Klassisk ribbe

3 timer

Julaften er et koselig høydepunkt for mange. Litt på grunn av saftig ribbe og sprø svor og alt tilbehøret. Mest fordi vi samles rundt bordet med folk vi er glad i. Her har jeg laget klassisk ribbe som blir saftig, full av smak og toppet med sprø svor.

Husk å krydre ribba med salt og pepper 1-3 dager før den skal stekes, da får du en bedre og mer smakfull juleribbe.

Usikker på hvilken type ribbe du skal velge? Tynnribbe er ribbe uten kotelett. Har den kotelett, kalles det gjerne familieribbe. Steketiden på ribba er avhengig av hvor tykk den er er. Familieribbe, som gjerne er tykkere, trenger lenger steketid enn tynnribbe.

Tips: Det er vanlig å beregne 500 gram ribbe per person.

Server ribbe gjerne med tilbehør som saus til ribbe, medisterkaker og hjemmelaget surkål og rødkål.

Med litt planlegging kan du prøve deg på langtidsstekt ribbe som gir utrolig saftig kjøtt som nærmest smelter på munnen. Og får du ribberester til overs kan du lage glasert ribbe med asiatiske smaker.

1573 har lagret denne
Klassisk juleribbe servert med medisterkaker og julepølse
Ribbe med sprø svor og mørt kjøtt er en av nordmenns favoritter på julaften. Server med medisterkaker, julepølse og surkål for en komplett julemiddag.

Julaften er et koselig høydepunkt for mange. Litt på grunn av saftig ribbe og sprø svor og alt tilbehøret. Mest fordi vi samles rundt bordet med folk vi er glad i. Her har jeg laget klassisk ribbe som blir saftig, full av smak og toppet med sprø svor.

Husk å krydre ribba med salt og pepper 1-3 dager før den skal stekes, da får du en bedre og mer smakfull juleribbe.

Usikker på hvilken type ribbe du skal velge? Tynnribbe er ribbe uten kotelett. Har den kotelett, kalles det gjerne familieribbe. Steketiden på ribba er avhengig av hvor tykk den er er. Familieribbe, som gjerne er tykkere, trenger lenger steketid enn tynnribbe.

Tips: Det er vanlig å beregne 500 gram ribbe per person.

Server ribbe gjerne med tilbehør som saus til ribbe, medisterkaker og hjemmelaget surkål og rødkål.

Med litt planlegging kan du prøve deg på langtidsstekt ribbe som gir utrolig saftig kjøtt som nærmest smelter på munnen. Og får du ribberester til overs kan du lage glasert ribbe med asiatiske smaker.

1573 har lagret denne

Ingredienser

6
porsjoner
  • 3 kg tynnribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 3 kg tynnribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
Sjekk at bena er saget helt over og fjern eventuelle spon. Rut opp svoren gjennom svoren og ned i spekket med en skarp og spiss kniv. Rut parallelt med bena så det blir enklere å skjære opp pene biter.
Gni rikelig med salt og pepper godt inn i ribba 1-3 dager før steking. Pakk den inn i aluminiumsfolie og legg den kjølig med svoren ned.

Slik får du sprø svor på ribba

Legg ribba i en langpanne med svorsiden ned. Hell nok varmt vann i pannen slik at vannet står 2 cm opp på svoren. Dekk ribba og langpannen med tett aluminiumsfolie. Damp ved 220 grader i 1 time.
Ta ut ribba, fjern folien og snu ribba. Dette kan være litt klønete når ribba er stor og varm, hvis du vil kan du dampe ribba med svorsiden opp fra starten av. Det går fint det også.
Gå over svoren: Hvis det er steder hvor den ikke er rutet skikkelig opp, er det utrolig enkelt å fikse på det nå som svoren er myk som marsipan.
Legg en liten tallerken eller rist under ribba slik at den blir jevn og fin med en svak forhøyning på midten, da «dreneres» fettet under steking. Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig.
Sett ribba tilbake i ovnen og stek videre i 2 timer ved 180 grader; legg til en halvtimes tid hvis du har kjøpt familieribbe/midtribbe. Fyll på med mer væske underveis i langpannen hvis nødvendig.
Sett opp varmen - har du en funksjon som heter «omluftgrilling» kan jeg anbefale å bruke den på 230 grader. Vanlig grillfunksjon er også et alternativ, men her må du passe ekstremt godt på. Dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blåst seg opp og blitt sprø. Dekk til de områdene som blir klare underveis med aluminiumfolie.
La ribba få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i pene stykker.
La ribba få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i pene stykker.
woman cooking

Bon appetit!

Sjekk at bena er saget helt over og fjern eventuelle spon. Rut opp svoren gjennom svoren og ned i spekket med en skarp og spiss kniv. Rut parallelt med bena så det blir enklere å skjære opp pene biter.
Gni rikelig med salt og pepper godt inn i ribba 1-3 dager før steking. Pakk den inn i aluminiumsfolie og legg den kjølig med svoren ned.

Slik får du sprø svor på ribba

Legg ribba i en langpanne med svorsiden ned. Hell nok varmt vann i pannen slik at vannet står 2 cm opp på svoren. Dekk ribba og langpannen med tett aluminiumsfolie. Damp ved 220 grader i 1 time.
Ta ut ribba, fjern folien og snu ribba. Dette kan være litt klønete når ribba er stor og varm, hvis du vil kan du dampe ribba med svorsiden opp fra starten av. Det går fint det også.
Gå over svoren: Hvis det er steder hvor den ikke er rutet skikkelig opp, er det utrolig enkelt å fikse på det nå som svoren er myk som marsipan.
Legg en liten tallerken eller rist under ribba slik at den blir jevn og fin med en svak forhøyning på midten, da «dreneres» fettet under steking. Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig.
Sett ribba tilbake i ovnen og stek videre i 2 timer ved 180 grader; legg til en halvtimes tid hvis du har kjøpt familieribbe/midtribbe. Fyll på med mer væske underveis i langpannen hvis nødvendig.
Sett opp varmen - har du en funksjon som heter «omluftgrilling» kan jeg anbefale å bruke den på 230 grader. Vanlig grillfunksjon er også et alternativ, men her må du passe ekstremt godt på. Dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blåst seg opp og blitt sprø. Dekk til de områdene som blir klare underveis med aluminiumfolie.
La ribba få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i pene stykker.
La ribba få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i pene stykker.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?