Banh mi med ribbe og syltede grønnsaker

4 t 30 min

Banh mi med ribbe og syltede grønnsaker er en av de mest kjente variantene av den vietnamesiske retten Banh mi. Oppskriften får du av eierne av det vietnamesiske take-away-stedet Miss Gin i Oslo.

– Den tidkrevende tilberedningen er det som gjør bánh mì så spesiell. Alt som er i bánh mì-en må være basert på ferske råvarer. De syltede gulrøttene og hvite reddikene må forhåndssyltes minimum 4 timer i forveien, og kjøttet bør også marineres lenge i forveien for å trekke til seg alle smakene, tipser Gin Nguyen og Alexander Ngo. 

Krydderblandingen som brukes kan kjøpes hos butikker som spesialiserer seg på asiatiske matvarer.

252 har lagret denne
Banh mi med ribbe og syltede grønnsaker
Foto: Gin Nguyen

Banh mi med ribbe og syltede grønnsaker er en av de mest kjente variantene av den vietnamesiske retten Banh mi. Oppskriften får du av eierne av det vietnamesiske take-away-stedet Miss Gin i Oslo.

– Den tidkrevende tilberedningen er det som gjør bánh mì så spesiell. Alt som er i bánh mì-en må være basert på ferske råvarer. De syltede gulrøttene og hvite reddikene må forhåndssyltes minimum 4 timer i forveien, og kjøttet bør også marineres lenge i forveien for å trekke til seg alle smakene, tipser Gin Nguyen og Alexander Ngo. 

Krydderblandingen som brukes kan kjøpes hos butikker som spesialiserer seg på asiatiske matvarer.

252 har lagret denne
4
porsjoner

Xa Xiu ribbe

  • 600 g tynnribbe
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 0.5 ts hvit pepper
  • 0.5 pakke krydderblanding, Roasted seasoning mix

Syltede grønnsaker

  • 250 g gulrot
  • 250 g reddik, hvit
  • 75 g sukker
  • 75 g salt
  • 0.5 dl eddik 7%

Saus

  • 2 dl kraft, fra kokt grillben, evt. hønsebuljong
  • 0.5 ts salt
  • 0.5 ts sukker
  • 1 ss tomatpuré
  • 0.25 stk løk, hakket
  • 1 klype pepper
  • 2 stilker potetmel

Til servering

  • majones
  • soyasaus, (ikke Kikkoman)
  • koriander, frisk, vietnamesisk
  • agurk, kuttet i avlange skiver
  • rød chili, kuttet i biter
  • baguette
Unngå at skjermen går i dvale

Xa Xiu ribbe

  • 600 g tynnribbe
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 0.5 ts hvit pepper
  • 0.5 pakke krydderblanding, Roasted seasoning mix

Syltede grønnsaker

  • 250 g gulrot
  • 250 g reddik, hvit
  • 75 g sukker
  • 75 g salt
  • 0.5 dl eddik 7%

Saus

  • 2 dl kraft, fra kokt grillben, evt. hønsebuljong
  • 0.5 ts salt
  • 0.5 ts sukker
  • 1 ss tomatpuré
  • 0.25 stk løk, hakket
  • 1 klype pepper
  • 2 stilker potetmel

Til servering

  • majones
  • soyasaus, (ikke Kikkoman)
  • koriander, frisk, vietnamesisk
  • agurk, kuttet i avlange skiver
  • rød chili, kuttet i biter
  • baguette

Syltede grønnsaker

Skrell og skjær gulrøtter og hvit reddik i strimler. Jo større biter, jo sprøere blir det.
Hell i salt, sukker og eddik. Bland alt sammen og legg det i kjøleskapet i minst 4 timer.

Xa Xiu Ribbe

Skjær ribben opp i små biter på 1x1 cm. Ha i salt, pepper, sukker og krydderblandingen.
La dette marineres i 1 time. Stekes i en langpanne i ovnen på 180 grader i ca. 30 min.

Saus

Kok opp kraft fra svineben. Hvis du ikke har det, kan hønsebuljong også brukes.
Fres løken til den er blank. Ha i salt, pepper, sukker og tomatpuré. Kok alt opp til kokepunktet.
Bland potetmel inn med 2 ss kaldt vann. Hell dette inn i sausblandingen til slutt.

Dandering

Hvis du bruker en lang baguett, deler du den i fire like deler og deretter hver baguettdel på langs.
Legg på to striper med majones i bunnen. Ha i kjøttfyllet og deretter to spiseskjeer med saus.
Topp med syltede grønnsaker, avlange agurkskiver, fersk koriander med hele stilken og chili-biter.
Ha til slutt på ca. to teskjeer soyasaus langs hele fyllet. Nyt!
woman cooking

Bon appetit!

Syltede grønnsaker

Skrell og skjær gulrøtter og hvit reddik i strimler. Jo større biter, jo sprøere blir det.
Hell i salt, sukker og eddik. Bland alt sammen og legg det i kjøleskapet i minst 4 timer.

Xa Xiu Ribbe

Skjær ribben opp i små biter på 1x1 cm. Ha i salt, pepper, sukker og krydderblandingen.
La dette marineres i 1 time. Stekes i en langpanne i ovnen på 180 grader i ca. 30 min.

Saus

Kok opp kraft fra svineben. Hvis du ikke har det, kan hønsebuljong også brukes.
Fres løken til den er blank. Ha i salt, pepper, sukker og tomatpuré. Kok alt opp til kokepunktet.
Bland potetmel inn med 2 ss kaldt vann. Hell dette inn i sausblandingen til slutt.

Dandering

Hvis du bruker en lang baguett, deler du den i fire like deler og deretter hver baguettdel på langs.
Legg på to striper med majones i bunnen. Ha i kjøttfyllet og deretter to spiseskjeer med saus.
Topp med syltede grønnsaker, avlange agurkskiver, fersk koriander med hele stilken og chili-biter.
Ha til slutt på ca. to teskjeer soyasaus langs hele fyllet. Nyt!
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?