Ole Martin Alfsens medisterpølser

1 t 30 min

Medisterpølser og medisterkaker hører hjemme i den tradisjonelle julemiddagen - sammen med ribbe, surkål, rødkål og kokte poteter. Mesterkokken Ole Martin Alfsen deler sine juleoppskrifter, slik at din julemiddag skal bli en suksess!

Medisterpølsene kan godt lages en måned i forveien, tipser kjendiskokken. Dermed får du også mer tid til julekos på julaften. Det er ikke så mye ekstrautstyr som skal til når man skal lage sine egne julepølser. Man trenger en kjøttkvern og en pølsestapper. Julepølsene kan gjerne lages flere uker, eller en hel måned, i forveien. De holder seg godt i fryseren.
Medisterpølsene kan fryses rå eller trekkes først og så fryses.
Tarmer til medisterpølsene får du tak i hos slakteren, og hos alle matbutikker med ferskvaredisk. Det er ikke sikkert de har det inne, men spør etter det - det kan bestilles.
Oppskrift: Ole Martin Alfsen Foto: Stian Broch

75 har lagret denne
Ole Martin Alfsens medisterpølser

Medisterpølser og medisterkaker hører hjemme i den tradisjonelle julemiddagen - sammen med ribbe, surkål, rødkål og kokte poteter. Mesterkokken Ole Martin Alfsen deler sine juleoppskrifter, slik at din julemiddag skal bli en suksess!

Medisterpølsene kan godt lages en måned i forveien, tipser kjendiskokken. Dermed får du også mer tid til julekos på julaften. Det er ikke så mye ekstrautstyr som skal til når man skal lage sine egne julepølser. Man trenger en kjøttkvern og en pølsestapper. Julepølsene kan gjerne lages flere uker, eller en hel måned, i forveien. De holder seg godt i fryseren.
Medisterpølsene kan fryses rå eller trekkes først og så fryses.
Tarmer til medisterpølsene får du tak i hos slakteren, og hos alle matbutikker med ferskvaredisk. Det er ikke sikkert de har det inne, men spør etter det - det kan bestilles.
Oppskrift: Ole Martin Alfsen Foto: Stian Broch

75 har lagret denne
6
porsjoner
  • 3 m svinetarm
  • 1 kg svinekjøtt, bog/nakke
  • 350 g spekk
  • 1 stk løk, revet på rivjern
  • 5 stk einebær
  • 10 stk allehånde, frø
  • 15 stk sorte pepperkorn
  • 0.5 ts malt ingefær
  • 0.25 ts muskatnøtt, malt
  • 3 dl kraft, kald kraft fra svineknoke
  • 3 ts salt
  • 1 ts sukker
Unngå at skjermen går i dvale
  • 3 m svinetarm
  • 1 kg svinekjøtt, bog/nakke
  • 350 g spekk
  • 1 stk løk, revet på rivjern
  • 5 stk einebær
  • 10 stk allehånde, frø
  • 15 stk sorte pepperkorn
  • 0.5 ts malt ingefær
  • 0.25 ts muskatnøtt, malt
  • 3 dl kraft, kald kraft fra svineknoke
  • 3 ts salt
  • 1 ts sukker
Vask og skyll tarmene grundig i kaldt/lunkent vann.
Kutt kjøtt og spekk i terninger og sett det veldig kaldt – gjerne i fryseren så det nesten fryser.
Kjør det to ganger gjennom kvern. Mal krydderne og bland dem med kjøtt/spekk, salt og sukker. Bland godt for hånd, spe med kald kraft til all væsken er bundet med kjøttet.
Tarmene tørkes godt før de fylles, vær gjerne to på fyllingen; en som tar i mot og en som sveiver.
Gå over pølsene og stikk hull på luftlommer med en ren nål. Kokes og stekes, eller stekes direkte på lav temperatur.
woman cooking

Bon appetit!

Vask og skyll tarmene grundig i kaldt/lunkent vann.
Kutt kjøtt og spekk i terninger og sett det veldig kaldt – gjerne i fryseren så det nesten fryser.
Kjør det to ganger gjennom kvern. Mal krydderne og bland dem med kjøtt/spekk, salt og sukker. Bland godt for hånd, spe med kald kraft til all væsken er bundet med kjøttet.
Tarmene tørkes godt før de fylles, vær gjerne to på fyllingen; en som tar i mot og en som sveiver.
Gå over pølsene og stikk hull på luftlommer med en ren nål. Kokes og stekes, eller stekes direkte på lav temperatur.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?