Ole Martin Alfsens juleribbe
Mesterkokken Ole Martin Alfsen viser deg her hvordan han tilbereder sin juleribbe. På julaften er det ribbe som står på menyen hos flest nordmenn. Det aller viktigste er at svoren er sprø og at kjøttet er saftig.
Hvis du kjøper frossen juleribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.
Juleribba til Ole Martin Alfsen legges opp-ned for at svoren skal dampes. Det gjør at svoren «popper» skikkelig. Altså vil ribba vanligvis få sprø svor av seg selv med denne tilberedingsmetoden. Skulle ikke dette være tilfelle, ikke gå i kjelleren! Det kan fikses – du kan sette ribba i ovnen under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie så de ikke blir brent. Bare pass på – så det ikke brenner seg.
Oppskrift: Ole Martin Alfsen/Foto: Stian Broch
Mesterkokken Ole Martin Alfsen viser deg her hvordan han tilbereder sin juleribbe. På julaften er det ribbe som står på menyen hos flest nordmenn. Det aller viktigste er at svoren er sprø og at kjøttet er saftig.
Hvis du kjøper frossen juleribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.
Juleribba til Ole Martin Alfsen legges opp-ned for at svoren skal dampes. Det gjør at svoren «popper» skikkelig. Altså vil ribba vanligvis få sprø svor av seg selv med denne tilberedingsmetoden. Skulle ikke dette være tilfelle, ikke gå i kjelleren! Det kan fikses – du kan sette ribba i ovnen under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie så de ikke blir brent. Bare pass på – så det ikke brenner seg.
Oppskrift: Ole Martin Alfsen/Foto: Stian Broch
- 4 kg tynnribbe
- 2 ss salt
- 1 ss sort pepper, malt
- 2 stk gulrøtter
- 2 stk sjalottløk
- 2 stilker stangselleri
- 1 stk persillerot, liten
- 2 fedd hvitløk
brun saus
- 2 ss usaltet smør
- 2 ss hvetemel
- 6 dl stekesjy, eller ribbekraft
- 0.5 dl rødvin
- 5 ss rødvinseddik
- salt og kvernet pepper
- ripsgelé, eller rognebærgelé
- 1 stk stjerneanis, et par nellikspiker og et laurbærblad
- 4 kg tynnribbe
- 2 ss salt
- 1 ss sort pepper, malt
- 2 stk gulrøtter
- 2 stk sjalottløk
- 2 stilker stangselleri
- 1 stk persillerot, liten
- 2 fedd hvitløk
brun saus
- 2 ss usaltet smør
- 2 ss hvetemel
- 6 dl stekesjy, eller ribbekraft
- 0.5 dl rødvin
- 5 ss rødvinseddik
- salt og kvernet pepper
- ripsgelé, eller rognebærgelé
- 1 stk stjerneanis, et par nellikspiker og et laurbærblad
OBS: Ikke hell over ribba, men rett i formen.
Sjysaus
Brun saus
Tips

Bon appetit!
OBS: Ikke hell over ribba, men rett i formen.