Til hovedinnhold

Enkel postei

1 h

Det er vanskelig for de fleste nordmenn av min generasjon å forstå at leverpostei kan være festmat. Reiser du i Frankrike eller Danmark – eller kikker i en kokebok fra etterkrigstiden – vil du oppdage en postei-kult uten like. Jeg har sett franskmenn sette seg til bords foran en god postei med samme blikk i øynene som en vestlending foran årets første pinnekjøttmåltid sier matskribent Erik Halvorsen.
En postei (med eller uten lever) bakes vanligvis i ovnen i vannbad. Med kjøkkenmaskin finnes det imidlertid en mye enklere måte å lage leverpostei på.
Kilde: Bergens Tidende. Foto: Thor Brødreskift

Lagret av 12 brukere
Enkel postei

Det er vanskelig for de fleste nordmenn av min generasjon å forstå at leverpostei kan være festmat. Reiser du i Frankrike eller Danmark – eller kikker i en kokebok fra etterkrigstiden – vil du oppdage en postei-kult uten like. Jeg har sett franskmenn sette seg til bords foran en god postei med samme blikk i øynene som en vestlending foran årets første pinnekjøttmåltid sier matskribent Erik Halvorsen.
En postei (med eller uten lever) bakes vanligvis i ovnen i vannbad. Med kjøkkenmaskin finnes det imidlertid en mye enklere måte å lage leverpostei på.
Kilde: Bergens Tidende. Foto: Thor Brødreskift

Lagret av 12 brukere

Ingredienser

8
porsjoner
  • 2 løk
  • 200 g sideflesk
  • 2 hvitløksfedd
  • sherry
  • 500 g lammelever
  • 1 ts timian
  • 0.5 ts allehånde, malt
  • 2 ts pepper
  • salt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 løk
  • 200 g sideflesk
  • 2 hvitløksfedd
  • sherry
  • 500 g lammelever
  • 1 ts timian
  • 0.5 ts allehånde, malt
  • 2 ts pepper
  • salt
Løk og sideflesk skjæres i tynne skiver og stekes blankt i en romslig gryte.
Ha i presset hvitløk, og opptil 1 dl sherry og 2 ss brandy, og la småkoke fem minutter med lokket på snei.
Hvis du ikke har noen polvarer å spandere, bør du finne en annen oppskrift å følge – det finnes mange forskjellige vin-, kraft- og krydderkombinasjoner å bruke.
Nå tilsetter du krydderne og lammeleveren skåret i tynne skiver.
La putre rundt 5 minutter, og rør ofte slik at alt blir jevnt kokt.
Spe eventuelt med bitte litt vann hvis massen begynner å koke tørr.
Sjekk om leveren er ferdig (pass på så den ikke blir overkokt!), og kjør massen i kjøkkenmaskin med kniv.
Smak til med salt.
Posteien kan godt lages en dag eller to i forveien; da blir smaken rundere.
Serveres med sylteagurk, eventuelt syltet gresskar eller rødbet, med nybakt brød og med en smaksrik salat, f.eks. romano-, frisée- og hodesalat, stangselleri, rødløk i syltynne skiver, revet gulrot, bladpersille, kalamata-olivener.
woman cooking

Bon appetit!

Løk og sideflesk skjæres i tynne skiver og stekes blankt i en romslig gryte.
Ha i presset hvitløk, og opptil 1 dl sherry og 2 ss brandy, og la småkoke fem minutter med lokket på snei.
Hvis du ikke har noen polvarer å spandere, bør du finne en annen oppskrift å følge – det finnes mange forskjellige vin-, kraft- og krydderkombinasjoner å bruke.
Nå tilsetter du krydderne og lammeleveren skåret i tynne skiver.
La putre rundt 5 minutter, og rør ofte slik at alt blir jevnt kokt.
Spe eventuelt med bitte litt vann hvis massen begynner å koke tørr.
Sjekk om leveren er ferdig (pass på så den ikke blir overkokt!), og kjør massen i kjøkkenmaskin med kniv.
Smak til med salt.
Posteien kan godt lages en dag eller to i forveien; da blir smaken rundere.
Serveres med sylteagurk, eventuelt syltet gresskar eller rødbet, med nybakt brød og med en smaksrik salat, f.eks. romano-, frisée- og hodesalat, stangselleri, rødløk i syltynne skiver, revet gulrot, bladpersille, kalamata-olivener.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?