Grytestekt oksestek med selleri- og mandelpotetstappe

3 t 30 min

Denne gangen har jeg valgt å grytesteke oksesteken, eller braisere kan vi kanskje kalle det. I en tykkbunnet gryte under tett lokk med gode grønnsaker, urter, rødvin og kraft får steken ligge å kose seg mens alt tar og gir hverandre smak og saftighet. Ta heller tiden til hjelp enn å skru opp temperaturen. Lav og kontrollert temperatur og den gode tiden er på din og oksesteken sin side.

909 har lagret denne
Grytestekt oksestek med selleri- og mandelpotetstappe

Denne gangen har jeg valgt å grytesteke oksesteken, eller braisere kan vi kanskje kalle det. I en tykkbunnet gryte under tett lokk med gode grønnsaker, urter, rødvin og kraft får steken ligge å kose seg mens alt tar og gir hverandre smak og saftighet. Ta heller tiden til hjelp enn å skru opp temperaturen. Lav og kontrollert temperatur og den gode tiden er på din og oksesteken sin side.

909 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1.5 kg oksestek, surret
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 stk løk
  • 5 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 2 stykker pastinakk, mellomstore
  • 2 stilker rosmarin, og/eller timian
  • 1 ts fennikelfrø, knuste
  • 4 ss tomatpuré
  • 3 dl rødvin
  • 6 dl oksekraft, god
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • smør, til steking
  • persille, til servering

Sellerirot- og mandelpotetstappe

  • 500 g mandelpotet, skrelte
  • 500 g sellerirot, renset og skrelt
  • 2 dl melk
  • 1 dl crème fraîche, evt. melk eller fløte
  • 50 g smør
  • salt
  • parmesan
  • olivenolje
  • pepper, kvernet, sort
  • persille, hakket
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.5 kg oksestek, surret
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 stk løk
  • 5 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 2 stykker pastinakk, mellomstore
  • 2 stilker rosmarin, og/eller timian
  • 1 ts fennikelfrø, knuste
  • 4 ss tomatpuré
  • 3 dl rødvin
  • 6 dl oksekraft, god
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • smør, til steking
  • persille, til servering

Sellerirot- og mandelpotetstappe

  • 500 g mandelpotet, skrelte
  • 500 g sellerirot, renset og skrelt
  • 2 dl melk
  • 1 dl crème fraîche, evt. melk eller fløte
  • 50 g smør
  • salt
  • parmesan
  • olivenolje
  • pepper, kvernet, sort
  • persille, hakket
Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk.
Bind opp oksesteken, er den ferdig bundet opp eller i «strømpe» - kan den bare være som den er. Tørk steken med kjøkkenpapir og krydre den godt med salt og kvernet pepper.
Rens og grovhakk hvitløken. Skrell og del løken i store kløfter. Skrell og skjær gulrot og pastinakk i grove biter.
Varm en klunk med olje i gryten og brun steken ordentlig godt på alle sider. Løft steken ut av gryten så lenge. Ikke vask gryten, men hell eventuelt ut stekefettet (spesielt hvis det er litt hardt stekt).
Ha en god klatt med smør i gryten og tilsett hvitløk og løk. La det steke til løken får litt farge før du tilsetter gulrot, pastinakk, urter og knust fennikel. La alt få frese godt sammen.
Ha i tomatpure og rør om slik at tomatpureen også blir litt «stekt». Hell over vinen og la det boblekoke i 5-10 minutter, til vinen har blitt redusert til omtrent halvparten. Hell i kraften og gi det hele et skikkelig oppkok. Rør godt med jevne mellomrom slik at ingenting fester seg i bunnen av gryten.
Legg steken tilbake i gryten og legg på lokk. La det syde videre ved lav varme til kjernetemperaturen er omtrent 62 grader. Snu litt rundt på steken underveis. Viktig at det kun syder i gryta og at steken får kose seg stille og rolig. Begynner det å boblekoke kan du fort ende opp med hardt og tørt kjøtt, og det ønsker vi jo ikke.
Løft steken opp av gryten og la den få hvile mens du justerer sausen. Løft gjerne opp grønnsakene også.
Kok inn sausen til den tykner noe (evt kan du jevne den med maisenna, men det er i grunn ikke nødvendig) og juster smaken med salt og pepper om nødvendig. Legg grønnsakene tilbake i sausen og skjær steken i tynne skiver (legg gjerne skivene også tilbake i gryten sammen med grønnsakene.
Kok inn sausen til den tykner noe (evt kan du jevne den med maisenna, men det er i grunn ikke nødvendig) og juster smaken med salt og pepper om nødvendig. Legg grønnsakene tilbake i sausen og skjær steken i tynne skiver (legg gjerne skivene også tilbake i gryten sammen med grønnsakene.

Sellerirot- og mandelpotetstappe

Skjær potetene i grove biter og sellerien i litt mindre. Kok alt helt mørt i vann (pass bare på at mandelpotetene ikke koker helt i stykker).
Hell av kokevannet og damp grønnsakene tørre i kasserollen. Mos det sammen, så fint eller grovt du ønsker.
Visp inn melk, creme fraiche og smør. Smak mosen til med salt og litt pepper. Riv over godt med parmesan ved servering og topp gjerne med litt ekstra creme fraiche, noen dråper olivenolje og hakket persille.
Visp inn melk, creme fraiche og smør. Smak mosen til med salt og litt pepper. Riv over godt med parmesan ved servering og topp gjerne med litt ekstra creme fraiche, noen dråper olivenolje og hakket persille.
woman cooking

Bon appetit!

Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk.
Bind opp oksesteken, er den ferdig bundet opp eller i «strømpe» - kan den bare være som den er. Tørk steken med kjøkkenpapir og krydre den godt med salt og kvernet pepper.
Rens og grovhakk hvitløken. Skrell og del løken i store kløfter. Skrell og skjær gulrot og pastinakk i grove biter.
Varm en klunk med olje i gryten og brun steken ordentlig godt på alle sider. Løft steken ut av gryten så lenge. Ikke vask gryten, men hell eventuelt ut stekefettet (spesielt hvis det er litt hardt stekt).
Ha en god klatt med smør i gryten og tilsett hvitløk og løk. La det steke til løken får litt farge før du tilsetter gulrot, pastinakk, urter og knust fennikel. La alt få frese godt sammen.
Ha i tomatpure og rør om slik at tomatpureen også blir litt «stekt». Hell over vinen og la det boblekoke i 5-10 minutter, til vinen har blitt redusert til omtrent halvparten. Hell i kraften og gi det hele et skikkelig oppkok. Rør godt med jevne mellomrom slik at ingenting fester seg i bunnen av gryten.
Legg steken tilbake i gryten og legg på lokk. La det syde videre ved lav varme til kjernetemperaturen er omtrent 62 grader. Snu litt rundt på steken underveis. Viktig at det kun syder i gryta og at steken får kose seg stille og rolig. Begynner det å boblekoke kan du fort ende opp med hardt og tørt kjøtt, og det ønsker vi jo ikke.
Løft steken opp av gryten og la den få hvile mens du justerer sausen. Løft gjerne opp grønnsakene også.
Kok inn sausen til den tykner noe (evt kan du jevne den med maisenna, men det er i grunn ikke nødvendig) og juster smaken med salt og pepper om nødvendig. Legg grønnsakene tilbake i sausen og skjær steken i tynne skiver (legg gjerne skivene også tilbake i gryten sammen med grønnsakene.
Kok inn sausen til den tykner noe (evt kan du jevne den med maisenna, men det er i grunn ikke nødvendig) og juster smaken med salt og pepper om nødvendig. Legg grønnsakene tilbake i sausen og skjær steken i tynne skiver (legg gjerne skivene også tilbake i gryten sammen med grønnsakene.

Sellerirot- og mandelpotetstappe

Skjær potetene i grove biter og sellerien i litt mindre. Kok alt helt mørt i vann (pass bare på at mandelpotetene ikke koker helt i stykker).
Hell av kokevannet og damp grønnsakene tørre i kasserollen. Mos det sammen, så fint eller grovt du ønsker.
Visp inn melk, creme fraiche og smør. Smak mosen til med salt og litt pepper. Riv over godt med parmesan ved servering og topp gjerne med litt ekstra creme fraiche, noen dråper olivenolje og hakket persille.
Visp inn melk, creme fraiche og smør. Smak mosen til med salt og litt pepper. Riv over godt med parmesan ved servering og topp gjerne med litt ekstra creme fraiche, noen dråper olivenolje og hakket persille.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?