Kalvestek med fløtesaus, stekt rosenkål, syltet løk og mini hasselback
3 h
Denne retten er en liten hyllest til Ingrid Espelid Hovig. Ærlig, god og tradisjonsrik mat med en ørliten grad av modernisering. Tips: Eventuell stekesjy fra steken kan siles og vispes inn i sausen. Hvis du siler sausen kan du rett før servering tilsette 2 gode spiseskjeer myk pisket krem og kjøre sausen luftig og lett med en stavmikser.
Denne retten er en liten hyllest til Ingrid Espelid Hovig. Ærlig, god og tradisjonsrik mat med en ørliten grad av modernisering. Tips: Eventuell stekesjy fra steken kan siles og vispes inn i sausen. Hvis du siler sausen kan du rett før servering tilsette 2 gode spiseskjeer myk pisket krem og kjøre sausen luftig og lett med en stavmikser.
2 ss friske urter, som persille eller kjørvel, hakkede
Stekt rosenkål med bacon
400 g rosenkål
100 g bacon
0.5 dl bladpersille, hakket
1 ts akasiehonning
olje, eller smør, til steking
salt og kvernet pepper
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
1.2 kg entrecôte, eller kalvestek
6 stk hvitløksfedd, uskrelte
1 kvast timian, eller rosmarin/salvie
olje, til steking
smør, til steking
salt og kvernet pepper
Mini-hasselback
12 stk poteter, asterixpoteter, små
100 g smør
2 ss olivenolje
salt og kvernet pepper
Syltet løk
16 stk delikatesseløk, små
4 ss sukker
4 ss rødvinseddik
Fløtesaus
3 ss smør
2 ss hvetemel
2 stk sjalottløk
2 dl hvitvin, tørr og frisk
6 dl kalvekraft, god og innkokt
4 dl fløte
salt og kvernet pepper
2 ss friske urter, som persille eller kjørvel, hakkede
Stekt rosenkål med bacon
400 g rosenkål
100 g bacon
0.5 dl bladpersille, hakket
1 ts akasiehonning
olje, eller smør, til steking
salt og kvernet pepper
Krydre kjøttet godt med salt og kvernet pepper. Varm en stor stekepanne, tilsett litt olje, og brun steken på alle sider til kjøttet har fått en gyllen og flott stekeskorpe. Skru ned temperaturen noe og legg i en god klatt smør, hvitløkfeddene og urtekvasten.
Stek kjøttet noen minutter til i panne mens du snur og vender på det. Legg steken over i en ildfast form og slå over stekefettet fra pannen (inkludert hvitløk og urter). Stikk inn et steketermometer stek videre i ovn ved 120 -150 grader til kjernetemperaturen når 60 grader (rosa kjøtt). La kjøttet hvile i 20 minutter før servering. All den deilige stekesjyen som ligger igjen i formen kan siles og vispes inn i sausen.
Mini-hasselback
Varm ovnen til 200 grader. Bruk en ildfast form, eller en liten panne, som akkurat rommer potetene. Smør formen med 1 ss av smøret. Vask og tørk potetetene godt. Skjær potetene i tynne jevne skiver – nesten igjennom. Potetene skal henge sammen i bunnene. Legg potetene tett i tett i formen med den skivede siden opp. Drypp oljen over potetene og krydre med salt og pepper. Fordel resten av smøret i tynne skiver på toppen. Dekk formen med folie og stek potetformen med folien på i cirka 40 minutter. Ta av folien og stek videre i ytterligere 40 minutter, eller til potetskivene er sprø i kantene og helt møre i midten. Tips: Dryss gjerne over revet parmesan og litt hakket persille før servering.
Syltet løk
Rens løken. Veldig små løk kan være hele, litt større løk kan deles i to. Kok løken knapt mør i lettsaltet vann. Hell av vannet – men ta vare på en liten skvett (2-3 ss).
Smelt sukkeret til gyllen karamell i en liten kasserolle. Tilsett eddik og en skvett av kokevannet fra løken. La det koke til sukkeret har løst seg opp og blandingen har sirupskonsistens (skal ikke koke lenge). Tilsett løken og vend alt godt rundt. La løken trekke i sirupen frem til servering. Løken kan gjerne lages god tid i forveien.
Fløtesaus
Bland sammen 2 ss mykt smør og mel, sett blandingen til side så lenge. Finhakk sjalottløk. Fres sjalottløken i resten av smøret i en liten kasserolle. Løken skal bli gyllen og myk, men ikke stekt. Tilsett vinen og la den koke til det meste av væsken har fordampet. Tilsett kraften og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett fløte og la sausen småkoke i 10 minutter til. Jevn sausen ved å piske smør- og melblandingen inn i den kokende sausen. Smak til med salt og pepper. Sil sausen hvis ønskelig, og tilsett hakkede friske urter rett før servering.
Stekt rosenkål med bacon
Rens og del rosenkålen i to eller fire. Skjær baconet i tynne strimler eller små biter. Varm en stor stekepanne med litt olje. Fres baconet gyllent. Tilsett rosenkålen og stek rosenkålen gyllen og knapt mør, cirka 2 minutter over høy varme under omrøring. Skru ned varmen og tilsett honningen. Krydre med salt og pepper og dryss over hakket persille.
Bon appetit!
Krydre kjøttet godt med salt og kvernet pepper. Varm en stor stekepanne, tilsett litt olje, og brun steken på alle sider til kjøttet har fått en gyllen og flott stekeskorpe. Skru ned temperaturen noe og legg i en god klatt smør, hvitløkfeddene og urtekvasten.
Stek kjøttet noen minutter til i panne mens du snur og vender på det. Legg steken over i en ildfast form og slå over stekefettet fra pannen (inkludert hvitløk og urter). Stikk inn et steketermometer stek videre i ovn ved 120 -150 grader til kjernetemperaturen når 60 grader (rosa kjøtt). La kjøttet hvile i 20 minutter før servering. All den deilige stekesjyen som ligger igjen i formen kan siles og vispes inn i sausen.
Mini-hasselback
Varm ovnen til 200 grader. Bruk en ildfast form, eller en liten panne, som akkurat rommer potetene. Smør formen med 1 ss av smøret. Vask og tørk potetetene godt. Skjær potetene i tynne jevne skiver – nesten igjennom. Potetene skal henge sammen i bunnene. Legg potetene tett i tett i formen med den skivede siden opp. Drypp oljen over potetene og krydre med salt og pepper. Fordel resten av smøret i tynne skiver på toppen. Dekk formen med folie og stek potetformen med folien på i cirka 40 minutter. Ta av folien og stek videre i ytterligere 40 minutter, eller til potetskivene er sprø i kantene og helt møre i midten. Tips: Dryss gjerne over revet parmesan og litt hakket persille før servering.
Syltet løk
Rens løken. Veldig små løk kan være hele, litt større løk kan deles i to. Kok løken knapt mør i lettsaltet vann. Hell av vannet – men ta vare på en liten skvett (2-3 ss).
Smelt sukkeret til gyllen karamell i en liten kasserolle. Tilsett eddik og en skvett av kokevannet fra løken. La det koke til sukkeret har løst seg opp og blandingen har sirupskonsistens (skal ikke koke lenge). Tilsett løken og vend alt godt rundt. La løken trekke i sirupen frem til servering. Løken kan gjerne lages god tid i forveien.
Fløtesaus
Bland sammen 2 ss mykt smør og mel, sett blandingen til side så lenge. Finhakk sjalottløk. Fres sjalottløken i resten av smøret i en liten kasserolle. Løken skal bli gyllen og myk, men ikke stekt. Tilsett vinen og la den koke til det meste av væsken har fordampet. Tilsett kraften og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett fløte og la sausen småkoke i 10 minutter til. Jevn sausen ved å piske smør- og melblandingen inn i den kokende sausen. Smak til med salt og pepper. Sil sausen hvis ønskelig, og tilsett hakkede friske urter rett før servering.
Stekt rosenkål med bacon
Rens og del rosenkålen i to eller fire. Skjær baconet i tynne strimler eller små biter. Varm en stor stekepanne med litt olje. Fres baconet gyllent. Tilsett rosenkålen og stek rosenkålen gyllen og knapt mør, cirka 2 minutter over høy varme under omrøring. Skru ned varmen og tilsett honningen. Krydre med salt og pepper og dryss over hakket persille.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto