Bibimbap: Koreansk pytt i panne

45 min

Bibimbap høres mest ut som en artig trylleformel, men det er altså navnet (eller et av navnene) på koreanernes variant av pytt i panne. 

Her er det risen som er i sentrum, og da gjerne reste-ris. Så fyller man på med grønnsaker og kjøtt, varmt eller kaldt. Alt tilberedes hver for seg, legges pent og ryddig på tallerkenen slik at det ligner et lykkehjul - og toppes gjerne med et speilegg, solsiden opp! Det er opp til mottakeren å krydre med en passende mengde chilisaus før alt blandes sammen og nytes. 

783 har lagret denne
Bibimbap: Koreansk pytt i panne

Bibimbap høres mest ut som en artig trylleformel, men det er altså navnet (eller et av navnene) på koreanernes variant av pytt i panne. 

Her er det risen som er i sentrum, og da gjerne reste-ris. Så fyller man på med grønnsaker og kjøtt, varmt eller kaldt. Alt tilberedes hver for seg, legges pent og ryddig på tallerkenen slik at det ligner et lykkehjul - og toppes gjerne med et speilegg, solsiden opp! Det er opp til mottakeren å krydre med en passende mengde chilisaus før alt blandes sammen og nytes. 

783 har lagret denne
4
porsjoner
  • 400 g oksekjøtt, mørt
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts sesamolje
  • 1 ts riseddik
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 stk vårløk
  • 1 stk agurk
  • 2 stk gulrøtter, mellomstore
  • 100 g bønnespirer
  • 150 g babyspinat
  • 200 g shiitakesopp
  • 2 ts søt soyasaus
  • 4 ss kimchi, grovhakket
  • 5 dl ris, kokt
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss sesamfrø, gjerne blonde og sorte
  • 4 stk egg
  • sriracha, eller koreansk chilisaus
  • salt og kvernet pepper
  • olje, nøytral, til steking

Chilisaus

  • 2 ss chilisaus, sriracha eller gochujang
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vann
  • 1 ss sesamfrø, ristede
  • 1 ts hvitløk, revet
  • 1 ts riseddik, eller hvitvinseddik
Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g oksekjøtt, mørt
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts sesamolje
  • 1 ts riseddik
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 stk vårløk
  • 1 stk agurk
  • 2 stk gulrøtter, mellomstore
  • 100 g bønnespirer
  • 150 g babyspinat
  • 200 g shiitakesopp
  • 2 ts søt soyasaus
  • 4 ss kimchi, grovhakket
  • 5 dl ris, kokt
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss sesamfrø, gjerne blonde og sorte
  • 4 stk egg
  • sriracha, eller koreansk chilisaus
  • salt og kvernet pepper
  • olje, nøytral, til steking

Chilisaus

  • 2 ss chilisaus, sriracha eller gochujang
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vann
  • 1 ss sesamfrø, ristede
  • 1 ts hvitløk, revet
  • 1 ts riseddik, eller hvitvinseddik
Rør sammen alle ingrediensene til chilisausen.
Skjær kjøttet i tynne skiver og bland det med 1 ss soyasaus, 2 ts sukker, 1 ts salt, 2 ts sesamolje, 1 ts riseddik, 2 hvitløkfedd (revet eller finhakket) og en klype kvernet pepper. La kjøttet marinere mens du forbereder grønnsakene.
Rens og skjær vårløken i tynne strimler, omtrent 5 cm lange. Skjær agurken på langs og skjær hver halvdel i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og dryss over en god klype salt, la stå i 15 minutter før du klemmer ut all væsken av agurken. Bland agurkskivene med 1 ts chilisaus. Rens og skjær gulrøttene i tynne strimler. Fres gulrøttene knapt møre i litt olje og smak til med salt og pepper. Hell gulrotstrimlene over på en tallerken så lenge.
Gi bønnespirene et opphold i lettsaltet kokende vann, et lite minutt er nok. Ha bønnespirene rett over i iskaldt vann og klem ut vannet.
Fest et hvitløksfedd på en gaffel. Varm en stor stekepanne med litt olje. Tilsett spinaten og rør med med «hvitløksgaffelen» til spinaten faller sammen. Dryss over en klype salt og litt kvernet pepper, og tilsett 1 liten ts sesamolje og en klype sesamfrø. Hell alt over på en tallerken så lenge.
Rens og del soppene i brede strimler. Stek soppen raskt over sterk varme og krydre lett med salt og pepper. Ta pannen vekk fra varmen, tilsett søt soyasaus og bland det godt sammen.
Stek kjøttet raskt over sterk varm i litt olje. Rør underveis så sukkeret i marinaden ikke svir seg i pannen.
Fordel risen på fire dype tallerkener. Legg på grønnsaker og kjøtt i pene bunker slik at det ligner små «lykkehjul». Topp med et speilegg og server med chilisaus.
woman cooking

Bon appetit!

Rør sammen alle ingrediensene til chilisausen.
Skjær kjøttet i tynne skiver og bland det med 1 ss soyasaus, 2 ts sukker, 1 ts salt, 2 ts sesamolje, 1 ts riseddik, 2 hvitløkfedd (revet eller finhakket) og en klype kvernet pepper. La kjøttet marinere mens du forbereder grønnsakene.
Rens og skjær vårløken i tynne strimler, omtrent 5 cm lange. Skjær agurken på langs og skjær hver halvdel i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og dryss over en god klype salt, la stå i 15 minutter før du klemmer ut all væsken av agurken. Bland agurkskivene med 1 ts chilisaus. Rens og skjær gulrøttene i tynne strimler. Fres gulrøttene knapt møre i litt olje og smak til med salt og pepper. Hell gulrotstrimlene over på en tallerken så lenge.
Gi bønnespirene et opphold i lettsaltet kokende vann, et lite minutt er nok. Ha bønnespirene rett over i iskaldt vann og klem ut vannet.
Fest et hvitløksfedd på en gaffel. Varm en stor stekepanne med litt olje. Tilsett spinaten og rør med med «hvitløksgaffelen» til spinaten faller sammen. Dryss over en klype salt og litt kvernet pepper, og tilsett 1 liten ts sesamolje og en klype sesamfrø. Hell alt over på en tallerken så lenge.
Rens og del soppene i brede strimler. Stek soppen raskt over sterk varme og krydre lett med salt og pepper. Ta pannen vekk fra varmen, tilsett søt soyasaus og bland det godt sammen.
Stek kjøttet raskt over sterk varm i litt olje. Rør underveis så sukkeret i marinaden ikke svir seg i pannen.
Fordel risen på fire dype tallerkener. Legg på grønnsaker og kjøtt i pene bunker slik at det ligner små «lykkehjul». Topp med et speilegg og server med chilisaus.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?