For den virkelig ekte retrofølelsen serveres løvbiffene med bearnaisesaus og pommes frites og en salat med finsnittet kinakål. Med Thousand Island-dressing! Men tilbehøret kan selvsagt varieres etter ønske. Alt som passer til biff passer også til løvbiff.
For den virkelig ekte retrofølelsen serveres løvbiffene med bearnaisesaus og pommes frites og en salat med finsnittet kinakål. Med Thousand Island-dressing! Men tilbehøret kan selvsagt varieres etter ønske. Alt som passer til biff passer også til løvbiff.
4 stk biff, av ytrefilet eller mørbrad, 200 gram hver
salt og kvernet pepper
olje, til steking
smør, til steking
Bearnaisesaus
300 g smør
3 ss sjalottløk
0.5 dl hvitvinseddik
0.5 dl vann
8 stk sorte pepperkorn, knuste
3 stk eggeplomme
2 ss estragon, hakket
2 ss kjørvel, hakket
salt og kvernet pepper
Til servering
blandet salat
pommes frites
Bearnaisesaus: Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, ca. 60 grader. Bland vann, eddik, løk og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 1/2 dl (la gjerne et par estragonstilker få koke med også). Ha det over i en glass- eller stålbolle (ta ut ev. estragonstilker). Tilsett eggeplommer og hakket estragon og pisk kraftig til det skummer. Sett bollen over en kjele med (nesten) kokende vann (ikke la bollen være ned i vannet). Pisk til skummet blir varmt og tykner. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Smak til med salt og eventuelt mere pepper hvis nødvendig. Rør inn hakkede urter og server sausen med det samme. Hvis bearnaisausen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt må du nok begynne på nytt.
Legg biffene mellom to lag plastfilm og bank dem tynne og flate. Krydre med salt og kvernet pepper.
Varm en stor stekepanne, stek biffene ett minutt på hver side i en blanding av olje og smør over høy varme.
Bon appetit!
Bearnaisesaus: Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, ca. 60 grader. Bland vann, eddik, løk og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 1/2 dl (la gjerne et par estragonstilker få koke med også). Ha det over i en glass- eller stålbolle (ta ut ev. estragonstilker). Tilsett eggeplommer og hakket estragon og pisk kraftig til det skummer. Sett bollen over en kjele med (nesten) kokende vann (ikke la bollen være ned i vannet). Pisk til skummet blir varmt og tykner. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Smak til med salt og eventuelt mere pepper hvis nødvendig. Rør inn hakkede urter og server sausen med det samme. Hvis bearnaisausen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt må du nok begynne på nytt.
Legg biffene mellom to lag plastfilm og bank dem tynne og flate. Krydre med salt og kvernet pepper.
Varm en stor stekepanne, stek biffene ett minutt på hver side i en blanding av olje og smør over høy varme.