Denne lokale tradisjonsretten fra Rogaland trenger minst én uke i surmelk, helst ti dager syns blodfansen. Husk at kjøttet blir mørt, så velg gjerne kokestykker som høyrygg. Kilde: Stavanger Aftenblad
Denne lokale tradisjonsretten fra Rogaland trenger minst én uke i surmelk, helst ti dager syns blodfansen. Husk at kjøttet blir mørt, så velg gjerne kokestykker som høyrygg. Kilde: Stavanger Aftenblad
Legg kjøttet i et kar og dekk med kulturmelk. Eller gjør klar en dobbel, stor plastpose og putt steika oppi. Hell melka i posen og snu jevnlig.
La gjerne karet eller plastposen ligge i romtemperatur for å få syrningsprosessen i gang, før du fortsetter mørningen i kjøleskapet 8-14 dager.
Tørk kulturmelka av steika før bruning.
Krydre med salt og pepper og brun den godt i smør i jerngryte eller panne.
Stek med grønnsaker og krydder.
Ha kjøtt og grønnsaker i en stor gryte eller stekeovnspanne. Hell på kraft eller vann og stek nederst i ovnen ved 150 grader til termometeret viser rundt 68 grader.
For en surret steik på 2-3 kg vil det ta cirka 3 – 3 1/2 time.
Ta ut steika og la den hvile i 20 minutter før den skjæres i fine skiver.
Saus: Sil steikekraften over i en kasserolle. Kok opp.
Spe med fløte. La sausen koke til den tykner. Jevne eventuelt med litt maizena eller hvetemel utrørt i kaldt vann.
Blir sausen for lys, kan du jukse med litt sukkerkulør.
Smak til med salt og pepper.
Tilbehøret til sursteik er dels obligatorisk, dels familietilpasset: Rørte tyttebær, syltet gresskar, halve hermetiske pærer med ripsgelé, syltet rødbete, agurksalat, blomkål, gulrøtter, grønn ertestuing og waldorfsalat. Ved siden av melne poteter og fløtesaus selvsagt.
Bon appetit!
Legg kjøttet i et kar og dekk med kulturmelk. Eller gjør klar en dobbel, stor plastpose og putt steika oppi. Hell melka i posen og snu jevnlig.
La gjerne karet eller plastposen ligge i romtemperatur for å få syrningsprosessen i gang, før du fortsetter mørningen i kjøleskapet 8-14 dager.
Tørk kulturmelka av steika før bruning.
Krydre med salt og pepper og brun den godt i smør i jerngryte eller panne.
Stek med grønnsaker og krydder.
Ha kjøtt og grønnsaker i en stor gryte eller stekeovnspanne. Hell på kraft eller vann og stek nederst i ovnen ved 150 grader til termometeret viser rundt 68 grader.
For en surret steik på 2-3 kg vil det ta cirka 3 – 3 1/2 time.
Ta ut steika og la den hvile i 20 minutter før den skjæres i fine skiver.
Saus: Sil steikekraften over i en kasserolle. Kok opp.
Spe med fløte. La sausen koke til den tykner. Jevne eventuelt med litt maizena eller hvetemel utrørt i kaldt vann.
Blir sausen for lys, kan du jukse med litt sukkerkulør.
Smak til med salt og pepper.
Tilbehøret til sursteik er dels obligatorisk, dels familietilpasset: Rørte tyttebær, syltet gresskar, halve hermetiske pærer med ripsgelé, syltet rødbete, agurksalat, blomkål, gulrøtter, grønn ertestuing og waldorfsalat. Ved siden av melne poteter og fløtesaus selvsagt.