Beef Wellington

3 timer

Beef Wellington både ser flott ut og smaker imponerende: Saftig kjøtt og et lag med knasende sprø butterdeig utenpå. Denne retten er rett og slett helt fantastisk! Imponer gjestene dine med en feiende flott beef wellington under neste festmiddag.

853 har lagret denne
Beef Wellington med madeirasaus

Beef Wellington både ser flott ut og smaker imponerende: Saftig kjøtt og et lag med knasende sprø butterdeig utenpå. Denne retten er rett og slett helt fantastisk! Imponer gjestene dine med en feiende flott beef wellington under neste festmiddag.

853 har lagret denne

Ingredienser

5
porsjoner
  • 1 kg indrefilet, midtstykket
  • 400 g aromasopp, evt. sjampinjong
  • 2 stk sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 dl fløte
  • 2 ss persille, frisk, finhakket
  • 1 ss dijonsennep, smakes til
  • 10 skive(r) parmaskinke, lange, tynne skiver
  • 4 plate(r) butterdeig, frosne
  • salt
  • pepper
  • smør, og olje til steking
  • 1 stk eggeplomme, til pensling

Madeirasaus

  • 2 ss smør
  • 2 stk sjalottløk
  • 0.5 stk gulrot
  • 1 bit sellerirot, liten, kan sløyfes
  • 2 stk tomat, modne
  • 2 stilk persille, og/eller frisk timian
  • 1 dl Madeira, halvtørr
  • 5 dl oksekraft, eller kalvekraft, god og fyldig
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg indrefilet, midtstykket
  • 400 g aromasopp, evt. sjampinjong
  • 2 stk sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 dl fløte
  • 2 ss persille, frisk, finhakket
  • 1 ss dijonsennep, smakes til
  • 10 skive(r) parmaskinke, lange, tynne skiver
  • 4 plate(r) butterdeig, frosne
  • salt
  • pepper
  • smør, og olje til steking
  • 1 stk eggeplomme, til pensling

Madeirasaus

  • 2 ss smør
  • 2 stk sjalottløk
  • 0.5 stk gulrot
  • 1 bit sellerirot, liten, kan sløyfes
  • 2 stk tomat, modne
  • 2 stilk persille, og/eller frisk timian
  • 1 dl Madeira, halvtørr
  • 5 dl oksekraft, eller kalvekraft, god og fyldig
  • salt
  • pepper

Soppblanding

Kjør soppen til en grov masse sammen med sjalottløk og hvitløk i en hurtigmikser. Fres soppen i en stor stekepanne. Krydre med salt og pepper og stek soppmassen over høy varme under omrøring til all væsken har fordampet.
Tilsett fløte og kok til massen er kremete. Smak soppblandingen til med et par dråper trøffelolje hvis du har det stående. Rør inn persille og spre soppblandingen utover en stor tallerken og avkjøl.

Beef Wellington

Krydre fileten godt med salt og pepper. Bruk en stor varm stekepanne med litt olje og brun kjøttet godt på alle sider over høy varme. Ta fileten ut av pannen og la det avkjøle seg på en tallerken eller lignende.
Lag til et stort rektangel med et dobbelt lag solid plastfolie. Legg skinkeskivene taksteinvis som et «teppe» midt på plastfolien. Smør soppblandingen jevnt og forsiktig utover skinkeskivene. Pensle fileten med sennep og legg den oppå soppen.
Begynn fra den ene langsiden, løft opp folien og pakk sopp og skinke godt rundt indrefileten. Det optimale er at skinkeskivene går hele veien rundt. Pakk rullen stramt inn i folien, og stram til fra begge ender slik at rullen blir fast og jevn. La rullen få hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Tin butterdeigen. Legg platene oppå hverandre og kjevl ut butterdeigen til et stort rektangel på et melet bakebord. Butterdeigsleiven må være stor nok til at du kan pakke den rundt kjøttet.
Løft leiven over på et bakepapirark. Pakk kjøttet ut av plastfolien og plasser rullen på midten av butterdeigen. Brett først deigen fra kortsidene over begge endene. Pensle kantene med eggeplomme og brett over langsidene. Pensle alle skjøter med egg underveis og skjær vekk eventuell overflødig deig. Pass på at skjøtene til slutt blir liggende på undersiden.
Pensle med eggeplomme over det hele, og la butterdeigrullen få hvile 15 minutter i kjøleskapet før steking.
Varm ovnen til 220 grader (varmluft) og la stekeplaten få stå i ovnen og varme seg. Lag noe diagonale striper - eller et annet mønster om du ønsker det - i butterdeigrullen. Skjær noen små fine snitt slik at dampen slipper ut under stekingen.  
Løft rullen med bakepapiret over på den varme stekeplaten og stikk inn et steketermometer. Sett rullen inn i ovnen og stek den i 10 minutter. Senk temperaturen til 160 grader og stek videre i ca. 25 minutter, eller til kjernetemperaturen er 54-55 grader (rosa). La kjøttet få hvile i 15 minutter før du skjærer herligheten i pene skiver.

Tilbehør

Som tilbehør er det godt med smørdampede eller stekte grønnsaker som asparges, aspargesbønner, små løk, sopp og rosenkål. Råstekte eller ovnsbakte poteter med hvitløk og rosmarin er fint følge. Finhakk sjalottløk, skjær gulrot og selleri i små terninger. Fres grønnsakene blanke i 1 ss smør i en liten kasserolle.

Madeirasaus

Tilsett ¾ dl madeira og la det koke litt inn. Tilsett grovhakkede tomater, kraft og urter. La sausen småputre til det gjenstår ca. 3 dl.
Sil sausen gjennom en fin sil og over i en ren kasserolle. Press all væsken godt ut av grønnsakene.
Kok opp på nytt, visp inn 1 ss kaldt smør og resten av vinen. Smak sausen til med salt og kvernet pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Soppblanding

Kjør soppen til en grov masse sammen med sjalottløk og hvitløk i en hurtigmikser. Fres soppen i en stor stekepanne. Krydre med salt og pepper og stek soppmassen over høy varme under omrøring til all væsken har fordampet.
Tilsett fløte og kok til massen er kremete. Smak soppblandingen til med et par dråper trøffelolje hvis du har det stående. Rør inn persille og spre soppblandingen utover en stor tallerken og avkjøl.

Beef Wellington

Krydre fileten godt med salt og pepper. Bruk en stor varm stekepanne med litt olje og brun kjøttet godt på alle sider over høy varme. Ta fileten ut av pannen og la det avkjøle seg på en tallerken eller lignende.
Lag til et stort rektangel med et dobbelt lag solid plastfolie. Legg skinkeskivene taksteinvis som et «teppe» midt på plastfolien. Smør soppblandingen jevnt og forsiktig utover skinkeskivene. Pensle fileten med sennep og legg den oppå soppen.
Begynn fra den ene langsiden, løft opp folien og pakk sopp og skinke godt rundt indrefileten. Det optimale er at skinkeskivene går hele veien rundt. Pakk rullen stramt inn i folien, og stram til fra begge ender slik at rullen blir fast og jevn. La rullen få hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Tin butterdeigen. Legg platene oppå hverandre og kjevl ut butterdeigen til et stort rektangel på et melet bakebord. Butterdeigsleiven må være stor nok til at du kan pakke den rundt kjøttet.
Løft leiven over på et bakepapirark. Pakk kjøttet ut av plastfolien og plasser rullen på midten av butterdeigen. Brett først deigen fra kortsidene over begge endene. Pensle kantene med eggeplomme og brett over langsidene. Pensle alle skjøter med egg underveis og skjær vekk eventuell overflødig deig. Pass på at skjøtene til slutt blir liggende på undersiden.
Pensle med eggeplomme over det hele, og la butterdeigrullen få hvile 15 minutter i kjøleskapet før steking.
Varm ovnen til 220 grader (varmluft) og la stekeplaten få stå i ovnen og varme seg. Lag noe diagonale striper - eller et annet mønster om du ønsker det - i butterdeigrullen. Skjær noen små fine snitt slik at dampen slipper ut under stekingen.  
Løft rullen med bakepapiret over på den varme stekeplaten og stikk inn et steketermometer. Sett rullen inn i ovnen og stek den i 10 minutter. Senk temperaturen til 160 grader og stek videre i ca. 25 minutter, eller til kjernetemperaturen er 54-55 grader (rosa). La kjøttet få hvile i 15 minutter før du skjærer herligheten i pene skiver.

Tilbehør

Som tilbehør er det godt med smørdampede eller stekte grønnsaker som asparges, aspargesbønner, små løk, sopp og rosenkål. Råstekte eller ovnsbakte poteter med hvitløk og rosmarin er fint følge. Finhakk sjalottløk, skjær gulrot og selleri i små terninger. Fres grønnsakene blanke i 1 ss smør i en liten kasserolle.

Madeirasaus

Tilsett ¾ dl madeira og la det koke litt inn. Tilsett grovhakkede tomater, kraft og urter. La sausen småputre til det gjenstår ca. 3 dl.
Sil sausen gjennom en fin sil og over i en ren kasserolle. Press all væsken godt ut av grønnsakene.
Kok opp på nytt, visp inn 1 ss kaldt smør og resten av vinen. Smak sausen til med salt og kvernet pepper.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?