Tournedos med madeira- og trøffelsaus

1 t 30 min

Denne oppskriften er en del av 17. mai-menyen som er inspirert av Kong Olavs favorittretter.


Oksekjøtt, og da spesielt Tournedos, var en skikkelig kongefavoritt hver 17.mai. Her har jeg servert den med en Madeira- og trøffelsaus som seg hør og bør. Og har man først en kongelig kjøkkenhage ser jeg ikke bort ifra at der kan man på våren plukke majestetiske grønne asparges. Nydelig som tilbehør til de saftige små «biffene» skåret av indrefiletens midtstykke der den begynner å smalne.

130 har lagret denne
Tournedos med madeira- og trøffelsaus

Denne oppskriften er en del av 17. mai-menyen som er inspirert av Kong Olavs favorittretter.


Oksekjøtt, og da spesielt Tournedos, var en skikkelig kongefavoritt hver 17.mai. Her har jeg servert den med en Madeira- og trøffelsaus som seg hør og bør. Og har man først en kongelig kjøkkenhage ser jeg ikke bort ifra at der kan man på våren plukke majestetiske grønne asparges. Nydelig som tilbehør til de saftige små «biffene» skåret av indrefiletens midtstykke der den begynner å smalne.

130 har lagret denne
4
porsjoner
  • 700 g indrefilet, midtstykket på fileten
  • smør, og olje til steking
  • salt, og kvernet pepper
  • 5 stk poteter, store
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 bunt asparges, grønne
  • gulrot, og andre grønnsaker, som nepe

Madeira- og trøffelsaus

  • 2 ss smør
  • 2 stk sjalottløk
  • 0.5 stk gulrot, liten
  • 1 stk sellerirot, liten bit, kan sløyfes
  • 1 ts tomatpuré
  • 2 stk persille, stilk, og/eller 2 stilker frisk timian
  • 1 dl Madeira, halvtørr
  • 5 dl oksekraft, eller kalvekraft, god og fyldig
  • 1 ss trøffel, hakket
  • salt, og kvernet pepper
Unngå at skjermen går i dvale
  • 700 g indrefilet, midtstykket på fileten
  • smør, og olje til steking
  • salt, og kvernet pepper
  • 5 stk poteter, store
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 bunt asparges, grønne
  • gulrot, og andre grønnsaker, som nepe

Madeira- og trøffelsaus

  • 2 ss smør
  • 2 stk sjalottløk
  • 0.5 stk gulrot, liten
  • 1 stk sellerirot, liten bit, kan sløyfes
  • 1 ts tomatpuré
  • 2 stk persille, stilk, og/eller 2 stilker frisk timian
  • 1 dl Madeira, halvtørr
  • 5 dl oksekraft, eller kalvekraft, god og fyldig
  • 1 ss trøffel, hakket
  • salt, og kvernet pepper
Finhakk sjalottløk, skjær gulrot og selleri i små terninger.
Fres grønnsakene blanke i 1 ss smør i en liten kasserolle, tilsett tomatpure og la det frese videre i et lite minutt under omrøring. Hell i madeira og la det koke litt inn.
Tilsett kraft og persillestilker/timian. La sausen småputre til det gjenstår ca 2 ½ - 3 dl.
Sil sausen gjennom en fin sil og over i en ren kasserolle. Press all væsken godt ut av grønnsakene.
Kok opp på nytt, visp inn 1 ss kaldt smør og trøffel. Smak sausen til med salt og kvernet pepper.
Bruk en rund utstikker, ca. 3 cm i diameter, og stikk ut potetsylindre av potetene. Dekk et stekebrett med bakepapir eller bakeduk. Skjær potetsylindrene i tynne skiver. Lag 4 potetgaletter ved å legge potetskivene taksteins vis i fire sirkler med ca. 10 cm i diameter. Pensle galettene med smeltet smr og krydre med et lettdryss salt og pepper. Stek potetene ved 200 grader til de blir gylne, møre og sprø i kantene. Potetene kan varmes opp igjen i ovnen før servering.
Skjær vekk de nederste 2-3 cm av aspargesen. Del aspargesen i to. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann rett før servering.
Del indrefileten i fire jevne biffer. Krydre biffene godt med salt og kvernet pepper. Varm litt olje i en stor stekepanne. Brun biffene skikkelig godt alle sider og kanter. Senk temperaturen og tilsett en raus smørklatt i pannen. Stek biffene videre i ca. 3 minutter på hver side mens du steller pent med dem, øser over smøret fra pannen og flytter litt rundt på dem i pannen. La biffene hvile i fem minutter før servering.
Anrett på tallerken eller fat med potetgalett, tournedos, grønnsaker og saus. Server resten av grønnsakene og sausen ved siden av.
Anrett på tallerken eller fat med potetgalett, tournedos, grønnsaker og saus. Server resten av grønnsakene og sausen ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Finhakk sjalottløk, skjær gulrot og selleri i små terninger.
Fres grønnsakene blanke i 1 ss smør i en liten kasserolle, tilsett tomatpure og la det frese videre i et lite minutt under omrøring. Hell i madeira og la det koke litt inn.
Tilsett kraft og persillestilker/timian. La sausen småputre til det gjenstår ca 2 ½ - 3 dl.
Sil sausen gjennom en fin sil og over i en ren kasserolle. Press all væsken godt ut av grønnsakene.
Kok opp på nytt, visp inn 1 ss kaldt smør og trøffel. Smak sausen til med salt og kvernet pepper.
Bruk en rund utstikker, ca. 3 cm i diameter, og stikk ut potetsylindre av potetene. Dekk et stekebrett med bakepapir eller bakeduk. Skjær potetsylindrene i tynne skiver. Lag 4 potetgaletter ved å legge potetskivene taksteins vis i fire sirkler med ca. 10 cm i diameter. Pensle galettene med smeltet smr og krydre med et lettdryss salt og pepper. Stek potetene ved 200 grader til de blir gylne, møre og sprø i kantene. Potetene kan varmes opp igjen i ovnen før servering.
Skjær vekk de nederste 2-3 cm av aspargesen. Del aspargesen i to. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann rett før servering.
Del indrefileten i fire jevne biffer. Krydre biffene godt med salt og kvernet pepper. Varm litt olje i en stor stekepanne. Brun biffene skikkelig godt alle sider og kanter. Senk temperaturen og tilsett en raus smørklatt i pannen. Stek biffene videre i ca. 3 minutter på hver side mens du steller pent med dem, øser over smøret fra pannen og flytter litt rundt på dem i pannen. La biffene hvile i fem minutter før servering.
Anrett på tallerken eller fat med potetgalett, tournedos, grønnsaker og saus. Server resten av grønnsakene og sausen ved siden av.
Anrett på tallerken eller fat med potetgalett, tournedos, grønnsaker og saus. Server resten av grønnsakene og sausen ved siden av.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?