Pinnekjøtt med kålrotstappe
Hvis pinnekjøtt står på menyen til jul, håper jeg du vil teste ut potet-trikset hvis du ikke har gjort det før: Hele mandelpoteter i bunnen av gryten istedenfor pinner. Jeg vet det høres helt sprøtt ut, men potetene koker utrolig nok ikke i stykker, de bare suger til seg enormt med smak og blir helt faste i konsistensen.
Husk å vanne ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.
Hvis du ønsker å brune pinnekjøttet før servering kan du løfte det over på rist (over langpannen) for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Pinnekjøttet serveres med kålrabistappe og potetene fra gryten.
Tips: Hvis du lurer på hvor mye pinnekjøtt som beregnes per person, er det for uvannet pinnekjøtt 400 gram per pers, og 500 gram for storspisere. For ferdig utvannet pinnekjøtt beregnes 530 gram per pers og 650 gram for storspisere.
Prøv også Eyvind Hellstrøms variant: Pinnekjøtt i buljong
Hvis pinnekjøtt står på menyen til jul, håper jeg du vil teste ut potet-trikset hvis du ikke har gjort det før: Hele mandelpoteter i bunnen av gryten istedenfor pinner. Jeg vet det høres helt sprøtt ut, men potetene koker utrolig nok ikke i stykker, de bare suger til seg enormt med smak og blir helt faste i konsistensen.
Husk å vanne ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.
Hvis du ønsker å brune pinnekjøttet før servering kan du løfte det over på rist (over langpannen) for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Pinnekjøttet serveres med kålrabistappe og potetene fra gryten.
Tips: Hvis du lurer på hvor mye pinnekjøtt som beregnes per person, er det for uvannet pinnekjøtt 400 gram per pers, og 500 gram for storspisere. For ferdig utvannet pinnekjøtt beregnes 530 gram per pers og 650 gram for storspisere.
Prøv også Eyvind Hellstrøms variant: Pinnekjøtt i buljong
Ingredienser
- 2.5 kg pinnekjøtt
- 2 stk vossakorv
- mandelpotet, evt pinnekjøttrist eller bjørkepinner
Kålrotstappe
- 1 stk kålrot
- 3 stk gulrot
- 50 g smør
- 0.5 - 1 dl fløte, kan sløyfes
- 1 dl sjy, fra pinnekjøttet
- salt og kvernet pepper
Slik gjør du:
- 2.5 kg pinnekjøtt
- 2 stk vossakorv
- mandelpotet, evt pinnekjøttrist eller bjørkepinner
Kålrotstappe
- 1 stk kålrot
- 3 stk gulrot
- 50 g smør
- 0.5 - 1 dl fløte, kan sløyfes
- 1 dl sjy, fra pinnekjøttet
- salt og kvernet pepper
Pinnekjøtt
Kålrotstappe
