Pinnekjøtt med kålrotstappe

5 timer

Hvis pinnekjøtt står på menyen til jul, håper jeg du vil teste ut potet-trikset hvis du ikke har gjort det før: Hele mandelpoteter i bunnen av gryten istedenfor pinner. Jeg vet det høres helt sprøtt ut, men potetene koker utrolig nok ikke i stykker, de bare suger til seg enormt med smak og blir helt faste i konsistensen.

Husk å vanne ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.

Hvis du ønsker å brune pinnekjøttet før servering kan du løfte det over på rist (over langpannen) for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Pinnekjøttet serveres med kålrabistappe og potetene fra gryten.

Tips: Hvis du lurer på hvor mye pinnekjøtt som beregnes per person, er det for uvannet pinnekjøtt 400 gram per pers, og 500 gram for storspisere. For ferdig utvannet pinnekjøtt beregnes 530 gram per pers og 650 gram for storspisere.

Prøv også Eyvind Hellstrøms variant: Pinnekjøtt i buljong

596 har lagret denne
Pinnekjøtt servert med kålrotstappe og poteter
Pinnekjøtt er en tradisjonsrik julemiddag som mange serverer hvert år. Her er pinnekjøttet dampet på mandelpoteter i stedet for pinner.

Hvis pinnekjøtt står på menyen til jul, håper jeg du vil teste ut potet-trikset hvis du ikke har gjort det før: Hele mandelpoteter i bunnen av gryten istedenfor pinner. Jeg vet det høres helt sprøtt ut, men potetene koker utrolig nok ikke i stykker, de bare suger til seg enormt med smak og blir helt faste i konsistensen.

Husk å vanne ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.

Hvis du ønsker å brune pinnekjøttet før servering kan du løfte det over på rist (over langpannen) for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Pinnekjøttet serveres med kålrabistappe og potetene fra gryten.

Tips: Hvis du lurer på hvor mye pinnekjøtt som beregnes per person, er det for uvannet pinnekjøtt 400 gram per pers, og 500 gram for storspisere. For ferdig utvannet pinnekjøtt beregnes 530 gram per pers og 650 gram for storspisere.

Prøv også Eyvind Hellstrøms variant: Pinnekjøtt i buljong

596 har lagret denne
6
porsjoner
  • 2.5 kg pinnekjøtt
  • 2 stk vossakorv
  • mandelpotet, evt pinnekjøttrist eller bjørkepinner

Kålrotstappe

  • 1 stk kålrot
  • 3 stk gulrot
  • 50 g smør
  • 0.5 - 1 dl fløte, kan sløyfes
  • 1 dl sjy, fra pinnekjøttet
  • salt og kvernet pepper
Unngå at skjermen går i dvale
  • 2.5 kg pinnekjøtt
  • 2 stk vossakorv
  • mandelpotet, evt pinnekjøttrist eller bjørkepinner

Kålrotstappe

  • 1 stk kålrot
  • 3 stk gulrot
  • 50 g smør
  • 0.5 - 1 dl fløte, kan sløyfes
  • 1 dl sjy, fra pinnekjøttet
  • salt og kvernet pepper

Pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.
Bruk en stor og vid kjele. Dekk bunnen med en egnet rist, eller bjørkepinner lagt som en rist i bunnen. En annen variant er å legge vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen slik at potetene dekker bunnen. Hell på vann så det akkurat dekker risten/pinnene/potetene. Er du glad i øl kan du erstatte vannet med øl og «øldampe» pinnekjøttet.
Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen og sett på lokk. Damp pinnekjøttet over svak til middels varme i cirka 3-5 timer, eller til kjøttet er helt mørt og faller av benet. Pass på underveis at det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann i kjelen hvis nødvendig
La pølsene få ligge og dampe på toppen av pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Server nydampet pinnekjøtt med vossakorv i pene biter, gode poteter, kålrabistappe, en fruktig råkostsalat hvis du ønsker det, og et dryss med hakket persille. Den deilige sjyen som danner seg i bunnen av kjelen servers ved siden av som sjysaus.

Kålrotstappe

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter. Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det dekker og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
Visp inn smør, fløte og sjy. Smak stappen til med salt og pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.
Bruk en stor og vid kjele. Dekk bunnen med en egnet rist, eller bjørkepinner lagt som en rist i bunnen. En annen variant er å legge vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen slik at potetene dekker bunnen. Hell på vann så det akkurat dekker risten/pinnene/potetene. Er du glad i øl kan du erstatte vannet med øl og «øldampe» pinnekjøttet.
Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen og sett på lokk. Damp pinnekjøttet over svak til middels varme i cirka 3-5 timer, eller til kjøttet er helt mørt og faller av benet. Pass på underveis at det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann i kjelen hvis nødvendig
La pølsene få ligge og dampe på toppen av pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Server nydampet pinnekjøtt med vossakorv i pene biter, gode poteter, kålrabistappe, en fruktig råkostsalat hvis du ønsker det, og et dryss med hakket persille. Den deilige sjyen som danner seg i bunnen av kjelen servers ved siden av som sjysaus.

Kålrotstappe

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter. Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det dekker og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
Visp inn smør, fløte og sjy. Smak stappen til med salt og pepper.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?