Greske kjøttboller med harissamajones
45 min
Lyst på noe smått og godt? Servér Lise Finckenhagens greske kjøttboller sammen med harissamajones, granateplesalat og fennikel- og appelsinsalat med sprø kapers. Du kan selvfølgelig droppe kapersen hvis ønskelig. Et alternativ til kapers kan være hakkede ristede valnøtter eller pistasjnøtter.
Lagret av 1314 brukere
Lyst på noe smått og godt? Servér Lise Finckenhagens greske kjøttboller sammen med harissamajones, granateplesalat og fennikel- og appelsinsalat med sprø kapers. Du kan selvfølgelig droppe kapersen hvis ønskelig. Et alternativ til kapers kan være hakkede ristede valnøtter eller pistasjnøtter.
Lagret av 1314 brukere
Ingredienser
4
porsjoner
- 600 g lammekjøttdeig, eller kjøttdeig av storfe
- 1 ts salt
- 1 stk egg
- 2 fedd hvitløk, finhakket eller revet
- 1 ss spisskummen, malt eller knust
- 1 ts malt koriander
- 0.5 - 1 ts kanel
- 0.5 ts kvernet pepper
- 0.5 ts chilipulver
- 1 dl friske urter, hakkede, som bladpersille, koriander og mynte
- 2 ss olivenolje
Harissamajones
- 2 dl majones
- 2 - 3 ts harissa
- sitronsaft
Granateplesalat
- 1 stk granateple
- 0.5 stk rødløk, finhakket
- 4 ss persille, hakket
- 3 ss olivenolje, god
- flaksalt
- 1 håndfull ruccolasalat, (kan sløyfes)
Fennikel- og appelsinsalat med sprø kapers
- 1 stk fennikel, liten
- 2 stykker rød appelsin
- sitronsaft
- olivenolje
- flaksalt
- 2 - 3 ss kapers
- olje, nøytral
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 600 g lammekjøttdeig, eller kjøttdeig av storfe
- 1 ts salt
- 1 stk egg
- 2 fedd hvitløk, finhakket eller revet
- 1 ss spisskummen, malt eller knust
- 1 ts malt koriander
- 0.5 - 1 ts kanel
- 0.5 ts kvernet pepper
- 0.5 ts chilipulver
- 1 dl friske urter, hakkede, som bladpersille, koriander og mynte
- 2 ss olivenolje
Harissamajones
- 2 dl majones
- 2 - 3 ts harissa
- sitronsaft
Granateplesalat
- 1 stk granateple
- 0.5 stk rødløk, finhakket
- 4 ss persille, hakket
- 3 ss olivenolje, god
- flaksalt
- 1 håndfull ruccolasalat, (kan sløyfes)
Fennikel- og appelsinsalat med sprø kapers
- 1 stk fennikel, liten
- 2 stykker rød appelsin
- sitronsaft
- olivenolje
- flaksalt
- 2 - 3 ss kapers
- olje, nøytral
Grillede kjøttboller
Kna alle ingrediensene godt sammen. Fukt hendene med vann og form farsen til 12 avlange kjøttboller.
Pensle kjøttbollene med litt olje og grill dem over middelshøy til høy varme i cirka 10 minutter, eller til farsen er gjennomstekt.
Snu kjøttbollene underveis, slik at de blir jevnt grillet.
Harissamajones
Rør sammen majones og harissa og smak til med noen dråper sitronsaft. Server majonesen som en dipp til kjøttbollene.
Granateplesalat
Del granateple på to langs med «ekvator».
Hold granateplet over en bolle. Slå på skallet med baksiden av en skje slik at kjernene løsner og faller ned i bollen.
Bland inn rødløk, persille, olivenolje og en klype salt. Bland inn salatbladene rett før servering.
Fennikel- og appelsinsalat med sprø kapers
Tørk kapersen på kjøkkenpapir.
Varm et par cm olje i en liten tykkbunnet kasserolle med høye kanter. Friter kapersen til den springer ut som en liten blomst og blir gyllen og sprø.
Løft de sprø kapersene opp av oljen og over på kjøkkenpapir.
Rens og skjær fennikelen i tynne skiver, jo tynnere – desto bedre. Bruk gjerne en asparges-skreller til den jobben.
Skjær skallet av appelsinene, og skjær appelsinene i tynne skiver eller små biter.
Bland sammen fennikel og appelsin, tilsett noen dråper sitronsaft, litt olivenolje og en klype salt. Dryss over kapers rett før servering.

Bon appetit!
Grillede kjøttboller
Kna alle ingrediensene godt sammen. Fukt hendene med vann og form farsen til 12 avlange kjøttboller.
Pensle kjøttbollene med litt olje og grill dem over middelshøy til høy varme i cirka 10 minutter, eller til farsen er gjennomstekt.
Snu kjøttbollene underveis, slik at de blir jevnt grillet.
Harissamajones
Rør sammen majones og harissa og smak til med noen dråper sitronsaft. Server majonesen som en dipp til kjøttbollene.
Granateplesalat
Del granateple på to langs med «ekvator».
Hold granateplet over en bolle. Slå på skallet med baksiden av en skje slik at kjernene løsner og faller ned i bollen.
Bland inn rødløk, persille, olivenolje og en klype salt. Bland inn salatbladene rett før servering.
Fennikel- og appelsinsalat med sprø kapers
Tørk kapersen på kjøkkenpapir.
Varm et par cm olje i en liten tykkbunnet kasserolle med høye kanter. Friter kapersen til den springer ut som en liten blomst og blir gyllen og sprø.
Løft de sprø kapersene opp av oljen og over på kjøkkenpapir.
Rens og skjær fennikelen i tynne skiver, jo tynnere – desto bedre. Bruk gjerne en asparges-skreller til den jobben.
Skjær skallet av appelsinene, og skjær appelsinene i tynne skiver eller små biter.
Bland sammen fennikel og appelsin, tilsett noen dråper sitronsaft, litt olivenolje og en klype salt. Dryss over kapers rett før servering.