Lammefrikassé

3 t 30 min

En lammefrikassé skal ikke stresses. Her skal kjøttet, som kommer fra de mindre møre delene av lammet, få kose seg stille og rolig til det oppnår en smelt-i-munnen effekt. Dette kan ikke oppnås uten god tid. 

Samtidig som kjøttet trekker seg mørt, forvandles kokevannet til en nydelig lammekraft. Dette danner grunnlaget for frikassésausen. Er det lenge siden forrige gang du serverte frikassé, kan jeg nesten garantere deg et gledelig gjensyn, som både liten og stor vil sette stor pris på. Kanskje lokker det frem noen barndomsminner også.

1485 har lagret denne
Lammefrikassé med poteter på blåmønstret tallerken

En lammefrikassé skal ikke stresses. Her skal kjøttet, som kommer fra de mindre møre delene av lammet, få kose seg stille og rolig til det oppnår en smelt-i-munnen effekt. Dette kan ikke oppnås uten god tid. 

Samtidig som kjøttet trekker seg mørt, forvandles kokevannet til en nydelig lammekraft. Dette danner grunnlaget for frikassésausen. Er det lenge siden forrige gang du serverte frikassé, kan jeg nesten garantere deg et gledelig gjensyn, som både liten og stor vil sette stor pris på. Kanskje lokker det frem noen barndomsminner også.

1485 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Lammefrikassé

  • 1.5 kg lammebog, i skiver
  • 1 ts salt
  • 1 stykker gul løk, stor, delt i to
  • 1 stk laurbærblad
  • timiankvister, eller en klype tørket
  • 800 g grønnsaker, som gulrot, pastinakk eller grønne erter
  • 0.5 - 1 dl persille, hakket

Saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 7 dl lammekraft
  • 2 dl matfløte, eller fløte
  • salt og kvernet pepper
  • sitronsaft

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Lammefrikassé

  • 1.5 kg lammebog, i skiver
  • 1 ts salt
  • 1 stykker gul løk, stor, delt i to
  • 1 stk laurbærblad
  • timiankvister, eller en klype tørket
  • 800 g grønnsaker, som gulrot, pastinakk eller grønne erter
  • 0.5 - 1 dl persille, hakket

Saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 7 dl lammekraft
  • 2 dl matfløte, eller fløte
  • salt og kvernet pepper
  • sitronsaft
Knekk kjøttet eller del det i passende stykker, hvis det ikke er delt fra før. Skyll kjøttet godt i kaldt vann.
Legg kjøttet over i en romslig kjele og dekk det med kaldt vann. Ikke fyll på for mye, det skal kun dekke kjøttet.
Tilsett salt og la det stille og rolig få et oppkok. Skum vekk alle urenheter som legger seg på toppen.
Tilsett løk, laurbær, pepper og timian og la kjøttet trekke til det er helt mørt og slipper benet. Det tar omtrent 2 timer. Kjøttet må gjerne trekke lenger hvis du har tid til det, men pass på at det ikke koker kraftig eller fosskoker, da vil kjøttet bli både hardt og tørt.
Rens og del grønnsakene i jevne biter mens kjøttet trekker.
Løft det møre kjøttet opp av kraften og over på et fat eller lignende. Løft også opp løken hvis den ikke har kokt helt i stykker.
Plukk kjøttet av bena og skjær det i jevne biter. Del løken i naturlige lag. Dekk kjøttet til med folie så lenge, slik at det ikke tørker ut.
Sil kraften og kok de rensede, pent oppskårede grønnsakene i den gode lammekraften. Legg i de grønnsakene som trenger lengst tid først.
Løft grønnsakene opp av kraften og legg dem sammen med kjøttet mens du lager sausen.

Saus

Sil og kok inn kokekraften til ønsket mengde, som er 7 dl.
Smelt smøret i en kasserolle og visp inn melet.
Spe med kokekraften under konstant visping. Tilsett fløte, kok opp og smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft.
Varm kjøtt og grønnsaker i sausen og bland inn hakkede urter rett før servering.
Server lammefrikassen med kokte poteter.
woman cooking

Bon appetit!

Knekk kjøttet eller del det i passende stykker, hvis det ikke er delt fra før. Skyll kjøttet godt i kaldt vann.
Legg kjøttet over i en romslig kjele og dekk det med kaldt vann. Ikke fyll på for mye, det skal kun dekke kjøttet.
Tilsett salt og la det stille og rolig få et oppkok. Skum vekk alle urenheter som legger seg på toppen.
Tilsett løk, laurbær, pepper og timian og la kjøttet trekke til det er helt mørt og slipper benet. Det tar omtrent 2 timer. Kjøttet må gjerne trekke lenger hvis du har tid til det, men pass på at det ikke koker kraftig eller fosskoker, da vil kjøttet bli både hardt og tørt.
Rens og del grønnsakene i jevne biter mens kjøttet trekker.
Løft det møre kjøttet opp av kraften og over på et fat eller lignende. Løft også opp løken hvis den ikke har kokt helt i stykker.
Plukk kjøttet av bena og skjær det i jevne biter. Del løken i naturlige lag. Dekk kjøttet til med folie så lenge, slik at det ikke tørker ut.
Sil kraften og kok de rensede, pent oppskårede grønnsakene i den gode lammekraften. Legg i de grønnsakene som trenger lengst tid først.
Løft grønnsakene opp av kraften og legg dem sammen med kjøttet mens du lager sausen.

Saus

Sil og kok inn kokekraften til ønsket mengde, som er 7 dl.
Smelt smøret i en kasserolle og visp inn melet.
Spe med kokekraften under konstant visping. Tilsett fløte, kok opp og smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft.
Varm kjøtt og grønnsaker i sausen og bland inn hakkede urter rett før servering.
Server lammefrikassen med kokte poteter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?