Fylt lammesadel med hvitløk og tilbehør

2 t 30 min

Utbeinet lammesadel fylt med hvitløk og urter, servert med karamellisert løk, knuste poteter, asparges og bønner og en rødvinssaus er nydelig og smakfull mat å servere når du venter gjester.

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie/FruTimian.no

108 har lagret denne
Fylt lammesadel med hvitløk og tilbehør

Utbeinet lammesadel fylt med hvitløk og urter, servert med karamellisert løk, knuste poteter, asparges og bønner og en rødvinssaus er nydelig og smakfull mat å servere når du venter gjester.

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie/FruTimian.no

108 har lagret denne
6
porsjoner
  • 1 stk lammesadel, ca. 2.2 kg m/bein og 1.4 u/bein
  • 6 fedd hvitløk
  • 0.5 bunt bladpersille
  • 0.25 bunt mynte
  • 2 ts flaksalt
  • pepper, nykvernet
  • 2 - 3 ss olivenolje

Karamellisert sjalottløk

  • 12 stk sjalottløk
  • 3 ss olivenolje
  • 40 g smør
  • 1 ts flaksalt
  • pepper, nykvernet

sjysaus

  • 1 kg lammebein, fra lammesadelen
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk gulrot
  • 0.5 stk løk
  • 2 dl rødvin
  • 4 dl vann
  • 1 stk laurbærblad
  • 8 - 10 stk sorte pepperkorn, hele
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts honning
  • 25 g smør, kjøleskapskaldt
  • salt og kvernet pepper

Knuste poteter

  • 1 kg poteter, små og kokefaste
  • 3 ss olivenolje
  • 25 g smør
  • 1 ts flaksalt
  • pepper, nykvernet

Asparges og bønner

  • 1 bunt asparges, 1 bunt = ca. 450 gr
  • 200 g brekkbønner
  • 1 ts salt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk lammesadel, ca. 2.2 kg m/bein og 1.4 u/bein
  • 6 fedd hvitløk
  • 0.5 bunt bladpersille
  • 0.25 bunt mynte
  • 2 ts flaksalt
  • pepper, nykvernet
  • 2 - 3 ss olivenolje

Karamellisert sjalottløk

  • 12 stk sjalottløk
  • 3 ss olivenolje
  • 40 g smør
  • 1 ts flaksalt
  • pepper, nykvernet

sjysaus

  • 1 kg lammebein, fra lammesadelen
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk gulrot
  • 0.5 stk løk
  • 2 dl rødvin
  • 4 dl vann
  • 1 stk laurbærblad
  • 8 - 10 stk sorte pepperkorn, hele
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts honning
  • 25 g smør, kjøleskapskaldt
  • salt og kvernet pepper

Knuste poteter

  • 1 kg poteter, små og kokefaste
  • 3 ss olivenolje
  • 25 g smør
  • 1 ts flaksalt
  • pepper, nykvernet

Asparges og bønner

  • 1 bunt asparges, 1 bunt = ca. 450 gr
  • 200 g brekkbønner
  • 1 ts salt

Urte- og hvitløksfylt lammesadel

Sett stekeovnen på 180 grader. Få gjerne lammesadelen ferdig utbeinet fra kjøttdisken, men ta med beinene sånn at du kan bruke dem til sausen. Få slakteren til å kutte dem i mindre biter.
Etter utbeiningen sitter jeg igjen med to ytre- og to indrefileter, hvor indrefiletene sitter fast i ytrefiletene. Løsne så på skinn- og fettlaget sånn at du får brettet utover kjøttet. La fettlaget sitte fast til kjøttet langs hele langkantene.
Finhakk hvitløken og urtene og bland dem med 2 ts salt og pepper. Fordel dem i de to kjøttstykkene og rull den sammen med fettsiden ut og indrefileten midt i. Hold det på plass med kjøkkenhyssing. Fordel salt og pepper rundt det hele.
Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttstykkene rundt det hele på høy varme. Legg dem over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer. Stek til kjøttet får en kjernetemperatur på 63 grader. Da er det medium stekt. La det hvile i 10 minutter før du skjærer det opp i skiver.

Karamellisert sjalottløk

Skrell løkene og del dem i to. Smelt sammen oljen og smøret i en stor stekepanne og legg i løken, med snittsiden ned. La dem steke på forholdsvis svak varme i cirka 20 minutter, til de er gyllenbrune. Sjekk stekesiden en gang eller to underveis for å sjekke at de ikke blir brent. Dryss over salt og pepper. De fleste løkene vil være ferdige nå, men dersom noen er litt større, vender du dem og lar dem steke ferdig i noen minutter til.

Sjysaus

Det enkleste er om du får en i kjøttdisken til å dele ryggbeinet for deg i mindre biter. Varm oljen i en stor stekepanne og ha i lammebeinene. Brun dem rundt det hele.
Skjær gulroten i små terninger og grovhakk løken. Hell ut fettet fra stekepannen før du har i gulrot- og løkbitene. Skru samtidig ned varmen til medium varme og la det surre i 4–5 minutter. Ha i resten av ingrediensene, unntatt smøret og la det koke opp. La det småkoke i 45 minutter til 1 time.
Ta ut beinene og sil sausen over i en kasserolle. Kok opp igjen. Del smøret i små terninger. Ta kasserollen av varmen og rør inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Knuste poteter

Kok potetene nesten møre i usaltet vann. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Hell vannet av potetene og hell dem over i en ildfast form. Knus dem forsiktig med en skje. Fordel olivenoljen og smøret over og under potetene. Dryss over salt og pepper. Sett formen i stekeovnen og stek til potetene blir gyllenbrune. Det tar om lag 15 minutter.

Asparges og bønner

Skjær vekk de trevlete endene på aspargesen og tuppene på brekkbønnene. Kok dem i lettsaltet vann i 3–4 minutter.
Server lammesadel med karamellisert sjalottløk, knuste poteter, asparges og brekkbønner og sjysaus.
Server lammesadel med karamellisert sjalottløk, knuste poteter, asparges og brekkbønner og sjysaus.
woman cooking

Bon appetit!

Urte- og hvitløksfylt lammesadel

Sett stekeovnen på 180 grader. Få gjerne lammesadelen ferdig utbeinet fra kjøttdisken, men ta med beinene sånn at du kan bruke dem til sausen. Få slakteren til å kutte dem i mindre biter.
Etter utbeiningen sitter jeg igjen med to ytre- og to indrefileter, hvor indrefiletene sitter fast i ytrefiletene. Løsne så på skinn- og fettlaget sånn at du får brettet utover kjøttet. La fettlaget sitte fast til kjøttet langs hele langkantene.
Finhakk hvitløken og urtene og bland dem med 2 ts salt og pepper. Fordel dem i de to kjøttstykkene og rull den sammen med fettsiden ut og indrefileten midt i. Hold det på plass med kjøkkenhyssing. Fordel salt og pepper rundt det hele.
Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttstykkene rundt det hele på høy varme. Legg dem over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer. Stek til kjøttet får en kjernetemperatur på 63 grader. Da er det medium stekt. La det hvile i 10 minutter før du skjærer det opp i skiver.

Karamellisert sjalottløk

Skrell løkene og del dem i to. Smelt sammen oljen og smøret i en stor stekepanne og legg i løken, med snittsiden ned. La dem steke på forholdsvis svak varme i cirka 20 minutter, til de er gyllenbrune. Sjekk stekesiden en gang eller to underveis for å sjekke at de ikke blir brent. Dryss over salt og pepper. De fleste løkene vil være ferdige nå, men dersom noen er litt større, vender du dem og lar dem steke ferdig i noen minutter til.

Sjysaus

Det enkleste er om du får en i kjøttdisken til å dele ryggbeinet for deg i mindre biter. Varm oljen i en stor stekepanne og ha i lammebeinene. Brun dem rundt det hele.
Skjær gulroten i små terninger og grovhakk løken. Hell ut fettet fra stekepannen før du har i gulrot- og løkbitene. Skru samtidig ned varmen til medium varme og la det surre i 4–5 minutter. Ha i resten av ingrediensene, unntatt smøret og la det koke opp. La det småkoke i 45 minutter til 1 time.
Ta ut beinene og sil sausen over i en kasserolle. Kok opp igjen. Del smøret i små terninger. Ta kasserollen av varmen og rør inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Knuste poteter

Kok potetene nesten møre i usaltet vann. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Hell vannet av potetene og hell dem over i en ildfast form. Knus dem forsiktig med en skje. Fordel olivenoljen og smøret over og under potetene. Dryss over salt og pepper. Sett formen i stekeovnen og stek til potetene blir gyllenbrune. Det tar om lag 15 minutter.

Asparges og bønner

Skjær vekk de trevlete endene på aspargesen og tuppene på brekkbønnene. Kok dem i lettsaltet vann i 3–4 minutter.
Server lammesadel med karamellisert sjalottløk, knuste poteter, asparges og brekkbønner og sjysaus.
Server lammesadel med karamellisert sjalottløk, knuste poteter, asparges og brekkbønner og sjysaus.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?