Til hovedinnhold

Pinnekjøtt, vossakorv og kålrotstappe med søtpotet

6 h

Velkommen til årets mest tradisjonsrike måltid - pinnekjøtt! Server nydampet pinnekjøtt med vossakorv i pene biter, gode poteter, kålrotstappe, en fruktig råkostsalat hvis du ønsker det, og et dryss med hakket persille. Den deilige sjyen som danner seg i bunnen av kjelen med pinnekjøtt, serveres ved siden av som sjysaus.

Hvis du ønsker grillet pinnekjøtt eller pinnekjøtt i ovn, kan du løfte det over på rist over langpannen før servering, for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Husk å passe på mens kjøttet grilles!

Tips: Er du glad i øl kan du erstatte vannet med øl og «øldampe» pinnekjøttet.

Flere julemat-oppskrifter: Ribbe med sprø svor, lutefisk med ertestuing og bacon og waldorfsalat.

Lagret av 240 brukere
Pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe

Velkommen til årets mest tradisjonsrike måltid - pinnekjøtt! Server nydampet pinnekjøtt med vossakorv i pene biter, gode poteter, kålrotstappe, en fruktig råkostsalat hvis du ønsker det, og et dryss med hakket persille. Den deilige sjyen som danner seg i bunnen av kjelen med pinnekjøtt, serveres ved siden av som sjysaus.

Hvis du ønsker grillet pinnekjøtt eller pinnekjøtt i ovn, kan du løfte det over på rist over langpannen før servering, for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Husk å passe på mens kjøttet grilles!

Tips: Er du glad i øl kan du erstatte vannet med øl og «øldampe» pinnekjøttet.

Flere julemat-oppskrifter: Ribbe med sprø svor, lutefisk med ertestuing og bacon og waldorfsalat.

Lagret av 240 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 2.5 kg pinnekjøtt
  • 2 stykker vossakorv
  • mandelpotet, mellomstore

Kålrotstappe med søtpotet

  • 1 stk kålrot
  • 1 stk søtpotet
  • 50 g smør
  • 0.5 dl fløte, kan sløyfes
  • 1 dl stekesjy, fra pinnekjøttet
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2.5 kg pinnekjøtt
  • 2 stykker vossakorv
  • mandelpotet, mellomstore

Kålrotstappe med søtpotet

  • 1 stk kålrot
  • 1 stk søtpotet
  • 50 g smør
  • 0.5 dl fløte, kan sløyfes
  • 1 dl stekesjy, fra pinnekjøttet
  • salt og kvernet pepper

Pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.
Bruk en stor og vid kjele. Dekk bunnen med en egnet rist, eller bjørkepinner lagt som en rist i bunnen. En annen variant er å legge vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen så potetene dekker bunnen. Potetene koker utrolig nok ikke i stykker, men vil i stedet suge til seg masse god smak. Hell på vann eller øl så det akkurat dekker risten/pinnene/potetene.
Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen og sett på lokk. Damp pinnekjøttet over svak til middels varme i cirka 3-5 timer, eller til kjøttet er helt mørt og faller av benet. Pass på underveis at det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann i kjelen hvis nødvendig.
La pølsene få ligge og dampe på toppen av pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Hvis du ønsker grillet pinnekjøtt eller pinnekjøtt i ovn, kan du løfte det over på rist over langpannen før servering, for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Husk å passe på mens kjøttet grilles!

Kålrotstappe med søtpotet

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter. Søtpotet i kålrotstappen kan erstattes med 2-4 gulrøtter hvis ønsket. 
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det dekker og en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Visp inn smør, fløte og sjy. Smak stappen til med salt og pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Selv vanner jeg ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det er altfor lenge.
Bruk en stor og vid kjele. Dekk bunnen med en egnet rist, eller bjørkepinner lagt som en rist i bunnen. En annen variant er å legge vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen så potetene dekker bunnen. Potetene koker utrolig nok ikke i stykker, men vil i stedet suge til seg masse god smak. Hell på vann eller øl så det akkurat dekker risten/pinnene/potetene.
Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen og sett på lokk. Damp pinnekjøttet over svak til middels varme i cirka 3-5 timer, eller til kjøttet er helt mørt og faller av benet. Pass på underveis at det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann i kjelen hvis nødvendig.
La pølsene få ligge og dampe på toppen av pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Hvis du ønsker grillet pinnekjøtt eller pinnekjøtt i ovn, kan du løfte det over på rist over langpannen før servering, for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Husk å passe på mens kjøttet grilles!

Kålrotstappe med søtpotet

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter. Søtpotet i kålrotstappen kan erstattes med 2-4 gulrøtter hvis ønsket. 
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det dekker og en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Visp inn smør, fløte og sjy. Smak stappen til med salt og pepper.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?