Til hovedinnhold

Braisert lammeskank med øl

5 h

Lammeskanken trenger riktig stell og lang tid, men saftigere og mer smaksrikt kjøtt skal du jammen lete lenge etter. Disse lammeskankene kokt i øl er en skikkelig koserett med smelt i munnen-garanti som dufter og smaker av både øl og anis.
En rotmos er det perfekte tilbehøret, gjerne rik på både fløte og smør. Har du i tillegg noe god sopp tilgjengelig er det også helt supert til denne retten. Ha stekt sopp rett i sausen eller server det ved siden av.

Lagret av 234 brukere
Braisert lammeskank i mørkt øl med rotmos
Foto: Sara Johannessen

Lammeskanken trenger riktig stell og lang tid, men saftigere og mer smaksrikt kjøtt skal du jammen lete lenge etter. Disse lammeskankene kokt i øl er en skikkelig koserett med smelt i munnen-garanti som dufter og smaker av både øl og anis.
En rotmos er det perfekte tilbehøret, gjerne rik på både fløte og smør. Har du i tillegg noe god sopp tilgjengelig er det også helt supert til denne retten. Ha stekt sopp rett i sausen eller server det ved siden av.

Lagret av 234 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 4 stk lammeskank, lubne
  • hvetemel
  • 4 dl oksekraft
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore, skåret i små biter
  • 1 stk løk, stor, grovhakket
  • 4 fedd hvitløk, skrelt og delt
  • 2 kvaster timian, eller rosmarin
  • 0.5 l mørkt øl
  • 2 stykker stjerneanis
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ss brunt sukker
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • 2 ss smør
  • bladpersille, til pynt
  • mynteblader, til pynt

Rotmos

  • 1 kg rotfrukt, sellerirot, pastinakk og jordskokk
  • 1 dl fløte, matfløte eller crème fraîche
  • 2 - 3 ss smør
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 stk lammeskank, lubne
  • hvetemel
  • 4 dl oksekraft
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore, skåret i små biter
  • 1 stk løk, stor, grovhakket
  • 4 fedd hvitløk, skrelt og delt
  • 2 kvaster timian, eller rosmarin
  • 0.5 l mørkt øl
  • 2 stykker stjerneanis
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ss brunt sukker
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • 2 ss smør
  • bladpersille, til pynt
  • mynteblader, til pynt

Rotmos

  • 1 kg rotfrukt, sellerirot, pastinakk og jordskokk
  • 1 dl fløte, matfløte eller crème fraîche
  • 2 - 3 ss smør
  • salt og kvernet pepper
Varm ovnen til 140 grader.
Krydre skankene godt med salt og pepper og vend dem i mel.
Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk. Varm en god klunk olje i gryten og brun skankene godt på alle sider til de får en skikkelig brun og jevn stekeskorpe.
Løft kjøttet ut av gryten og fres grønnsakene i samme gryte. Tilsett rosmarin/timian og fres grønnsakene gylne og myke under omrøring.
Hell i øl og tilsett stjerneanis, knuste fennikelfrø og sukker. Kok opp og la det koke skikkelig i 5 minutter.
Legg skankene tilbake i gryten og tilsett kraft. Gi det hele et oppkok og dekk gryten med tett lokk. Sett gryten inn i ovnen å la det hele stå i 3-4 timer, eller til kjøttet er helt mørt. Vend litt rundt på kjøttet et par ganger underveis i breseringen.
Løft skankene forsiktig opp av gryten. Sil kraften, og gni gjerne de bløte grønnsakene gjennom silen. Kok den inn til en fyldig saus. Juster smaken med salt og pepper og visp inn smøret.
Legg kjøttet tilbake i sausen. Dryss over hakket persille og mynteblader ved servering.

Rotmos

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker og en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene sammen med fløte og smør. Ønsker du en finere konsistens på rotmosen kan du kjøre den med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Smak mosen til med salt og pepper
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 140 grader.
Krydre skankene godt med salt og pepper og vend dem i mel.
Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk. Varm en god klunk olje i gryten og brun skankene godt på alle sider til de får en skikkelig brun og jevn stekeskorpe.
Løft kjøttet ut av gryten og fres grønnsakene i samme gryte. Tilsett rosmarin/timian og fres grønnsakene gylne og myke under omrøring.
Hell i øl og tilsett stjerneanis, knuste fennikelfrø og sukker. Kok opp og la det koke skikkelig i 5 minutter.
Legg skankene tilbake i gryten og tilsett kraft. Gi det hele et oppkok og dekk gryten med tett lokk. Sett gryten inn i ovnen å la det hele stå i 3-4 timer, eller til kjøttet er helt mørt. Vend litt rundt på kjøttet et par ganger underveis i breseringen.
Løft skankene forsiktig opp av gryten. Sil kraften, og gni gjerne de bløte grønnsakene gjennom silen. Kok den inn til en fyldig saus. Juster smaken med salt og pepper og visp inn smøret.
Legg kjøttet tilbake i sausen. Dryss over hakket persille og mynteblader ved servering.

Rotmos

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker og en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene sammen med fløte og smør. Ønsker du en finere konsistens på rotmosen kan du kjøre den med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Smak mosen til med salt og pepper
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?