Til hovedinnhold

Gresk-inspirert lammelår med fetaost

6 h

Et langsomt lammelår med hint av Kleftiko og Hellas er akkurat så langsom at den er på grensen til det kjedsommelige, med andre ord du sliter deg ikke ut når du tilbereder lammet på denne måten. Resultatet blir en «faller av benet og smelter i munnen»-opplevelse som virkelig er verdt den minimale innsatsen. Dryss over smuldret fetaost og hakket persille.

Lagret av 1128 brukere
Gresk-inspirert lammelår med fetaost

Et langsomt lammelår med hint av Kleftiko og Hellas er akkurat så langsom at den er på grensen til det kjedsommelige, med andre ord du sliter deg ikke ut når du tilbereder lammet på denne måten. Resultatet blir en «faller av benet og smelter i munnen»-opplevelse som virkelig er verdt den minimale innsatsen. Dryss over smuldret fetaost og hakket persille.

Lagret av 1128 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 1 stk lammelår, ca. 2,5-3 kg pr lår
  • 10 fedd hvitløk
  • 0.5 stk sitron
  • timiankvister, frisk
  • 1 ss oregano, hakket, frisk eller tørket
  • olivenolje
  • 4 dl lammekraft, evt eplemost, hvitvin eller vann
  • salt og kvernet pepper
  • 150 g fetaost
  • 1 dl persille, finhakket

Knuste poteter

  • 800 g poteter, små
  • 6 ss olivenolje
  • 0.5 stk sitron
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 kvaster rosmarin, eller timian
  • flaksalt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk lammelår, ca. 2,5-3 kg pr lår
  • 10 fedd hvitløk
  • 0.5 stk sitron
  • timiankvister, frisk
  • 1 ss oregano, hakket, frisk eller tørket
  • olivenolje
  • 4 dl lammekraft, evt eplemost, hvitvin eller vann
  • salt og kvernet pepper
  • 150 g fetaost
  • 1 dl persille, finhakket

Knuste poteter

  • 800 g poteter, små
  • 6 ss olivenolje
  • 0.5 stk sitron
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 kvaster rosmarin, eller timian
  • flaksalt
Gni kjøttet inn med litt olje, salt og pepper. Brun kjøttet godt på alle sider i en stor varm stekepanne (det oppleves sikkert som litt klønete, men snu, vend og brun låret etter beste evne). Løft låret over i en passende ildfast form med høye kanter.
Knus hvitløkfeddene med bredsiden av kniven og fordel hvitløksfedd og timian over og under lammelåret. Drypp litt ekstra olje over kjøttet og press over saften fra ½ sitron. Dryss over oregano og dekk formen godt med aluminium (pass på at det er helt tett). Stek lammelåret i ovnen ved 120 grader i 5-7 timer. Kjøttet skal bli helt falle fra benet-mørt.
Hell all kraften fra formen (ta med hvitløk og det hele) over i en kasserolle og la det koke inn til ca. halv mengde og gni sausen gjennom en sil (mos hvitløken gjennom silen). Juster smaken med salt og pepper.
Vask og kok potetene møre. Hell av vannet og damp potetene tørre. Bruk en gaffel og knus potetene grovt, med eller uten skall. Ha de knuste potetene over i en ildfast form eller lignende. Drypp over olivenolje og sitronsaft. Krydre med salt og tilsett knust hvitløk og urter. Stek potetene ved 220 grader i ovn til de blir gylne og sprø i kantene.
Dryss lammelåret med smuldret fetaost og finhakket persille før servering. Serveres med lammesjy, knuste poteter, gresk salat og gjerne litt tzatziki.
woman cooking

Bon appetit!

Gni kjøttet inn med litt olje, salt og pepper. Brun kjøttet godt på alle sider i en stor varm stekepanne (det oppleves sikkert som litt klønete, men snu, vend og brun låret etter beste evne). Løft låret over i en passende ildfast form med høye kanter.
Knus hvitløkfeddene med bredsiden av kniven og fordel hvitløksfedd og timian over og under lammelåret. Drypp litt ekstra olje over kjøttet og press over saften fra ½ sitron. Dryss over oregano og dekk formen godt med aluminium (pass på at det er helt tett). Stek lammelåret i ovnen ved 120 grader i 5-7 timer. Kjøttet skal bli helt falle fra benet-mørt.
Hell all kraften fra formen (ta med hvitløk og det hele) over i en kasserolle og la det koke inn til ca. halv mengde og gni sausen gjennom en sil (mos hvitløken gjennom silen). Juster smaken med salt og pepper.
Vask og kok potetene møre. Hell av vannet og damp potetene tørre. Bruk en gaffel og knus potetene grovt, med eller uten skall. Ha de knuste potetene over i en ildfast form eller lignende. Drypp over olivenolje og sitronsaft. Krydre med salt og tilsett knust hvitløk og urter. Stek potetene ved 220 grader i ovn til de blir gylne og sprø i kantene.
Dryss lammelåret med smuldret fetaost og finhakket persille før servering. Serveres med lammesjy, knuste poteter, gresk salat og gjerne litt tzatziki.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?