Urtestekt lammefilet med kantareller, pastinakk- og eplepure
1 h
Lammefilet med fett trenger omsorg og kjærlighet. Vær nøye med at fettet blir skikkelig sprøtt og la kjøttet få være rosa. Bruk godt med smør, hvitløk, timian og rosmarin i pannen sammen med kjøttet. Steketiden vil variere med tykkelsen på fileten, men det er bedre at lammet koser seg litt lengre på svakere varme enn det motsatte.
Lammefilet med fett trenger omsorg og kjærlighet. Vær nøye med at fettet blir skikkelig sprøtt og la kjøttet få være rosa. Bruk godt med smør, hvitløk, timian og rosmarin i pannen sammen med kjøttet. Steketiden vil variere med tykkelsen på fileten, men det er bedre at lammet koser seg litt lengre på svakere varme enn det motsatte.
1 håndfull basilikum, eller brønnkarse, kan sløyfes
1 kvast rosmarin
1 kvast timian
6 stk hvitløksfedd, uskrelt og lett knust
salt og kvernet pepper
olje, og smør til steking
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
800 g lammefilet
400 g pastinakk
2 stk eple
2 ss crème fraîche
2 ss smør
400 g kantarell
2 stk hjertesalat
1 bunt gressløk, liten, kan sløyfes
1 håndfull basilikum, eller brønnkarse, kan sløyfes
1 kvast rosmarin
1 kvast timian
6 stk hvitløksfedd, uskrelt og lett knust
salt og kvernet pepper
olje, og smør til steking
Skjær pastinakken i små biter. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i biter.
Ha pastinakk og eplebitene i en kasserolle og tilsett vann til det dekker. Kok opp, og la det småkoke til pastinakken er helt mør. Hell av vannet, bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt pure. Rør inn smør og crème fraiche. Smak pureen til med salt og litt kvernet pepper.
Rut fettet på lammefileten med en skarp kniv og gni kjøttet godt inn med salt og pepper. Stek kjøttet med fettsiden ned i en varm stekepanne med litt olje. Fettet skal bli helt sprøtt og gyllent før du snur og bruner kjøttet godt på andre siden.
Tilsett to rause spiseskjeer smør i pannen sammen med hvitløkfeddene, timian og rosmarin. Skru ned varmen til middels og la kjøttet surre og kose seg i de gode smakene i 10-15 minutter. Snu på kjøttet og øs over stekefettet flere ganger underveis. Ta vare på pannesjyen, det blir sausen.
La kjøttet hvile noen minutter på en rist eller tallerken mens du steker kantarellene. Rens og del salaten i grove strimler og grovhakk gressløken. Bland salat, gressløk og basilikum sammen med kantarellene, krydre blandingen med salt og pepper. Skjær kjøttet i skiver før servering (eventuell kjøttsaft kan du blande sammen med sjyen i pannen) og anrett pent på tallerkener eller fat.
Bon appetit!
Skjær pastinakken i små biter. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i biter.
Ha pastinakk og eplebitene i en kasserolle og tilsett vann til det dekker. Kok opp, og la det småkoke til pastinakken er helt mør. Hell av vannet, bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt pure. Rør inn smør og crème fraiche. Smak pureen til med salt og litt kvernet pepper.
Rut fettet på lammefileten med en skarp kniv og gni kjøttet godt inn med salt og pepper. Stek kjøttet med fettsiden ned i en varm stekepanne med litt olje. Fettet skal bli helt sprøtt og gyllent før du snur og bruner kjøttet godt på andre siden.
Tilsett to rause spiseskjeer smør i pannen sammen med hvitløkfeddene, timian og rosmarin. Skru ned varmen til middels og la kjøttet surre og kose seg i de gode smakene i 10-15 minutter. Snu på kjøttet og øs over stekefettet flere ganger underveis. Ta vare på pannesjyen, det blir sausen.
La kjøttet hvile noen minutter på en rist eller tallerken mens du steker kantarellene. Rens og del salaten i grove strimler og grovhakk gressløken. Bland salat, gressløk og basilikum sammen med kantarellene, krydre blandingen med salt og pepper. Skjær kjøttet i skiver før servering (eventuell kjøttsaft kan du blande sammen med sjyen i pannen) og anrett pent på tallerkener eller fat.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto