Lammeskank med potetmos

4 timer

Lammeskank - lammets nederste og godt brukte del - trenger mest av alt ro og god tid. God nok tid til at det i utgangspunktet «tøffe» kjøttet får putret seg uimotståelig mørt og saftig med en «smelter i munnen»-effekt. Server de langtidsstekte lammeskankene med hjemmelaget mandelpotetmos.

I sausen er det både rødvin og tomater, krydret med hvitløk, timian og et snev av appelsin. Det er lov å mikse og trikse litt på egenhånd der altså, for eksempel kan rødvin byttes ut med hvitvin eller øl, timian med rosmarin, appelsin med sitron. En liten teskje knuste fennikelfrø gir en mild lakristone for dem som liker den slags.

1602 har lagret denne
Lammeskank i fyldig saus med rødvin og tomat
Foto: Johanna Siring

Lammeskank - lammets nederste og godt brukte del - trenger mest av alt ro og god tid. God nok tid til at det i utgangspunktet «tøffe» kjøttet får putret seg uimotståelig mørt og saftig med en «smelter i munnen»-effekt. Server de langtidsstekte lammeskankene med hjemmelaget mandelpotetmos.

I sausen er det både rødvin og tomater, krydret med hvitløk, timian og et snev av appelsin. Det er lov å mikse og trikse litt på egenhånd der altså, for eksempel kan rødvin byttes ut med hvitvin eller øl, timian med rosmarin, appelsin med sitron. En liten teskje knuste fennikelfrø gir en mild lakristone for dem som liker den slags.

1602 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Lammeskank i saus

  • 4 stykker lammeskank, lubne
  • 3 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 1 stk løk
  • 4 - 6 fedd hvitløk
  • 1 boks hermetiske tomater, knuste
  • 2.5 dl rødvin
  • 4 dl lammekraft, eller oksekraft
  • 2 kvaster rosmarin, frisk
  • 0.25 stk appelsin, skallet - kun det ytterste oransje
  • 1.5 ss hvetemel
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • persille, hakket

Mandelpotetmos

  • 800 g mandelpotet
  • 100 g smør
  • 2 dl melk
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Lammeskank i saus

  • 4 stykker lammeskank, lubne
  • 3 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 1 stk løk
  • 4 - 6 fedd hvitløk
  • 1 boks hermetiske tomater, knuste
  • 2.5 dl rødvin
  • 4 dl lammekraft, eller oksekraft
  • 2 kvaster rosmarin, frisk
  • 0.25 stk appelsin, skallet - kun det ytterste oransje
  • 1.5 ss hvetemel
  • salt og kvernet pepper
  • olje, til steking
  • persille, hakket

Mandelpotetmos

  • 800 g mandelpotet
  • 100 g smør
  • 2 dl melk
  • salt og kvernet pepper
Gni kjøttet godt inn med salt og pepper.
Skrell og skjær gulrøttene i små biter. Skrell og hakk løken og knus hvitløkfeddene.
Skrell og skjær gulrøttene i små biter. Skrell og hakk løken og knus hvitløkfeddene.
Bruk en passende støpejernsgryte. Varm en klunk olje i gryten og brun skankene godt på alle sider.
Løft skankene ut av gryten så lenge, tilsett grønnsakene og fres dem lett gylne over middels høy varme. Dryss over melet og rør det godt sammen. Tilsett rødvin og la det koke et par minutter før du har i tomater og kraft.
Legg lammeskankene tilbake i gryten sammen med urter og appelsinskall. Gi alt et oppkok. Legg på tett lokk eller dekk gryten med aluminiumsfolie. La lammeskankene putre ved lav varme til kjøttet er helt mørt og faller av benet, cirka 3 timer (rør av og til slik at det ikke fester seg i bunnen).
Legg lammeskankene tilbake i gryten sammen med urter og appelsinskall. Gi alt et oppkok. Legg på tett lokk eller dekk gryten med aluminiumsfolie. La lammeskankene putre ved lav varme til kjøttet er helt mørt og faller av benet, cirka 3 timer (rør av og til slik at det ikke fester seg i bunnen).
Skrell potetene og kok dem helt møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre før du moser dem. Spe med varm melk og rør inn smøret. Smak til med salt og litt pepper.
Server lammeskankene i den gode sausen sin og dryss over hakket persille ved servering.
Server lammeskankene i den gode sausen sin og dryss over hakket persille ved servering.
woman cooking

Bon appetit!

Gni kjøttet godt inn med salt og pepper.
Skrell og skjær gulrøttene i små biter. Skrell og hakk løken og knus hvitløkfeddene.
Skrell og skjær gulrøttene i små biter. Skrell og hakk løken og knus hvitløkfeddene.
Bruk en passende støpejernsgryte. Varm en klunk olje i gryten og brun skankene godt på alle sider.
Løft skankene ut av gryten så lenge, tilsett grønnsakene og fres dem lett gylne over middels høy varme. Dryss over melet og rør det godt sammen. Tilsett rødvin og la det koke et par minutter før du har i tomater og kraft.
Legg lammeskankene tilbake i gryten sammen med urter og appelsinskall. Gi alt et oppkok. Legg på tett lokk eller dekk gryten med aluminiumsfolie. La lammeskankene putre ved lav varme til kjøttet er helt mørt og faller av benet, cirka 3 timer (rør av og til slik at det ikke fester seg i bunnen).
Legg lammeskankene tilbake i gryten sammen med urter og appelsinskall. Gi alt et oppkok. Legg på tett lokk eller dekk gryten med aluminiumsfolie. La lammeskankene putre ved lav varme til kjøttet er helt mørt og faller av benet, cirka 3 timer (rør av og til slik at det ikke fester seg i bunnen).
Skrell potetene og kok dem helt møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre før du moser dem. Spe med varm melk og rør inn smøret. Smak til med salt og litt pepper.
Server lammeskankene i den gode sausen sin og dryss over hakket persille ved servering.
Server lammeskankene i den gode sausen sin og dryss over hakket persille ved servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?