Til hovedinnhold

Moussaka med potet

1 h 30 min

Skulle du drømme om sol og varme, kan litt av lengselen bli stilt gjennom en gresk flørt av en moussaka. Denne moussakaen er laget med potet, aubergine, krydret lammekjøttdeig og toppet med ostesaus.
Tips: Kjøttdeig av lam kan byttes ut med storfe (eller en blanding av lam og storfe) eller vegetardeig.

Lagret av 2426 brukere
Moussaka med potet
Foto: Sara Johannessen Meek

Skulle du drømme om sol og varme, kan litt av lengselen bli stilt gjennom en gresk flørt av en moussaka. Denne moussakaen er laget med potet, aubergine, krydret lammekjøttdeig og toppet med ostesaus.
Tips: Kjøttdeig av lam kan byttes ut med storfe (eller en blanding av lam og storfe) eller vegetardeig.

Lagret av 2426 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 stk aubergine
  • 4 stykker poteter, mellomstore
  • 600 g lammekjøttdeig
  • 1 stk løk, stor, hakket
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ss oregano, tørket
  • 1 ts kanel
  • 0.25 ts allehånde, eller nellik
  • 1 ts chilipulver
  • 2 bokser hermetiske tomater, knuste (1 boks = 400 gr)
  • salt og kvernet pepper
  • sukker, etter smak
  • persille, hakket, til pynt

Saus

  • 60 g smør
  • 60 g mel
  • 5 dl melk
  • 2 stk eggeplomme
  • 100 g revet ost, gjerne parmesan
  • salt
  • pepper
  • revet muskatnøtt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk aubergine
  • 4 stykker poteter, mellomstore
  • 600 g lammekjøttdeig
  • 1 stk løk, stor, hakket
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ss oregano, tørket
  • 1 ts kanel
  • 0.25 ts allehånde, eller nellik
  • 1 ts chilipulver
  • 2 bokser hermetiske tomater, knuste (1 boks = 400 gr)
  • salt og kvernet pepper
  • sukker, etter smak
  • persille, hakket, til pynt

Saus

  • 60 g smør
  • 60 g mel
  • 5 dl melk
  • 2 stk eggeplomme
  • 100 g revet ost, gjerne parmesan
  • salt
  • pepper
  • revet muskatnøtt
Varm ovnen til 180 grader.
Skjær av «stilken» på auberginene og skjær auberginene i 0,5 -1 cm tykke skiver på langs. Legg skivene over på stekebrett med bakepapir, pensle skivene med olivenolje og dryss over en god klype salt. Bak aubergineskivene myke og gylne, cirka 25 minutter.
Skrell og skjær potetene i 0,5-1 cm tykke skiver. Bruk en stor stekepanne og stek potetskivene knapt møre i litt olje. Legg potetskivene til side så lenge.
Bruk samme panne og fres løk og hvitløk til løken blir myk uten å få noe særlig farge. Tilsett kjøttdeigen, oregano, kanel, allehånde og chili, stek videre til kjøttdeigen er stekt. Tilsett tomater og la kjøttsausen koke stille og rolig i cirka 20 minutter, eller til sausen har tyknet. Rør av og til. Smak kjøttsausen til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
Lag den hvite sausen mens kjøttsausen putrer. Varm melken nesten til kokepunktet. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og la det frese under stadig omrøring i et par minutter. Visp inn den varme melken. Visp hele tiden for å unngå klumper. La sausen koke videre under stadig omrøring i 5 minutter, eller til sausen er tykk og deilig. Trekk kasserollen vekk fra varmen og visp inn halvparten av osten og eggeplommene. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat.
Bruk en ildfast form og legg i aubergineskiver og poteter. Hell i kjøttsausen og topp med ostesaus. Dryss over resten av osten og bak det hele videre i ovnen ved 180 grader i cirka 35-40 minutter - til overflaten er lekker gyllen.
La moussakaen få «hvile» i minst 15 minutter før servering. Pyntes med et lett dryss hakket persille.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 180 grader.
Skjær av «stilken» på auberginene og skjær auberginene i 0,5 -1 cm tykke skiver på langs. Legg skivene over på stekebrett med bakepapir, pensle skivene med olivenolje og dryss over en god klype salt. Bak aubergineskivene myke og gylne, cirka 25 minutter.
Skrell og skjær potetene i 0,5-1 cm tykke skiver. Bruk en stor stekepanne og stek potetskivene knapt møre i litt olje. Legg potetskivene til side så lenge.
Bruk samme panne og fres løk og hvitløk til løken blir myk uten å få noe særlig farge. Tilsett kjøttdeigen, oregano, kanel, allehånde og chili, stek videre til kjøttdeigen er stekt. Tilsett tomater og la kjøttsausen koke stille og rolig i cirka 20 minutter, eller til sausen har tyknet. Rør av og til. Smak kjøttsausen til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
Lag den hvite sausen mens kjøttsausen putrer. Varm melken nesten til kokepunktet. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og la det frese under stadig omrøring i et par minutter. Visp inn den varme melken. Visp hele tiden for å unngå klumper. La sausen koke videre under stadig omrøring i 5 minutter, eller til sausen er tykk og deilig. Trekk kasserollen vekk fra varmen og visp inn halvparten av osten og eggeplommene. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat.
Bruk en ildfast form og legg i aubergineskiver og poteter. Hell i kjøttsausen og topp med ostesaus. Dryss over resten av osten og bak det hele videre i ovnen ved 180 grader i cirka 35-40 minutter - til overflaten er lekker gyllen.
La moussakaen få «hvile» i minst 15 minutter før servering. Pyntes med et lett dryss hakket persille.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?