Shepherd's pie med søtpotet er en søt og smakfull variant av den tradisjonelle shepherd's pie-en. Potetmosen som fungerer som topping, er for anledningen byttet ut med et rikt og fyldig teppe av sødmefull søtpotetstappe. Du får dermed en supersaftig pai helt uten paideig, men med masse god smak og ost på toppen. En potensiell familiefavoritt som er vel verdt å teste ut.
Kjøttdeig av storfe kan byttes ut med kjøttdeig av lam eller kylling. Bruk gjerne mer grønnsaker og mindre kjøtt hvis du ønsker det. Rødvin kan erstattes med hvitvin eller kraft.
1.5 ss friske urter, timian eller rosmarin, hakket
1 dl rødvin
3 dl oksekraft
3 stykker søtpotet, ca. 800 g ferdig renset
50 g smør
0.75 dl fløte, kan sløyfes
sitronsaft, noen dråper
100 g parmesan, revet
salt
pepper
olje, til steking
persille, hakket
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
1 stk løk, stor
4 fedd hvitløk
2 stilk stangselleri
2 stykker gulrot
200 g sopp, kan sløyfes
600 g kjøttdeig, av storfe
1 ts spisskummen, knust
1 ts fennikelfrø, knuste
2.5 ss tomatpuré
1.5 ss friske urter, timian eller rosmarin, hakket
1 dl rødvin
3 dl oksekraft
3 stykker søtpotet, ca. 800 g ferdig renset
50 g smør
0.75 dl fløte, kan sløyfes
sitronsaft, noen dråper
100 g parmesan, revet
salt
pepper
olje, til steking
persille, hakket
Rens alle grønnsakene. Hakk løken, finhakk hvitløken og skjær selleri og gulrot i små terninger. Del soppen i jevne biter.
Bruk en stor panne og fres alle grønnsakene over middels varme til grønnsakene blir helt myke. Det tar cirka 10 minutter. Rør ofte slik at det ikke fester seg i pannen.
Hell grønnsakene over på en tallerken. Skru opp varmen, ha litt olje i pannen og brun kjøttdeigen godt.
Ha grønnsakene tilbake i pannen sammen med spisskummen, fennikelfrø og tomatpuré. La det frese videre i et par minutter under omrøring.
Tilsett timian, rødvin og kraft og la det hele småputre i cirka 20 minutter, til sausen tykner noe. Smak til med salt og kvernet pepper.
Skrell søtpotetene og skjær dem i små biter. Kok søtpotetbitene helt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, og la det renner godt av.
Mos søtpotetene sammen med smør og fløte. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
Hell kjøttsausen over i en passende ildfast form. Bre over søtpotetmosen og dryss over osten. Bak paien ved 210 grader i cirka 20 minutter, eller til toppen er gyllen.
Dryss over litt hakket persille og server rykende varm, gjerne med en grønn salat og godt brød som ekstra tilbehør.
Bon appetit!
Rens alle grønnsakene. Hakk løken, finhakk hvitløken og skjær selleri og gulrot i små terninger. Del soppen i jevne biter.
Bruk en stor panne og fres alle grønnsakene over middels varme til grønnsakene blir helt myke. Det tar cirka 10 minutter. Rør ofte slik at det ikke fester seg i pannen.
Hell grønnsakene over på en tallerken. Skru opp varmen, ha litt olje i pannen og brun kjøttdeigen godt.
Ha grønnsakene tilbake i pannen sammen med spisskummen, fennikelfrø og tomatpuré. La det frese videre i et par minutter under omrøring.
Tilsett timian, rødvin og kraft og la det hele småputre i cirka 20 minutter, til sausen tykner noe. Smak til med salt og kvernet pepper.
Skrell søtpotetene og skjær dem i små biter. Kok søtpotetbitene helt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, og la det renner godt av.
Mos søtpotetene sammen med smør og fløte. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
Hell kjøttsausen over i en passende ildfast form. Bre over søtpotetmosen og dryss over osten. Bak paien ved 210 grader i cirka 20 minutter, eller til toppen er gyllen.
Dryss over litt hakket persille og server rykende varm, gjerne med en grønn salat og godt brød som ekstra tilbehør.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto