Svenske kjøttboller med fløtesaus og potetstappe
Svenske kjøttboller badet i en fyldig brun fløtesaus servert med potetstappe og tyttebær kan man fort forspise seg på. Rekorden til min yngste sønn er på hele 29 kjøttboller, så her i huset lages det dobbel porsjon av oppskriften slik at alle skal få.
Jeg bruker både løk, hvitløk, muskat og allehånde i farsen til de svenske kjøttbollene, men mengde og valg av krydderier kan selvsagt varieres etter eget ønske.
Lag gjerne sausen i den sammen pannene du har stekt kjøttbollene i, da går ingen smak til spille, også legger du bollene tilbake i sausen slik at alt får kose seg sammen.
Tips: Som ekstra grønnsaker passer det godt med erter, brokkoli og rosenkål.
Svenske kjøttboller badet i en fyldig brun fløtesaus servert med potetstappe og tyttebær kan man fort forspise seg på. Rekorden til min yngste sønn er på hele 29 kjøttboller, så her i huset lages det dobbel porsjon av oppskriften slik at alle skal få.
Jeg bruker både løk, hvitløk, muskat og allehånde i farsen til de svenske kjøttbollene, men mengde og valg av krydderier kan selvsagt varieres etter eget ønske.
Lag gjerne sausen i den sammen pannene du har stekt kjøttbollene i, da går ingen smak til spille, også legger du bollene tilbake i sausen slik at alt får kose seg sammen.
Tips: Som ekstra grønnsaker passer det godt med erter, brokkoli og rosenkål.
Ingredienser
Svenske kjøttboller
- 500 g kjøttdeig
- 1 dl loffsmuler
- 1 stk egg
- 0.5 stk løk, finhakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket/revet
- 1 ts salt
- 0.25 ts muskat, revet eller malt
- 0.25 ts allehånde, malt
- 0.5 ts pepper, kvernet
- 2 ss persille, finhakket
- olje, og/eller smør, til steking
- persille, til pynt
- tyttebær, til servering
Fløtesaus
- 3 ss smør
- 3 ss mel
- 6 dl oksekraft
- 2 dl fløte
- salt og kvernet pepper
- soyasaus, noen dråper
Potetstappe
- 800 g poteter, melne
- 2 dl melk
- 50 g smør
- salt
Slik gjør du:
Svenske kjøttboller
- 500 g kjøttdeig
- 1 dl loffsmuler
- 1 stk egg
- 0.5 stk løk, finhakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket/revet
- 1 ts salt
- 0.25 ts muskat, revet eller malt
- 0.25 ts allehånde, malt
- 0.5 ts pepper, kvernet
- 2 ss persille, finhakket
- olje, og/eller smør, til steking
- persille, til pynt
- tyttebær, til servering
Fløtesaus
- 3 ss smør
- 3 ss mel
- 6 dl oksekraft
- 2 dl fløte
- salt og kvernet pepper
- soyasaus, noen dråper
Potetstappe
- 800 g poteter, melne
- 2 dl melk
- 50 g smør
- salt
