Svenske kjøttboller med fløtesaus og potetstappe

45 min

Svenske kjøttboller badet i en fyldig brun fløtesaus servert med potetstappe og tyttebær kan man fort forspise seg på. Rekorden til min yngste sønn er på hele 29 kjøttboller, så her i huset lages det dobbel porsjon av oppskriften slik at alle skal få.

Jeg bruker både løk, hvitløk, muskat og allehånde i farsen til de svenske kjøttbollene, men mengde og valg av krydderier kan selvsagt varieres etter eget ønske.

Lag gjerne sausen i den sammen pannene du har stekt kjøttbollene i, da går ingen smak til spille, også legger du bollene tilbake i sausen slik at alt får kose seg sammen. 
Tips: Som ekstra grønnsaker passer det godt med erter, brokkoli og rosenkål.

2111 har lagret denne
Svenske kjøttboller med fløtesaus
Foto: Sara Johannessen Meek

Svenske kjøttboller badet i en fyldig brun fløtesaus servert med potetstappe og tyttebær kan man fort forspise seg på. Rekorden til min yngste sønn er på hele 29 kjøttboller, så her i huset lages det dobbel porsjon av oppskriften slik at alle skal få.

Jeg bruker både løk, hvitløk, muskat og allehånde i farsen til de svenske kjøttbollene, men mengde og valg av krydderier kan selvsagt varieres etter eget ønske.

Lag gjerne sausen i den sammen pannene du har stekt kjøttbollene i, da går ingen smak til spille, også legger du bollene tilbake i sausen slik at alt får kose seg sammen. 
Tips: Som ekstra grønnsaker passer det godt med erter, brokkoli og rosenkål.

2111 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Svenske kjøttboller

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 dl loffsmuler
  • 1 stk egg
  • 0.5 stk løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket/revet
  • 1 ts salt
  • 0.25 ts muskat, revet eller malt
  • 0.25 ts allehånde, malt
  • 0.5 ts pepper, kvernet
  • 2 ss persille, finhakket
  • olje, og/eller smør, til steking
  • persille, til pynt
  • tyttebær, til servering

Fløtesaus

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 6 dl oksekraft
  • 2 dl fløte
  • salt og kvernet pepper
  • soyasaus, noen dråper

Potetstappe

  • 800 g poteter, melne
  • 2 dl melk
  • 50 g smør
  • salt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Svenske kjøttboller

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 dl loffsmuler
  • 1 stk egg
  • 0.5 stk løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket/revet
  • 1 ts salt
  • 0.25 ts muskat, revet eller malt
  • 0.25 ts allehånde, malt
  • 0.5 ts pepper, kvernet
  • 2 ss persille, finhakket
  • olje, og/eller smør, til steking
  • persille, til pynt
  • tyttebær, til servering

Fløtesaus

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 6 dl oksekraft
  • 2 dl fløte
  • salt og kvernet pepper
  • soyasaus, noen dråper

Potetstappe

  • 800 g poteter, melne
  • 2 dl melk
  • 50 g smør
  • salt
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene. Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender (25-30 stk.). Brun bollene i en stor stekepanne, bruk gjerne en blanding av smør og olje. Løft de brunede bollene ut av pannen så lenge. Ikke vask pannen, men slå eventuelt ut litt av stekefettet.
Ha smøret til sausen over i pannen. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10-15minutter. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten av koketiden. Smak sausen til med salt og kvernet pepper og gjerne noen dråper soyasaus (eventuelt Worcester saus).
Legg kjøttbollene over i sausen og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg kjøttbollene over i sausen og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg poteten over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker potetene. Gi potetene et skikkelig oppkok, senk temperaturen og la potetene trekke (rett under kokepunktet) til de er helt møre.
Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Skrell og mos potetene. Kok opp melk og smør, rør den varme væsken inn i potetmosen og smak til med salt.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille.
woman cooking

Bon appetit!

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene. Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender (25-30 stk.). Brun bollene i en stor stekepanne, bruk gjerne en blanding av smør og olje. Løft de brunede bollene ut av pannen så lenge. Ikke vask pannen, men slå eventuelt ut litt av stekefettet.
Ha smøret til sausen over i pannen. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10-15minutter. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten av koketiden. Smak sausen til med salt og kvernet pepper og gjerne noen dråper soyasaus (eventuelt Worcester saus).
Legg kjøttbollene over i sausen og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg kjøttbollene over i sausen og la de kose seg på svak varme frem til servering.
Legg poteten over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker potetene. Gi potetene et skikkelig oppkok, senk temperaturen og la potetene trekke (rett under kokepunktet) til de er helt møre.
Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Skrell og mos potetene. Kok opp melk og smør, rør den varme væsken inn i potetmosen og smak til med salt.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?