Moussaka med kjøttdeig

3 timer

Moussaka er smaken av Hellas. Dette er en deilig og klassisk gresk rett som inneholder ostesaus, tomatsaus, kjøttdeig, potet og deilig aubergine. Moussaka kan minne litt om lasagne, men lages her med aubergine, potet og forskjellige krydder. Virkelig en rett å prøve!

Kefalotyri er en lettsaltet hard ost laget av sauemelk. Den kan byttes ut med pecorino eller halvparten gulost og halvparten parmesan. Du kan bruke vanlig kjøttdeig eller lammekjøttdeig.

3556 har lagret denne
Moussaka med kjøttdeig
Foto: Sara Johannessen Meek

Moussaka er smaken av Hellas. Dette er en deilig og klassisk gresk rett som inneholder ostesaus, tomatsaus, kjøttdeig, potet og deilig aubergine. Moussaka kan minne litt om lasagne, men lages her med aubergine, potet og forskjellige krydder. Virkelig en rett å prøve!

Kefalotyri er en lettsaltet hard ost laget av sauemelk. Den kan byttes ut med pecorino eller halvparten gulost og halvparten parmesan. Du kan bruke vanlig kjøttdeig eller lammekjøttdeig.

3556 har lagret denne

Ingredienser

5
porsjoner
  • 600 g kjøttdeig, evt. lammekjøttdeig
  • 2 stk løk, hakket
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 2 ts oregano, tørket
  • 0.5 - 1 ts kanel
  • 0.25 ts allehånde, eller nellik
  • 1 ts chilipulver
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 boks hermetiske tomater, finknuste
  • 1.5 dl rødvin
  • 2 stk aubergine
  • 2 - 3 stk poteter, store

Saus

  • 60 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 dl yoghurt naturell, gresk, kan sløyfes
  • 2 stk egg
  • salt, og kvernet pepper
  • 100 g kefalotyri, evt. pecorino eller 50/50 gulost og parmesan
  • 0.5 ts muskatnøtt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 600 g kjøttdeig, evt. lammekjøttdeig
  • 2 stk løk, hakket
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 2 ts oregano, tørket
  • 0.5 - 1 ts kanel
  • 0.25 ts allehånde, eller nellik
  • 1 ts chilipulver
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 boks hermetiske tomater, finknuste
  • 1.5 dl rødvin
  • 2 stk aubergine
  • 2 - 3 stk poteter, store

Saus

  • 60 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 dl yoghurt naturell, gresk, kan sløyfes
  • 2 stk egg
  • salt, og kvernet pepper
  • 100 g kefalotyri, evt. pecorino eller 50/50 gulost og parmesan
  • 0.5 ts muskatnøtt
Skjær av «stilken» på auberginene og skjær auberginene i ½ -1 cm tykke skiver på langs. Legg skivene over på stekebrett med bakepapir og pensle skivene med olje. Dryss over en klype salt og bak aubergineskivene ved 180 grader til de blir myke og gylne, cirka 25 minutter.
Skrell og skjær potetene i ½-1 cm tykke skiver. Bruk en stor stekepanne og stek potetskivene knapt møre i litt olje. Legg potetskivene til side så lenge.
Bruk samme panne og fres løk og hvitløk til løken blir myk uten å få noe særlig farge. Tilsett kjøttdeigen, oregano, kanel, allehånde og chili, stek videre til kjøttdeigen er stekt.
Hell i vinen og la det koke til det meste av væsken har fordampet. Tilsett tomater og laurbær. La kjøttsausen koke stille og rolig i ca. 30-40 minutter, rør av og til. Smak kjøttsausen til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
Lag den hvite sausen mens kjøttsausen putrer. Varm melken nesten til kokepunktet. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og la det frese under stadig omrøring i et par minutter. Visp inn den varme melken. Visp hele tiden for å unngå klumper. La sausen koke videre under stadig omrøring i ca. 5 minutter eller til den er tykk og deilig.
Rør inn halvparten av osten og trekk kasserollen fra varmen. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat (muskat er en viktig ingrediens så ikke vær for pinglete i bruken). Visp yoghurten sammen med eggene og rør eggeblandingen inn i sausen.
Lag den hvite sausen mens kjøttsausen putrer. Varm melken nesten til kokepunktet. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og la det frese under stadig omrøring i et par minutter.
Visp inn den varme melken. Visp hele tiden for å unngå klumper. La sausen koke videre under stadig omrøring i cirka 5 minutter eller til den er tykk og deilig. Rør inn halvparten av osten og trekk kasserollen fra varmen.
Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat (muskat er en viktig ingrediens så ikke vær for pinglete i bruken). Visp yoghurten sammen med eggene og rør eggeblandingen inn i sausen.
Bruk en ildfast form og legg i potet- og aubergineskiver. Hell i kjøttsausen og topp med ostesaus. For et noe mer fancy utseende kan du gjerne legge potet, aubergine og kjøttsaus lagvis i formen.
Dryss over resten av osten og bak det hele videre i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter til overflaten er lekker gyllen. La moussakaen få «hvile» i minst 15 minutter før servering. Pyntes med et lett dryss hakket persille.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær av «stilken» på auberginene og skjær auberginene i ½ -1 cm tykke skiver på langs. Legg skivene over på stekebrett med bakepapir og pensle skivene med olje. Dryss over en klype salt og bak aubergineskivene ved 180 grader til de blir myke og gylne, cirka 25 minutter.
Skrell og skjær potetene i ½-1 cm tykke skiver. Bruk en stor stekepanne og stek potetskivene knapt møre i litt olje. Legg potetskivene til side så lenge.
Bruk samme panne og fres løk og hvitløk til løken blir myk uten å få noe særlig farge. Tilsett kjøttdeigen, oregano, kanel, allehånde og chili, stek videre til kjøttdeigen er stekt.
Hell i vinen og la det koke til det meste av væsken har fordampet. Tilsett tomater og laurbær. La kjøttsausen koke stille og rolig i ca. 30-40 minutter, rør av og til. Smak kjøttsausen til med salt, kvernet pepper og en klype sukker.
Lag den hvite sausen mens kjøttsausen putrer. Varm melken nesten til kokepunktet. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og la det frese under stadig omrøring i et par minutter. Visp inn den varme melken. Visp hele tiden for å unngå klumper. La sausen koke videre under stadig omrøring i ca. 5 minutter eller til den er tykk og deilig.
Rør inn halvparten av osten og trekk kasserollen fra varmen. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat (muskat er en viktig ingrediens så ikke vær for pinglete i bruken). Visp yoghurten sammen med eggene og rør eggeblandingen inn i sausen.
Lag den hvite sausen mens kjøttsausen putrer. Varm melken nesten til kokepunktet. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og la det frese under stadig omrøring i et par minutter.
Visp inn den varme melken. Visp hele tiden for å unngå klumper. La sausen koke videre under stadig omrøring i cirka 5 minutter eller til den er tykk og deilig. Rør inn halvparten av osten og trekk kasserollen fra varmen.
Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat (muskat er en viktig ingrediens så ikke vær for pinglete i bruken). Visp yoghurten sammen med eggene og rør eggeblandingen inn i sausen.
Bruk en ildfast form og legg i potet- og aubergineskiver. Hell i kjøttsausen og topp med ostesaus. For et noe mer fancy utseende kan du gjerne legge potet, aubergine og kjøttsaus lagvis i formen.
Dryss over resten av osten og bak det hele videre i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter til overflaten er lekker gyllen. La moussakaen få «hvile» i minst 15 minutter før servering. Pyntes med et lett dryss hakket persille.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?