Kraft
Kraftkoking er i vinden som aldri før, og godt er det. Ikke nok med at en god, hjemmelaget langtidskokt kraft kan løfte et hvert måltid, det er også utrolig sunt. Langtidskokt kraft laget på bein som får trekke i timesvis - og gjerne i flere døgn, ender opp med å bli en naturlig vitaminbombe. Det finnes mange helsegevinster ved å bruke langtidskokt kraft i matlagingen, så kok i vei!
Resultatet av kraften kommer helt an på hvilke type bein du velger å bruke, og faktisk på hva hvordan dyret har levd. Jo bedre dyret har hatt det, dess bedre blir kraften. Velg gjerne bein fra dyr som har spist økologisk fôr eller har gått på beite.
Jeg bruker en kombinasjon av margbein og oksehaler, som gir en gelatinrik kraft. Beregn ca 1 kg bein per 3-4 liter vann. Du får en utmerket kraft ved å kun koke bein uten andre tilsetningsstoffer enn pepper. Men det blir en mer smaksrik kraft hvis du tilsetter grønnsaker. Jeg bruker løk og gulrot som gir en litt søtlig smak, samt sellerirot som gjør den litt “skarpere”. Jeg har også i et par laurbærblader. Merk at kraften får kortere holdbarhetstid når du har grønnsaker i. Jeg lager ofte en helt naturell kraft og en med grønnsaker når jeg først lager kraft. Det er også godt med litt chili, ingefær og korianderrot om du planlegger å bruke kraften i asiatiske retter.
Fersk kraft holder seg omtrent tre dager i kjøleskap, så pass på å fryse ned kraft du ikke skal bruke innen kort tid. Et tips er å fryse ned kraft i isbitformer så har du din egen “buljongterning” lett tilgjengelig til sauser og annet som trenger en liten piff.
Kraftkoking er i vinden som aldri før, og godt er det. Ikke nok med at en god, hjemmelaget langtidskokt kraft kan løfte et hvert måltid, det er også utrolig sunt. Langtidskokt kraft laget på bein som får trekke i timesvis - og gjerne i flere døgn, ender opp med å bli en naturlig vitaminbombe. Det finnes mange helsegevinster ved å bruke langtidskokt kraft i matlagingen, så kok i vei!
Resultatet av kraften kommer helt an på hvilke type bein du velger å bruke, og faktisk på hva hvordan dyret har levd. Jo bedre dyret har hatt det, dess bedre blir kraften. Velg gjerne bein fra dyr som har spist økologisk fôr eller har gått på beite.
Jeg bruker en kombinasjon av margbein og oksehaler, som gir en gelatinrik kraft. Beregn ca 1 kg bein per 3-4 liter vann. Du får en utmerket kraft ved å kun koke bein uten andre tilsetningsstoffer enn pepper. Men det blir en mer smaksrik kraft hvis du tilsetter grønnsaker. Jeg bruker løk og gulrot som gir en litt søtlig smak, samt sellerirot som gjør den litt “skarpere”. Jeg har også i et par laurbærblader. Merk at kraften får kortere holdbarhetstid når du har grønnsaker i. Jeg lager ofte en helt naturell kraft og en med grønnsaker når jeg først lager kraft. Det er også godt med litt chili, ingefær og korianderrot om du planlegger å bruke kraften i asiatiske retter.
Fersk kraft holder seg omtrent tre dager i kjøleskap, så pass på å fryse ned kraft du ikke skal bruke innen kort tid. Et tips er å fryse ned kraft i isbitformer så har du din egen “buljongterning” lett tilgjengelig til sauser og annet som trenger en liten piff.
Ingredienser
- 1 kg margbein, og okesehaler
- 3 - 4 l vann
- 1 stk sitron, eller 1 dl eddik
- 10 stykker sorte pepperkorn
- 4 stykker laurbærblad, valgfritt
- 2 stykker løk, valgfritt
- 2 stykker gulrot, valgfritt
- 1 stk sellerirot, valgfritt
Slik gjør du:
- 1 kg margbein, og okesehaler
- 3 - 4 l vann
- 1 stk sitron, eller 1 dl eddik
- 10 stykker sorte pepperkorn
- 4 stykker laurbærblad, valgfritt
- 2 stykker løk, valgfritt
- 2 stykker gulrot, valgfritt
- 1 stk sellerirot, valgfritt
