Til hovedinnhold

Sjokoladekake med miso og tykk karamellsaus

3 h

Lag sjokoladekake med miso og tykk karamellsaus!

Miso har vært trendy lenge, og nå har den japanske smakstilsetningen funnet veien inn på kakebordet. Sammen med mørk sjokolade og søt karamell, gir den både fylde og det lille saltet vi gjerne tilsetter for å fremheve og balansere de andre smakene.

Her er det brukt hvit miso, som har en forholdsvis mild karakter. Det tilfører en delikat smak av umami til kaken – uten å ta fullstendig overhånd. Blir dette i overkant uvant, kan du byttet ut miso med kaffe og glede deg over kombinasjonen sjokolade, mer sjokolade, peanøtter og salt karamell. Hvis du baker kaken uten miso, erstatter du vann og miso med 1,5 dl kaffe og tilsetter en klype salt i røren.

Sjokoladekremen kan med fordel forberedes dagen før, og kakebunnene holder seg også godt hvis de pakkes inn i plastfilm.

Til denne kaken trenger du to runde kakeformer, 20 cm i diameter.

Lagret av 274 brukere
Sjokoladekake med miso og tykk karamellsaus

Lag sjokoladekake med miso og tykk karamellsaus!

Miso har vært trendy lenge, og nå har den japanske smakstilsetningen funnet veien inn på kakebordet. Sammen med mørk sjokolade og søt karamell, gir den både fylde og det lille saltet vi gjerne tilsetter for å fremheve og balansere de andre smakene.

Her er det brukt hvit miso, som har en forholdsvis mild karakter. Det tilfører en delikat smak av umami til kaken – uten å ta fullstendig overhånd. Blir dette i overkant uvant, kan du byttet ut miso med kaffe og glede deg over kombinasjonen sjokolade, mer sjokolade, peanøtter og salt karamell. Hvis du baker kaken uten miso, erstatter du vann og miso med 1,5 dl kaffe og tilsetter en klype salt i røren.

Sjokoladekremen kan med fordel forberedes dagen før, og kakebunnene holder seg også godt hvis de pakkes inn i plastfilm.

Til denne kaken trenger du to runde kakeformer, 20 cm i diameter.

Lagret av 274 brukere

Ingredienser

8
porsjoner

Sjokoladebunner

  • 2 stykker egg, store
  • 2 dl kefir
  • 1.25 dl solsikkeolje
  • 300 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 40 g kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1.5 dl vann, varmt
  • 2 ss miso-paste, hvit, søt
  • 100 g mørk sjokolade

Sjokoladekrem

  • 200 g mørk sjokolade, evt. 50/50 mørk og lys
  • 1.5 plate(r) gelatin
  • 4 dl fløte

Karamellsaus og topping

  • 2 dl sukker
  • 2 dl fløte
  • 2 ss smør
  • 1 klype flaksalt
  • 1 dl peanøtter, hakkede og ristede
  • Røde syreblader, til pynt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Sjokoladebunner

  • 2 stykker egg, store
  • 2 dl kefir
  • 1.25 dl solsikkeolje
  • 300 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 40 g kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1.5 dl vann, varmt
  • 2 ss miso-paste, hvit, søt
  • 100 g mørk sjokolade

Sjokoladekrem

  • 200 g mørk sjokolade, evt. 50/50 mørk og lys
  • 1.5 plate(r) gelatin
  • 4 dl fløte

Karamellsaus og topping

  • 2 dl sukker
  • 2 dl fløte
  • 2 ss smør
  • 1 klype flaksalt
  • 1 dl peanøtter, hakkede og ristede
  • Røde syreblader, til pynt
Varm ovnen til 180 grader. Kle formene med bakepapir i bunnen og smør sidene med litt olje.
Visp egg, kefir og olje godt sammen i en bolle. Sikt sammen sukker, mel, kakao og bakepulver.
Løs misoen opp i det varme vannet. Finhakk sjokoladen. Visp det tørre inn i eggeblandingen og rør inn miso og hakket sjokolade.
Fordel røren i formene og stek kakene midt i ovnen i cirka 30 minutter. Sjekk eventuelt med en kakepinne om de er ferdigstekte, men det er bedre at de er litt myke i midten enn at de stekes for lenge. Avkjøl kakene først i formene og så videre på rist.
Finhakk sjokoladen til kremen og ha sjokoladen over i en bolle.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5-7 minutter. Varm fløten opp til kokepunktet. Klem vannet godt ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten.
Hell fløten over sjokoladen og rør til all sjokolade har smeltet. Dekk til og la blandingen stå i kjøleskapet i minst 4-6 timer, og gjerne natten over.
Kok opp fløten til karamellsausen. Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet gryte med høye kanter.
Pass godt på karamellen så den ikke blir brent. For å unngå sukkerklumper, er det bedre å riste på gryta enn å røre i sukkeret.
Hell over den varme fløten. Pass på, dette er veldig varmt og bobler mye. Rør om til all karamellen er oppløst.
La blandingen småkoke i cirka 5 minutter eller til karamellsausen er tykk, glatt og jevn. Ta gryta vekk fra varmen og rør inn smør og salt. Avkjøl karamellsausen før bruk.
Visp sjokoladeblandingen til tykk krem før bruk.
Legg en bunn på et passende fat og topp med halvparten av kremen. Sprøyt eller bre den utover.
Dryss over litt peanøtter og et par spiseskjeer karamellsaus. Legg på den andre bunnen, og sprøyt eller bre over resten av sjokoladekremen.
Topp med litt peanøtter og et par rause skjeer karamellsaus. Server resten av sausen ved siden av.
Topp med litt peanøtter og et par rause skjeer karamellsaus. Server resten av sausen ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 180 grader. Kle formene med bakepapir i bunnen og smør sidene med litt olje.
Visp egg, kefir og olje godt sammen i en bolle. Sikt sammen sukker, mel, kakao og bakepulver.
Løs misoen opp i det varme vannet. Finhakk sjokoladen. Visp det tørre inn i eggeblandingen og rør inn miso og hakket sjokolade.
Fordel røren i formene og stek kakene midt i ovnen i cirka 30 minutter. Sjekk eventuelt med en kakepinne om de er ferdigstekte, men det er bedre at de er litt myke i midten enn at de stekes for lenge. Avkjøl kakene først i formene og så videre på rist.
Finhakk sjokoladen til kremen og ha sjokoladen over i en bolle.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5-7 minutter. Varm fløten opp til kokepunktet. Klem vannet godt ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten.
Hell fløten over sjokoladen og rør til all sjokolade har smeltet. Dekk til og la blandingen stå i kjøleskapet i minst 4-6 timer, og gjerne natten over.
Kok opp fløten til karamellsausen. Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet gryte med høye kanter.
Pass godt på karamellen så den ikke blir brent. For å unngå sukkerklumper, er det bedre å riste på gryta enn å røre i sukkeret.
Hell over den varme fløten. Pass på, dette er veldig varmt og bobler mye. Rør om til all karamellen er oppløst.
La blandingen småkoke i cirka 5 minutter eller til karamellsausen er tykk, glatt og jevn. Ta gryta vekk fra varmen og rør inn smør og salt. Avkjøl karamellsausen før bruk.
Visp sjokoladeblandingen til tykk krem før bruk.
Legg en bunn på et passende fat og topp med halvparten av kremen. Sprøyt eller bre den utover.
Dryss over litt peanøtter og et par spiseskjeer karamellsaus. Legg på den andre bunnen, og sprøyt eller bre over resten av sjokoladekremen.
Topp med litt peanøtter og et par rause skjeer karamellsaus. Server resten av sausen ved siden av.
Topp med litt peanøtter og et par rause skjeer karamellsaus. Server resten av sausen ved siden av.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?