Sjokolademoussekake med peanøtter

4 t 30 min

Denne kaken er er midt i blinken for alle sjokoladeelskere. Oppskriften får du fra Fredrik Solbakk Andersen, som står bak bloggen Letsbake.no. Han endte opp som topp 3 i bakekonkurransen «Hele Norge baker» på TV3. Sjokolademoussekaken er bygd opp av brownie, sjokolademousse og ganache, og for å bryte litt med den bløte konsistensen i kaken er det salte peanøtter i bunnen. Kaken kan fint bakes dagen før, og så kan du la den stå i kjøleskapet til den skal serveres. For at vaniljesausen ikke skal skille seg, må du passe på å ikke koke den på for høy temperatur. Bruk termometer slik at du har kontroll på varmen. Deretter er den viktig at den får avkjøle seg før du vender inn lettpisket krem. Siden dette er en litt komplisert kake, lønner det seg å lese oppskrift og fremgangsmåte nøye.

Bruk en 20 cm springform.

1137 har lagret denne
Sjokolademoussekake med peanøtter

Denne kaken er er midt i blinken for alle sjokoladeelskere. Oppskriften får du fra Fredrik Solbakk Andersen, som står bak bloggen Letsbake.no. Han endte opp som topp 3 i bakekonkurransen «Hele Norge baker» på TV3. Sjokolademoussekaken er bygd opp av brownie, sjokolademousse og ganache, og for å bryte litt med den bløte konsistensen i kaken er det salte peanøtter i bunnen. Kaken kan fint bakes dagen før, og så kan du la den stå i kjøleskapet til den skal serveres. For at vaniljesausen ikke skal skille seg, må du passe på å ikke koke den på for høy temperatur. Bruk termometer slik at du har kontroll på varmen. Deretter er den viktig at den får avkjøle seg før du vender inn lettpisket krem. Siden dette er en litt komplisert kake, lønner det seg å lese oppskrift og fremgangsmåte nøye.

Bruk en 20 cm springform.

1137 har lagret denne
8
porsjoner

Browniebunn

  • 65 g smør
  • 100 g sukker
  • 1 stk egg
  • 10 g kakaopulver
  • 100 g mørk sjokolade, 70% (gjerne valrhona guanaja), hakket
  • 60 g peanøtter
  • 30 g hvetemel
  • 1 klype salt

Sjokolademousse

  • 50 g sukker
  • 300 g helmelk
  • 2.5 stykker gelatinplater
  • 80 g eggeplomme, ca 4 stk egg = 80 gr
  • 300 g melkesjokolade, 40%, gjerne valrhona jivara
  • 300 g kremfløte
  • 75 - 100 g peanøtter

Ganache

  • 200 g kremfløte
  • 50 g glukose
  • 200 g sjokolade, mørk 70%, gjerne valrhona guanaja
  • 50 g meierismør
Unngå at skjermen går i dvale

Browniebunn

  • 65 g smør
  • 100 g sukker
  • 1 stk egg
  • 10 g kakaopulver
  • 100 g mørk sjokolade, 70% (gjerne valrhona guanaja), hakket
  • 60 g peanøtter
  • 30 g hvetemel
  • 1 klype salt

Sjokolademousse

  • 50 g sukker
  • 300 g helmelk
  • 2.5 stykker gelatinplater
  • 80 g eggeplomme, ca 4 stk egg = 80 gr
  • 300 g melkesjokolade, 40%, gjerne valrhona jivara
  • 300 g kremfløte
  • 75 - 100 g peanøtter

Ganache

  • 200 g kremfløte
  • 50 g glukose
  • 200 g sjokolade, mørk 70%, gjerne valrhona guanaja
  • 50 g meierismør

Browniebunn

Start med å smelte smøret. Når smøret er smeltet, skrur du av varmen på platen, og lar kjelen med smør stå på ettervarmen.
Tilsett sukkeret, og rør i 2 minutter. Ha blandingen i en bolle og tilsett egg, kakaopulver og sjokolade. Rør kun til alt er blandet.
Tilsett peanøtter og sikt inn melet. Rør kun til melet er blandet inn.
Ha bakepapir i en 20 cm springform, og smør sidene med smør eller formfett. Ha røren i formen og stek på 180 grader i 10 minutter. La kaken avkjøle seg.

Sjokolademousse

Kok opp sukker og helmelk til kokepunktet. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter.
Rør eggeplommene sammen, før du heller den varme melken litt og litt i over eggeplommene under omrøring. Veldig viktig at du tar litt og litt melk, ellers vil det skille seg.
Ha så blandingen tilbake i kjelen, og kok opp blandingen til 82 grader. Bruk termometer og rør hele tiden. Når sausen har nådd 82 grader, heller du den over i en annen bolle eller et litermål.
Deretter skviser du ut vannet av gelatinplatene og tilsetter disse i den varme sausen. Ha sjokoladen i en bolle, og hell så den varme sausen over sjokoladen.
La det stå ca ett minutt, før du kjører blandingen med stavmikser. Sjokoladeblandingen skal være blank og fin. Avkjøl så blandingen til ca. 25 grader. Det beste er å la den stå på kjøkkenbenken, men det tar litt tid. Hvis du setter den i kjøleskapet går det fortere, men husk å rør ca. hvert tiende minutt.
Pisk fløten lett til en løs krem og vend litt og litt inn i den avkjølte sjokoladeblandingen. Bland inn peanøttene i moussen.
Ta frem springformen du stekte brownien i, dekk sidene med bakepapir og lukk formen. Sett den på en helt flat tallerken eller serveringsfat. Hell moussen over browniebunnen, og sett kaken i fryseren et par timer.

Ganache

Mens kaken stivner i fryseren, lager du ganachen. Kok opp fløte og glukose. Smelt sjokoladen over vannbad, og ha så den smeltede sjokoladen i et litermål.
Hell 1/3 av den varme fløten i sjokoladen og rør til den er blandet inn. Hell så 1/3 til av fløten og rør det inn i sjokoladen.
Ha resten av fløten i sjokoladen og kjør blandingen med en stavmikser i 1-2 minutter. Prøv å ikke få luftbobler i ganachen.
Tilsett så smøret og kjør blandingen litt til med stavmikser.
La ganachen avkjøle seg helt før du heller den over den stivnede sjokolademoussen. Hvis ganachen er for varm, vil moussen under smelte.
La kaken stå i kjøleskapet over natten eller i 4-5 timer. Når kaken har stivnet, tar du av formen rundt og pynter med for eksempel sølvperler.
woman cooking

Bon appetit!

Browniebunn

Start med å smelte smøret. Når smøret er smeltet, skrur du av varmen på platen, og lar kjelen med smør stå på ettervarmen.
Tilsett sukkeret, og rør i 2 minutter. Ha blandingen i en bolle og tilsett egg, kakaopulver og sjokolade. Rør kun til alt er blandet.
Tilsett peanøtter og sikt inn melet. Rør kun til melet er blandet inn.
Ha bakepapir i en 20 cm springform, og smør sidene med smør eller formfett. Ha røren i formen og stek på 180 grader i 10 minutter. La kaken avkjøle seg.

Sjokolademousse

Kok opp sukker og helmelk til kokepunktet. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter.
Rør eggeplommene sammen, før du heller den varme melken litt og litt i over eggeplommene under omrøring. Veldig viktig at du tar litt og litt melk, ellers vil det skille seg.
Ha så blandingen tilbake i kjelen, og kok opp blandingen til 82 grader. Bruk termometer og rør hele tiden. Når sausen har nådd 82 grader, heller du den over i en annen bolle eller et litermål.
Deretter skviser du ut vannet av gelatinplatene og tilsetter disse i den varme sausen. Ha sjokoladen i en bolle, og hell så den varme sausen over sjokoladen.
La det stå ca ett minutt, før du kjører blandingen med stavmikser. Sjokoladeblandingen skal være blank og fin. Avkjøl så blandingen til ca. 25 grader. Det beste er å la den stå på kjøkkenbenken, men det tar litt tid. Hvis du setter den i kjøleskapet går det fortere, men husk å rør ca. hvert tiende minutt.
Pisk fløten lett til en løs krem og vend litt og litt inn i den avkjølte sjokoladeblandingen. Bland inn peanøttene i moussen.
Ta frem springformen du stekte brownien i, dekk sidene med bakepapir og lukk formen. Sett den på en helt flat tallerken eller serveringsfat. Hell moussen over browniebunnen, og sett kaken i fryseren et par timer.

Ganache

Mens kaken stivner i fryseren, lager du ganachen. Kok opp fløte og glukose. Smelt sjokoladen over vannbad, og ha så den smeltede sjokoladen i et litermål.
Hell 1/3 av den varme fløten i sjokoladen og rør til den er blandet inn. Hell så 1/3 til av fløten og rør det inn i sjokoladen.
Ha resten av fløten i sjokoladen og kjør blandingen med en stavmikser i 1-2 minutter. Prøv å ikke få luftbobler i ganachen.
Tilsett så smøret og kjør blandingen litt til med stavmikser.
La ganachen avkjøle seg helt før du heller den over den stivnede sjokolademoussen. Hvis ganachen er for varm, vil moussen under smelte.
La kaken stå i kjøleskapet over natten eller i 4-5 timer. Når kaken har stivnet, tar du av formen rundt og pynter med for eksempel sølvperler.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?