Ostekake med mirror glaze

6 timer

En lekrere kake skal du lete lenge etter! Her har Lise Finckenhagen laget en flott pasjonsfrukt-ostekake med kokosbunn og speilglasur, også kjent som mirror glaze. Mirror glaze kjennetegnes ved den blanke og speilaktige overflaten.
Det er et viktig poeng at kaken er frossen når speilglasuren helles over.
Oppskriften på speilglasuren kan dobles for større eller flere kaker. Rester av glasur kan oppbevares i kjøleskapet for så å forsiktig smeltes opp igjen for senere bruk. For marmoreffekt kan du dele glasuren i to eller flere begre, farge de i to ulike farger og helle de vekselvis over kaken. Eller bland de to fargede glasurene sammen og rør forsiktig, slik at glasuren fortsatt er marmorert når den helles over kaken.

490 har lagret denne
Ostekake med mirror glaze, altså speilglasur
Foto: Krister Sørbø

En lekrere kake skal du lete lenge etter! Her har Lise Finckenhagen laget en flott pasjonsfrukt-ostekake med kokosbunn og speilglasur, også kjent som mirror glaze. Mirror glaze kjennetegnes ved den blanke og speilaktige overflaten.
Det er et viktig poeng at kaken er frossen når speilglasuren helles over.
Oppskriften på speilglasuren kan dobles for større eller flere kaker. Rester av glasur kan oppbevares i kjøleskapet for så å forsiktig smeltes opp igjen for senere bruk. For marmoreffekt kan du dele glasuren i to eller flere begre, farge de i to ulike farger og helle de vekselvis over kaken. Eller bland de to fargede glasurene sammen og rør forsiktig, slik at glasuren fortsatt er marmorert når den helles over kaken.

490 har lagret denne
1
porsjoner

Kokosbunn

  • 3 stk eggehvite
  • 30 g kokos
  • 1 ss mel
  • 25 g melis
  • 2 ts fløte
  • 35 g sukker

Pasjonsfruktkrem

  • 250 g kremost naturell
  • 160 g sukker
  • 0.75 dl pasjonsfruktsaft, rå/ren
  • 1 stk lime, saften
  • 2.5 plate(r) gelatin
  • 3 dl kremfløte

Speilglasur

  • 75 g vann
  • 150 g sukker
  • 50 g glykose
  • 100 g kondensert melk
  • 5 plate(r) gelatin
  • 175 g hvit sjokolade, finhakket
  • konditorfarge, geléfarge
Unngå at skjermen går i dvale

Kokosbunn

  • 3 stk eggehvite
  • 30 g kokos
  • 1 ss mel
  • 25 g melis
  • 2 ts fløte
  • 35 g sukker

Pasjonsfruktkrem

  • 250 g kremost naturell
  • 160 g sukker
  • 0.75 dl pasjonsfruktsaft, rå/ren
  • 1 stk lime, saften
  • 2.5 plate(r) gelatin
  • 3 dl kremfløte

Speilglasur

  • 75 g vann
  • 150 g sukker
  • 50 g glykose
  • 100 g kondensert melk
  • 5 plate(r) gelatin
  • 175 g hvit sjokolade, finhakket
  • konditorfarge, geléfarge
Varm ovnen til 180 grader. Kle en rund kakeform, 20 cm i diameter, med bakepapir.
Visp en av eggehvitene til myk marengs. Rør inn kokos, mel, melis og fløte. Visp resten av eggehvitene med sukkeret til marengs, og vend marengsen inn i kokosrøren.
Hell røren over i formen og stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 minutter. Avkjøl bunnen først i formen og videre på rist.
Vask formen. Dekk bunnen med bakepapir og sidene med plastremse eller bakepapir. Legg den avkjølte bunnen tilbake i formen, den skal ikke gå helt ut i kantene.
Bruk en kjøkkenmaskin og visp sammen kremost og sukker til en glatt og jevn blanding, skrap ned langs med kantene et par ganger underveis. Visp fløten til myk krem i en annen bolle.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Varm opp limesaften, trekk kasserollen til side og smelt gelatinen inn i limesaften. Tilsett pasjonsfruktsaften og hell blandingen over i ostemassen mens maskinen går på lav hastighet. Vend til slutt inn myk pisket krem.
Hell kremen over kokosbunnen og stryk toppen glatt med en palett, en stekespade eller lignende. La kaken stå i fryseren til den er gjennomfrossen.

Speilglasur/mirror glaze

Kok opp vann, sukker, glykose og kondensert melk til glasuren. La det småkoke i 3 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann i 5-7 minutter. Ta sukkerblandingen vekk fra varmen, klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme blandingen.
Kok opp vann, sukker, glykose og kondensert melk til glasuren. La det småkoke i 3 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann i 5-7 minutter. Ta sukkerblandingen vekk fra varmen, klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme blandingen.
Ha den finhakkede sjokoladen over i en passende bolle og hell over sukkerblandingen. La stå i noen minutter.
Bruk en stavmikser, pass på at den står under overflaten slik at det ikke dannes luftbobler når du kjører glasuren raskt sammen. Glasuren skal bli helt glatt og blank.
Sil glasuren over i et desilitermål eller lignende. Farg glasuren til ønsket farge. Pass hele tiden på at du ikke rører luft (luftbobler) inn i glasuren.
Avkjøl glasuren til cirka 32-34 grader, rør med jevne mellomrom for å unngå «snerk».
Ta kaken ut av fryseren og ut av formen, fjern bakepapir og plast. Snu en kopp eller lignende og sett den på en tallerken eller et fat som er større enn kaken, med en liten kant slik at overflødig glasur samler seg på tallerkenen/fatet. Sett kaken på koppen og pass på at den står stødig.
Ta kaken ut av fryseren og ut av formen, fjern bakepapir og plast. Snu en kopp eller lignende og sett den på en tallerken eller et fat som er større enn kaken, med en liten kant slik at overflødig glasur samler seg på tallerkenen/fatet. Sett kaken på koppen og pass på at den står stødig.
Hell glasuren over den frosne kaken, pass på at det renner jevnt ned langs med sidene, slik at hele kaken blir dekket med glasur.
Lag eventuelt litt mønster med en pinne/knivspiss dyppet i farge.
Lag eventuelt litt mønster med en pinne/knivspiss dyppet i farge.
Fjern speilglasur som henger ned på undersiden og løft kaken over på et serveringsfat.
Fjern speilglasur som henger ned på undersiden og løft kaken over på et serveringsfat.
Tin kaken i kjøleskapet før servering.
Tin kaken i kjøleskapet før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 180 grader. Kle en rund kakeform, 20 cm i diameter, med bakepapir.
Visp en av eggehvitene til myk marengs. Rør inn kokos, mel, melis og fløte. Visp resten av eggehvitene med sukkeret til marengs, og vend marengsen inn i kokosrøren.
Hell røren over i formen og stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 minutter. Avkjøl bunnen først i formen og videre på rist.
Vask formen. Dekk bunnen med bakepapir og sidene med plastremse eller bakepapir. Legg den avkjølte bunnen tilbake i formen, den skal ikke gå helt ut i kantene.
Bruk en kjøkkenmaskin og visp sammen kremost og sukker til en glatt og jevn blanding, skrap ned langs med kantene et par ganger underveis. Visp fløten til myk krem i en annen bolle.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Varm opp limesaften, trekk kasserollen til side og smelt gelatinen inn i limesaften. Tilsett pasjonsfruktsaften og hell blandingen over i ostemassen mens maskinen går på lav hastighet. Vend til slutt inn myk pisket krem.
Hell kremen over kokosbunnen og stryk toppen glatt med en palett, en stekespade eller lignende. La kaken stå i fryseren til den er gjennomfrossen.

Speilglasur/mirror glaze

Kok opp vann, sukker, glykose og kondensert melk til glasuren. La det småkoke i 3 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann i 5-7 minutter. Ta sukkerblandingen vekk fra varmen, klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme blandingen.
Kok opp vann, sukker, glykose og kondensert melk til glasuren. La det småkoke i 3 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann i 5-7 minutter. Ta sukkerblandingen vekk fra varmen, klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme blandingen.
Ha den finhakkede sjokoladen over i en passende bolle og hell over sukkerblandingen. La stå i noen minutter.
Bruk en stavmikser, pass på at den står under overflaten slik at det ikke dannes luftbobler når du kjører glasuren raskt sammen. Glasuren skal bli helt glatt og blank.
Sil glasuren over i et desilitermål eller lignende. Farg glasuren til ønsket farge. Pass hele tiden på at du ikke rører luft (luftbobler) inn i glasuren.
Avkjøl glasuren til cirka 32-34 grader, rør med jevne mellomrom for å unngå «snerk».
Ta kaken ut av fryseren og ut av formen, fjern bakepapir og plast. Snu en kopp eller lignende og sett den på en tallerken eller et fat som er større enn kaken, med en liten kant slik at overflødig glasur samler seg på tallerkenen/fatet. Sett kaken på koppen og pass på at den står stødig.
Ta kaken ut av fryseren og ut av formen, fjern bakepapir og plast. Snu en kopp eller lignende og sett den på en tallerken eller et fat som er større enn kaken, med en liten kant slik at overflødig glasur samler seg på tallerkenen/fatet. Sett kaken på koppen og pass på at den står stødig.
Hell glasuren over den frosne kaken, pass på at det renner jevnt ned langs med sidene, slik at hele kaken blir dekket med glasur.
Lag eventuelt litt mønster med en pinne/knivspiss dyppet i farge.
Lag eventuelt litt mønster med en pinne/knivspiss dyppet i farge.
Fjern speilglasur som henger ned på undersiden og løft kaken over på et serveringsfat.
Fjern speilglasur som henger ned på undersiden og løft kaken over på et serveringsfat.
Tin kaken i kjøleskapet før servering.
Tin kaken i kjøleskapet før servering.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?