rask
vegetar

Silkemyk vegansk ostekake

30 min
(4 timer etterarbeid)

Oppskrift av Hanne-Lene Dahlgren. – Jeg elsker friske kaker, og det er nettopp det denne er! Den er myk, frisk og spennende på samme tid. Mange lurer på hvorfor jeg putter silketofu i kaker, og det er rett og slett for å få inn den nydelige silkemyke konsistensen, men også for å gjøre kakene litt mer mettende, sier Dahlgren om denne oppskriften på ostekake, som kan lages vegansk og melkefri med plantebasert smør og sjokolade.

Tofuen smaker ingenting i denne kaken, men er proppfull av protein og kalsium. Jeg sier ikke at dette er en helsekake, men du blir i alle fall mye mettere enn av en vanlig ostekake.

** Står «silken tofu» og oppbevares oftest i romtemperatur hyllen i store matbutikker.

Oppskrift/foto: «En skikkelig digg kokebok 3» av Hanne-Lene Dahlgren/Mats Dreyer

72 har lagret denne
Ostekake med cashew og tofu med bær og bærsaus
Foto: «En skikkelig digg kokebok 3» av Hanne-Lene Dahlgren/Mats Dreyer

Oppskrift av Hanne-Lene Dahlgren. – Jeg elsker friske kaker, og det er nettopp det denne er! Den er myk, frisk og spennende på samme tid. Mange lurer på hvorfor jeg putter silketofu i kaker, og det er rett og slett for å få inn den nydelige silkemyke konsistensen, men også for å gjøre kakene litt mer mettende, sier Dahlgren om denne oppskriften på ostekake, som kan lages vegansk og melkefri med plantebasert smør og sjokolade.

Tofuen smaker ingenting i denne kaken, men er proppfull av protein og kalsium. Jeg sier ikke at dette er en helsekake, men du blir i alle fall mye mettere enn av en vanlig ostekake.

** Står «silken tofu» og oppbevares oftest i romtemperatur hyllen i store matbutikker.

Oppskrift/foto: «En skikkelig digg kokebok 3» av Hanne-Lene Dahlgren/Mats Dreyer

72 har lagret denne

Ingredienser

8
porsjoner

Fyll

  • 250 g cashewnøtter, bløtlagt el. kokt
  • 200 g hvit sjokolade, *Husk melkefri om du vil ha kaken helt plantebasert.
  • 300 - 348 g silketofu, **Står «silken tofu» og oppbevares oftest i romtemperatur.
  • 1 dl lønnesirup, el. annen flytende søtning
  • 2 ts vaniljeekstrakt, el. pulver
  • 5 - 6 ss sitronsaft, fra ca. 1,5 sitron
  • 1 ss frisk ingefær, revet (valgfritt)

Bunn

  • 100 g smør, gjerne plantebasert
  • 250 g kjeks, f.eks digestive/Bixit
  • ingefærkrydder
  • 0.5 ts kanel

Valgfri topping

  • bær
  • sjokolade
  • mynte
  • bærsaus

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Fyll

  • 250 g cashewnøtter, bløtlagt el. kokt
  • 200 g hvit sjokolade, *Husk melkefri om du vil ha kaken helt plantebasert.
  • 300 - 348 g silketofu, **Står «silken tofu» og oppbevares oftest i romtemperatur.
  • 1 dl lønnesirup, el. annen flytende søtning
  • 2 ts vaniljeekstrakt, el. pulver
  • 5 - 6 ss sitronsaft, fra ca. 1,5 sitron
  • 1 ss frisk ingefær, revet (valgfritt)

Bunn

  • 100 g smør, gjerne plantebasert
  • 250 g kjeks, f.eks digestive/Bixit
  • ingefærkrydder
  • 0.5 ts kanel

Valgfri topping

  • bær
  • sjokolade
  • mynte
  • bærsaus
Kok cashewnøttene i rikelig med vann i minst 20 minutter. Du kan eventuelt bløtlegge de over natten om du har tid. Har du en veldig kraftig blender, går dette lett, men har du en svak blender, trenger nøttene koking for å oppnå en silkemyk kake.
Sett sjokoladen til smelting på lav varme eller over et vannbad. Sett deretter til siden.
Lag bunnen: Smelt smøret. Ha kjeksen i en foodprosessor og kjør til den er knust. Du kan også knuse den i en pose med en kjevle. Bland deretter kjeksen med smør, ingefær og kanel.
Finn frem en springform. Jeg bruker en på 20 cm for å få en høy kake, men det går fint med en større form også. Kle den med bakepapir i bunnen, og smør sidene av formen med smeltet smør. Tipset er å bruke restene i beholderen du smeltet smøret i, det pleier å holde i mengde.
Trykk bunnen i et jevnt lag, bruk gjerne baksiden av en skje eller et glass for å trykke den lett ned.
Når cashewnøttene er kokt, skyll de godt, og ha deretter i en blender med resten av ingrediensene utenom sjokoladen.
Kjør blandingen så lenge at den blir silkemyk, og bland deretter inn sjokoladen. Smak til med mer sitron, sødme eller ingefær etter smak.
Hell fyllet i formen og bruk gjerne en slikkepott på toppen for å passe på at fyllet kommer helt ut i kantene.
Avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer. Holder seg fint i flere dager.
Min favoritt er å toppe med masse bringebær, men det vil også bli kjempegodt med andre bær, pasjonsfrukt eller bærsaus.
woman cooking

Bon appetit!

Kok cashewnøttene i rikelig med vann i minst 20 minutter. Du kan eventuelt bløtlegge de over natten om du har tid. Har du en veldig kraftig blender, går dette lett, men har du en svak blender, trenger nøttene koking for å oppnå en silkemyk kake.
Sett sjokoladen til smelting på lav varme eller over et vannbad. Sett deretter til siden.
Lag bunnen: Smelt smøret. Ha kjeksen i en foodprosessor og kjør til den er knust. Du kan også knuse den i en pose med en kjevle. Bland deretter kjeksen med smør, ingefær og kanel.
Finn frem en springform. Jeg bruker en på 20 cm for å få en høy kake, men det går fint med en større form også. Kle den med bakepapir i bunnen, og smør sidene av formen med smeltet smør. Tipset er å bruke restene i beholderen du smeltet smøret i, det pleier å holde i mengde.
Trykk bunnen i et jevnt lag, bruk gjerne baksiden av en skje eller et glass for å trykke den lett ned.
Når cashewnøttene er kokt, skyll de godt, og ha deretter i en blender med resten av ingrediensene utenom sjokoladen.
Kjør blandingen så lenge at den blir silkemyk, og bland deretter inn sjokoladen. Smak til med mer sitron, sødme eller ingefær etter smak.
Hell fyllet i formen og bruk gjerne en slikkepott på toppen for å passe på at fyllet kommer helt ut i kantene.
Avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer. Holder seg fint i flere dager.
Min favoritt er å toppe med masse bringebær, men det vil også bli kjempegodt med andre bær, pasjonsfrukt eller bærsaus.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?