Til hovedinnhold

Mariaboller - Choux au craquelin

1 h

Mariaboller, eller Choux au craquelin, er vannbakkels som stekes med en skive mørdeig oppå. Dette gjør at den ferdigstekte vannbakkelsen ender opp med en sprø, søt, karamellisert overflate.

Som fyll er det her brukt en karamellkrem med en klype salt, et par skjeer smør og til slutt litt pisket krem. Karamellkremen kan lages god tid i forveien, men vend eventuelt inn pisket krem rett før bruk.

Lagret av 404 brukere
Mariabolle,  Sprø vannbakkels, Choux au craquelin, karamellkrem

Mariaboller, eller Choux au craquelin, er vannbakkels som stekes med en skive mørdeig oppå. Dette gjør at den ferdigstekte vannbakkelsen ender opp med en sprø, søt, karamellisert overflate.

Som fyll er det her brukt en karamellkrem med en klype salt, et par skjeer smør og til slutt litt pisket krem. Karamellkremen kan lages god tid i forveien, men vend eventuelt inn pisket krem rett før bruk.

Lagret av 404 brukere

Ingredienser

10
porsjoner

Karamellkrem

  • 150 g sukker
  • 1 dl fløte, varm
  • 5 dl melk
  • 1 klype salt
  • 0.5 stk vaniljestang, frøene, eller to teskjeer vaniljesukker
  • 3 ss maisenna
  • 1 stk egg, stort
  • 3 stykker egg, store
  • 3 ss smør
  • 2 dl fløte, kan sløyfes

Mørdeig

  • 125 g meierismør, romtemperert
  • 150 g brunt sukker
  • 150 g mel
  • 1 ts vaniljesukker

Vannbakkels

  • 300 g vann
  • 120 g meierismør
  • 130 g hvetemel
  • 1 klype salt
  • 4 stykker egg

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Karamellkrem

  • 150 g sukker
  • 1 dl fløte, varm
  • 5 dl melk
  • 1 klype salt
  • 0.5 stk vaniljestang, frøene, eller to teskjeer vaniljesukker
  • 3 ss maisenna
  • 1 stk egg, stort
  • 3 stykker egg, store
  • 3 ss smør
  • 2 dl fløte, kan sløyfes

Mørdeig

  • 125 g meierismør, romtemperert
  • 150 g brunt sukker
  • 150 g mel
  • 1 ts vaniljesukker

Vannbakkels

  • 300 g vann
  • 120 g meierismør
  • 130 g hvetemel
  • 1 klype salt
  • 4 stykker egg

Karamellkrem

Begynne med karamellkremen. Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle med høye kanter. Unngå å røre for mye i karamellen, for da kan du få store klumper som kan være vanskelig å smelte. Rist heller på kasserollen. Karamellen skal bli gyllen, men må heller ikke bli for mørk.
Tilsett den varme fløten under omrøring. Bruk gjerne en tresleiv. Vær forsiktig, det kommer til å boble. Trekk eventuelt kasserollen litt vekk fra varmen. La det koke under omrøring til karamellen er oppløst.
Tilsett melk, salt og vanilje og la det hele få et langsomt oppkok.
Visp maisenna, egg og eggeplommer sammen i en bolle. Hell den varme karamellmelken over eggeblandingen mens du hele tiden visper energisk.
Ha alt tilbake i kasserollen, og kok opp under konstant piskin. Kok kremen i 2-3 minutter så den tykner, og visp hele tiden.
Hell karamellkremen over i en bolle og rør inn smøret. Er det antydninger til klumper, bør du gni kremen gjennom en sikt.
Dekk til overflaten med plastfilm og avkjøl kremen helt. Visp fløten til krem og vend kremen inn i karamellkremen rett før bruk.

Mørdeig

Bland alle ingrediensene til mørdeigen sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet mens du lager vannbakkelsen.

Vannbakkels

Mål opp alle ingrediensene til vannbakkelsen nøye. Finn frem en tresleiv og kjøkkenmaskinen.
Kok opp vann og smør i en passe romslig kasserolle. Pass på så ikke vannet blir stående å koke, for da fordamper vannet og mengden kan bli feil.
Hell i alt melet på en gang under stadig omrøring med tresleiva. La kasserollen stå over middels varme og rør til det blir en stor klump. Fortsett å røre deigen over varmen i et par minutter.
Ha deigen over i en bakebolle og rør inn ett og ett egg. Ikke tilsett det neste egget før det forrige er rørt helt inn.
Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose og sprøyt ut små runde deigtopper (cirka 3 – 3,5 cm i diameter) fordelt på to stekebrett med bakepapir. Pass på at det er litt mellomrom mellom vannbakkelsen.

Bak ut

Kjevl ut mørdeigen på et lett melet bakebord. Stikk ut sirkler som har litt større diameter som vannbakkelstoppene, en til hver vannbakkels. Legg forsiktig en mørdeigsirkel på hver vannbakkelstopp.
Stek bollene ved 190 grader i cirka 25 minutter eller til vannbakkelsen er stekt på undersiden og sprø på utsiden. Unngå å åpne ovnsdøren unødvendig under stekingen, for da kan bollene falle sammen. Avkjøl bollene.
Fyll bollene ved å sprøyte krem inn i bollene fra undersiden. Bruk en sprøytepose. Lag et lite hull og sprøyt inn så mye krem som mulig.
woman cooking

Bon appetit!

Karamellkrem

Begynne med karamellkremen. Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle med høye kanter. Unngå å røre for mye i karamellen, for da kan du få store klumper som kan være vanskelig å smelte. Rist heller på kasserollen. Karamellen skal bli gyllen, men må heller ikke bli for mørk.
Tilsett den varme fløten under omrøring. Bruk gjerne en tresleiv. Vær forsiktig, det kommer til å boble. Trekk eventuelt kasserollen litt vekk fra varmen. La det koke under omrøring til karamellen er oppløst.
Tilsett melk, salt og vanilje og la det hele få et langsomt oppkok.
Visp maisenna, egg og eggeplommer sammen i en bolle. Hell den varme karamellmelken over eggeblandingen mens du hele tiden visper energisk.
Ha alt tilbake i kasserollen, og kok opp under konstant piskin. Kok kremen i 2-3 minutter så den tykner, og visp hele tiden.
Hell karamellkremen over i en bolle og rør inn smøret. Er det antydninger til klumper, bør du gni kremen gjennom en sikt.
Dekk til overflaten med plastfilm og avkjøl kremen helt. Visp fløten til krem og vend kremen inn i karamellkremen rett før bruk.

Mørdeig

Bland alle ingrediensene til mørdeigen sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet mens du lager vannbakkelsen.

Vannbakkels

Mål opp alle ingrediensene til vannbakkelsen nøye. Finn frem en tresleiv og kjøkkenmaskinen.
Kok opp vann og smør i en passe romslig kasserolle. Pass på så ikke vannet blir stående å koke, for da fordamper vannet og mengden kan bli feil.
Hell i alt melet på en gang under stadig omrøring med tresleiva. La kasserollen stå over middels varme og rør til det blir en stor klump. Fortsett å røre deigen over varmen i et par minutter.
Ha deigen over i en bakebolle og rør inn ett og ett egg. Ikke tilsett det neste egget før det forrige er rørt helt inn.
Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose og sprøyt ut små runde deigtopper (cirka 3 – 3,5 cm i diameter) fordelt på to stekebrett med bakepapir. Pass på at det er litt mellomrom mellom vannbakkelsen.

Bak ut

Kjevl ut mørdeigen på et lett melet bakebord. Stikk ut sirkler som har litt større diameter som vannbakkelstoppene, en til hver vannbakkels. Legg forsiktig en mørdeigsirkel på hver vannbakkelstopp.
Stek bollene ved 190 grader i cirka 25 minutter eller til vannbakkelsen er stekt på undersiden og sprø på utsiden. Unngå å åpne ovnsdøren unødvendig under stekingen, for da kan bollene falle sammen. Avkjøl bollene.
Fyll bollene ved å sprøyte krem inn i bollene fra undersiden. Bruk en sprøytepose. Lag et lite hull og sprøyt inn så mye krem som mulig.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?