Kvæfjordkake, også kjent som verdens beste, passer til de fleste festligheter. Her er klassikeren laget i rund form og fylt med vaniljekrem og friske bringebær.
I denne oppskriften brukes to runde springformer, 22-24 centimeter i diameter, og du får en rund kvæfjordkake eller verdens beste.
Vaniljekremen kan lages dagen før eller god tid i forveien.
Kvæfjordkake, også kjent som verdens beste, passer til de fleste festligheter. Her er klassikeren laget i rund form og fylt med vaniljekrem og friske bringebær.
I denne oppskriften brukes to runde springformer, 22-24 centimeter i diameter, og du får en rund kvæfjordkake eller verdens beste.
Vaniljekremen kan lages dagen før eller god tid i forveien.
Kle to springformer, 22-24 cm i diameter, med bakepapir i bunnen. Smør sidene med smør eller nøytral olje. Pensle gjerne bakepapiret litt også.
Pisk smør og sukker til lys smørkrem. Pisk inn en og en eggeplomme.
Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Bland det tørre og melken vekselvis inn i smørkremen til en glatt og jevn røre. Bre røren jevnt utover i de to formene.
Pisk eggehvitene til myk marengs. Visp inn sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til tykk og blank marengs.
Bre marengsen jevnt over røren i formene og dryss over mandelskiver.
Stek kakene midt i ovnen i cirka 30 minutter, eller til marengsen har fått fin farge og føles tørr å ta på. Avkjøl kakene i formene før du forsiktig løsner ringen rundt.
Hell melken til vaniljekremen i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen med maisenna. Visp eggeplommer og egg godt sammen i en bolle. Tilsett sukker- og maisennablandingen, og visp godt til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggene under energisk visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under energisk visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Dette er viktig for å unngå klumper.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Hvis det er klumper i kremen, bør den gnis gjennom en sil. Avkjøl.
Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann. Klem vannet godt ut av de oppbløtte gelatinplatene og løs dem opp i 2 ss kokende vann.
Visp opp den kalde vaniljekremen, tilsett eventuelt rom eller romdråper og rør inn gelatinen. Pisk fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en liten stund (20-30 min).
Løsne den ene bunnen forsiktig fra bakepapiret og legg den over på et serveringsfat. Bre over kremen, dryss over bringebær og legg forsiktig på den andre bunnen med marengsen opp og bakepapiret fjernet. Dryss gjerne over litt melis og server.
Bon appetit!
Varm ovnen til 175 grader.
Kle to springformer, 22-24 cm i diameter, med bakepapir i bunnen. Smør sidene med smør eller nøytral olje. Pensle gjerne bakepapiret litt også.
Pisk smør og sukker til lys smørkrem. Pisk inn en og en eggeplomme.
Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Bland det tørre og melken vekselvis inn i smørkremen til en glatt og jevn røre. Bre røren jevnt utover i de to formene.
Pisk eggehvitene til myk marengs. Visp inn sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til tykk og blank marengs.
Bre marengsen jevnt over røren i formene og dryss over mandelskiver.
Stek kakene midt i ovnen i cirka 30 minutter, eller til marengsen har fått fin farge og føles tørr å ta på. Avkjøl kakene i formene før du forsiktig løsner ringen rundt.
Hell melken til vaniljekremen i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen med maisenna. Visp eggeplommer og egg godt sammen i en bolle. Tilsett sukker- og maisennablandingen, og visp godt til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggene under energisk visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under energisk visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Dette er viktig for å unngå klumper.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Hvis det er klumper i kremen, bør den gnis gjennom en sil. Avkjøl.
Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann. Klem vannet godt ut av de oppbløtte gelatinplatene og løs dem opp i 2 ss kokende vann.
Visp opp den kalde vaniljekremen, tilsett eventuelt rom eller romdråper og rør inn gelatinen. Pisk fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en liten stund (20-30 min).
Løsne den ene bunnen forsiktig fra bakepapiret og legg den over på et serveringsfat. Bre over kremen, dryss over bringebær og legg forsiktig på den andre bunnen med marengsen opp og bakepapiret fjernet. Dryss gjerne over litt melis og server.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto