Hjemmelaget napoleonskake

1 t 30 min

Hjemmelaget napoleonskake passer for både store og små!

Napoleonskrem med rom i kremen og rom i glasuren blir kanskje sett på en slags pensjonistkaken, men man trenger på ingen måte å ha passert 70 for å la seg sjarmere av sprø butterdeigsflak fylt opp med en fløyelsmyk krem, toppet med et tykt lag melisglasur.

Utfordringen med denne kaken kan være å finne ut hvordan man skal spise den. Skal du presse den ned og spiser rundt, for så å sitte igjen med melislokket til slutt? Er det egentlig mulig å spise den elegant?

For at kaken skal bli enklere å skjære i pene stykker, kan du skjære topp-platene i jevne stykker før du legger dem på toppen av kremen. Skjær ned mellom skjøtene med en varm kniv.

1155 har lagret denne
Hjemmelaget napoleonskake

Hjemmelaget napoleonskake passer for både store og små!

Napoleonskrem med rom i kremen og rom i glasuren blir kanskje sett på en slags pensjonistkaken, men man trenger på ingen måte å ha passert 70 for å la seg sjarmere av sprø butterdeigsflak fylt opp med en fløyelsmyk krem, toppet med et tykt lag melisglasur.

Utfordringen med denne kaken kan være å finne ut hvordan man skal spise den. Skal du presse den ned og spiser rundt, for så å sitte igjen med melislokket til slutt? Er det egentlig mulig å spise den elegant?

For at kaken skal bli enklere å skjære i pene stykker, kan du skjære topp-platene i jevne stykker før du legger dem på toppen av kremen. Skjær ned mellom skjøtene med en varm kniv.

1155 har lagret denne
8
porsjoner
  • 4 plate(r) butterdeig, frossen butterdeig
  • 5 dl melk
  • 100 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 4.5 plate(r) gelatinplater
  • 5 stykker eggeplomme
  • 30 g maisenna
  • 2 ss rom, brun rom eller romessens (kan sløyfes)
  • 4 dl fløte
  • melis
Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 plate(r) butterdeig, frossen butterdeig
  • 5 dl melk
  • 100 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 4.5 plate(r) gelatinplater
  • 5 stykker eggeplomme
  • 30 g maisenna
  • 2 ss rom, brun rom eller romessens (kan sløyfes)
  • 4 dl fløte
  • melis
Tin og kjevl ut butterdeigsplatene til like store rektangler, cirka 12 ganger 30 centimeter.
La platene hvile i kjøleskapet i 30 minutter før steking. Legg platene over på stekebrett med bakepapir og prikk deigen lett med en gaffel.
Stek butterdeigen midt i ovnen i cirka 15 minutter til butterdeigen blir gyllen og sprø. Avkjøl på rist. Skjær eventuelt flakene litt til slik at alle har omtrent samme størrelse og fasong.
Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken og gi det hele et sakte oppkok.
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i to minutter, hele tiden under konstant og energisk visping, for å unngå klumper, til kremen blir tykk og blank.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle. Er det klumper i kremen, bør den gnis gjennom en sil. Tilsett rom eller noen romessensdråper.
Press alt vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme kremen. Avkjøl kremen til romtemperatur, rør av og til for å unngå klumper.
Visp fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en halvtimes tid.
Lag en tykk og god melisglasur av tre til fire desiliter melis og litt vann. Smak gjerne glasuren til med litt rom. Bre glasurene over to av butterdeigsplatene.
Legg de andre to platene over på et fat, fjøl eller lignende. Bre kremen over platene i et tykt og jevnt lag.
Løft forsiktig på melislokket og la kakene stå i kjøleskapet frem til servering, da får kremen satt seg skikkelig.
Bruk en skarp brødkniv og skjær kakene i jevne stykker.
woman cooking

Bon appetit!

Tin og kjevl ut butterdeigsplatene til like store rektangler, cirka 12 ganger 30 centimeter.
La platene hvile i kjøleskapet i 30 minutter før steking. Legg platene over på stekebrett med bakepapir og prikk deigen lett med en gaffel.
Stek butterdeigen midt i ovnen i cirka 15 minutter til butterdeigen blir gyllen og sprø. Avkjøl på rist. Skjær eventuelt flakene litt til slik at alle har omtrent samme størrelse og fasong.
Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken og gi det hele et sakte oppkok.
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i to minutter, hele tiden under konstant og energisk visping, for å unngå klumper, til kremen blir tykk og blank.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle. Er det klumper i kremen, bør den gnis gjennom en sil. Tilsett rom eller noen romessensdråper.
Press alt vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme kremen. Avkjøl kremen til romtemperatur, rør av og til for å unngå klumper.
Visp fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en halvtimes tid.
Lag en tykk og god melisglasur av tre til fire desiliter melis og litt vann. Smak gjerne glasuren til med litt rom. Bre glasurene over to av butterdeigsplatene.
Legg de andre to platene over på et fat, fjøl eller lignende. Bre kremen over platene i et tykt og jevnt lag.
Løft forsiktig på melislokket og la kakene stå i kjøleskapet frem til servering, da får kremen satt seg skikkelig.
Bruk en skarp brødkniv og skjær kakene i jevne stykker.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?