Bent Stiansens bløtkake med bringebær, vaniljekrem og hasselnøtter

3 timer

Denne nydelige bløtekaken pleide moren til Bent Stiansen å lage hver 17. mai. Du kan gjøre klar flere ting på forhånd: Hasselnøttflakene kan stekes en til to dager før. Stek gjerne sukkerbrødet en til to dager før. Sukkerbrød kan med hell fryses.
Lag grunnkremen til vaniljekremen dagen i forveien.
Drikketips: Kaffe. Ingen over, ingen ved siden. Ølkjennere kan like en kraftig og søt Porter til bløtkaken.


Oppskrift og bilde er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag. Foto: Sara Johannessen

213 har lagret denne
Bent Stiansens bløtkake med bringebær, vaniljekrem og hasselnøtter

Denne nydelige bløtekaken pleide moren til Bent Stiansen å lage hver 17. mai. Du kan gjøre klar flere ting på forhånd: Hasselnøttflakene kan stekes en til to dager før. Stek gjerne sukkerbrødet en til to dager før. Sukkerbrød kan med hell fryses.
Lag grunnkremen til vaniljekremen dagen i forveien.
Drikketips: Kaffe. Ingen over, ingen ved siden. Ølkjennere kan like en kraftig og søt Porter til bløtkaken.


Oppskrift og bilde er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag. Foto: Sara Johannessen

213 har lagret denne
8
porsjoner

Sukkerbrød

  • 4 stk egg
  • sukker, like mye sukker som egg i antall dl
  • finbakstmel, like mye mel som egg i antall dl
  • 1 ts bakepulver

Vaniljekrem

  • 5 dl melk
  • 100 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 4 stk eggeplomme
  • 35 g maisstivelse, maisenna
  • 3 stk gelatinplater
  • 3 dl kremfløte

Fyll

  • 800 g bringebær, friske
  • 100 g sukker
  • 200 g hasselnøtter, flak, eventuelt mandelflak
Unngå at skjermen går i dvale

Sukkerbrød

  • 4 stk egg
  • sukker, like mye sukker som egg i antall dl
  • finbakstmel, like mye mel som egg i antall dl
  • 1 ts bakepulver

Vaniljekrem

  • 5 dl melk
  • 100 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 4 stk eggeplomme
  • 35 g maisstivelse, maisenna
  • 3 stk gelatinplater
  • 3 dl kremfløte

Fyll

  • 800 g bringebær, friske
  • 100 g sukker
  • 200 g hasselnøtter, flak, eventuelt mandelflak
Lag sukkerbrød: Varm ovnen til 165 grader varmluft. Knekk eggene og mål dem opp i et desilitermål. Hell dem i en piskebolle. Mål opp like mye sukker som egg i antall desiliter. Pisk egg og sukker til eggedosis. Mål opp like mye finbakstmel som egg i antall desiliter. Sikt melet i eggedosisen sammen med bakepulveret. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen. Smør en springform på 24 cm i diameter med smør og mel den langs de smurte kantene. Ha i sukkerbrødrøren og stek kaken ved 165 grader i 45 minutter. Ta kaken ut av ovnen og vend den på en rist. Ta av springformen og avkjøl sukkerbrødet.
Lag vaniljekrem:Kok opp 4 dl melk med sukker og en delt og utskrapet vaniljestang (frøene brukes selvsagt også). Ha eggeplommer med maisstivelse og 1 dl melk i en bolle og rør godt om slik at maisstivelsen blander seg godt inn i melken og eggeplommene. Spe den kokende vaniljemelken over eggeblandingen og rør godt om. Hell røren tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. Kok til kremen tykner og blir en deilig gul vaniljekrem.
Kremen presses gjennom en sil. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 3 minutter. Klem ut vannet og bland gelatinplatene med den varme vaniljekremen. Dekk vaniljekremen med plastfolie og sett kaldt, gjerne over natten i kjøleskap. Når kaken skal monteres piskes vaniljekremen smidig med en mikser. Kremfløten piskes til lett pisket krem og tilsettes vaniljekrem (vaniljekremen må være helt kald før den blandes med pisket kremfløte). Pisk godt sammen til en tykk krem.
Nå er vi klare til å montere kaken. Varm oven til 180 grader varmluft. Legg hasselnøttflakene eller mandelflakene på et stekebrett. Stek de i ovnen ved 180 grader varmluft i ca 3 minutter til de er lysebrune. Avkjøl.
Rør sammen 300 g bringebær med 100 g sukker til rørt bringebærsyltetøy. Del sukkerbrødet i tre deler. Legg nederste lag på et kakefat og smør det med halvparten av bringebærsyltetøyet. Legg på en 1/3 del av vaniljekremen, og fordel fint utover. Legg på neste lag med sukkerbrød og smør på resten av bringebærsyltetøyet. Ha på 1/3 av vaniljekremen og fordel utover kaken. Legg på siste lokk av sukkerbrødet. Fordel den siste 1/3-delen av vaniljekremen pent på toppen og rundt kantene av kaken. Legg de ristede hasselnøttflakene på siden av bløtkaken. Pynt med masse friske bringebær på toppen av kaken og server.
woman cooking

Bon appetit!

Lag sukkerbrød: Varm ovnen til 165 grader varmluft. Knekk eggene og mål dem opp i et desilitermål. Hell dem i en piskebolle. Mål opp like mye sukker som egg i antall desiliter. Pisk egg og sukker til eggedosis. Mål opp like mye finbakstmel som egg i antall desiliter. Sikt melet i eggedosisen sammen med bakepulveret. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen. Smør en springform på 24 cm i diameter med smør og mel den langs de smurte kantene. Ha i sukkerbrødrøren og stek kaken ved 165 grader i 45 minutter. Ta kaken ut av ovnen og vend den på en rist. Ta av springformen og avkjøl sukkerbrødet.
Lag vaniljekrem:Kok opp 4 dl melk med sukker og en delt og utskrapet vaniljestang (frøene brukes selvsagt også). Ha eggeplommer med maisstivelse og 1 dl melk i en bolle og rør godt om slik at maisstivelsen blander seg godt inn i melken og eggeplommene. Spe den kokende vaniljemelken over eggeblandingen og rør godt om. Hell røren tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. Kok til kremen tykner og blir en deilig gul vaniljekrem.
Kremen presses gjennom en sil. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 3 minutter. Klem ut vannet og bland gelatinplatene med den varme vaniljekremen. Dekk vaniljekremen med plastfolie og sett kaldt, gjerne over natten i kjøleskap. Når kaken skal monteres piskes vaniljekremen smidig med en mikser. Kremfløten piskes til lett pisket krem og tilsettes vaniljekrem (vaniljekremen må være helt kald før den blandes med pisket kremfløte). Pisk godt sammen til en tykk krem.
Nå er vi klare til å montere kaken. Varm oven til 180 grader varmluft. Legg hasselnøttflakene eller mandelflakene på et stekebrett. Stek de i ovnen ved 180 grader varmluft i ca 3 minutter til de er lysebrune. Avkjøl.
Rør sammen 300 g bringebær med 100 g sukker til rørt bringebærsyltetøy. Del sukkerbrødet i tre deler. Legg nederste lag på et kakefat og smør det med halvparten av bringebærsyltetøyet. Legg på en 1/3 del av vaniljekremen, og fordel fint utover. Legg på neste lag med sukkerbrød og smør på resten av bringebærsyltetøyet. Ha på 1/3 av vaniljekremen og fordel utover kaken. Legg på siste lokk av sukkerbrødet. Fordel den siste 1/3-delen av vaniljekremen pent på toppen og rundt kantene av kaken. Legg de ristede hasselnøttflakene på siden av bløtkaken. Pynt med masse friske bringebær på toppen av kaken og server.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?