Sable er slags kjeks som kommer fra Normandy i Frankrike - den er sprø og delikat og perfekt som kakebunn til en lekker bringebærkake med hjemmelaget vaniljekrem og friske bringebær.
Sable er slags kjeks som kommer fra Normandy i Frankrike - den er sprø og delikat og perfekt som kakebunn til en lekker bringebærkake med hjemmelaget vaniljekrem og friske bringebær.
Pisk smøret lyst og luftig, skrap ned fra sidene underveis i piskingen.
Visp eggeplommer, sukker og vanilje godt sammen til blandingen blir litt ”pløsete”. Sikt sammen mel og bakepulver.
Bland først smøret sammen med eggene og så det tørre.
Bruk gjerne hendene og ”gni” deigen sammen.
Pakk den godt inn i plastfilm og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Varm ovnen 170 grader.
Kjevl ut deigen på en silikonmatte, den skal være omtrent 1,5-2 cm tykk. Smør kakeringen godt og stikk ut en stor bunn (formen skal være på under steking). Fjern overflødig deig og stek bunnen midt i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller til bunnen er gyllen og stekt. Avkjøl.
Topp bunnen med vaniljekrem (se oppskrift under) og bringebær. Dryss over litt melis hvis ønskelig.
Vaniljekrem: Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen maisenna og visp det godt sammen med eggeplommer og egg. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann (i omtrent 7 minutter).
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Trekk kremen vekk fra varmen og visp inn gelatin og smør. Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Avkjøl.
Bon appetit!
Pisk smøret lyst og luftig, skrap ned fra sidene underveis i piskingen.
Visp eggeplommer, sukker og vanilje godt sammen til blandingen blir litt ”pløsete”. Sikt sammen mel og bakepulver.
Bland først smøret sammen med eggene og så det tørre.
Bruk gjerne hendene og ”gni” deigen sammen.
Pakk den godt inn i plastfilm og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Varm ovnen 170 grader.
Kjevl ut deigen på en silikonmatte, den skal være omtrent 1,5-2 cm tykk. Smør kakeringen godt og stikk ut en stor bunn (formen skal være på under steking). Fjern overflødig deig og stek bunnen midt i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller til bunnen er gyllen og stekt. Avkjøl.
Topp bunnen med vaniljekrem (se oppskrift under) og bringebær. Dryss over litt melis hvis ønskelig.
Vaniljekrem: Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen maisenna og visp det godt sammen med eggeplommer og egg. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann (i omtrent 7 minutter).
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping til kremen blir tykk og blank. Trekk kremen vekk fra varmen og visp inn gelatin og smør. Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Avkjøl.