Napoleonskake à la Grand Café

4 t 30 min

Napoleonskake à la Grand Café er en favoritt mange savner etter at Grand Café i Karl Johan stengte dørene i 2015.

Når savnet blir for stort, er det da bra at vi kan lage napoleonskaken selv. Her deler nemlig Grand Café oppskriften med Godts brukere.

373 har lagret denne
Napoleonskake à la Grand Café
Foto: Grand

Napoleonskake à la Grand Café er en favoritt mange savner etter at Grand Café i Karl Johan stengte dørene i 2015.

Når savnet blir for stort, er det da bra at vi kan lage napoleonskaken selv. Her deler nemlig Grand Café oppskriften med Godts brukere.

373 har lagret denne
12
porsjoner

Vaniljekrem

  • 2 l melk
  • 2 stykker vaniljestang
  • 8 stykker egg
  • 500 g sukker
  • 200 g maizenna
  • 50 g rom

Butterdeig

  • 1 kg hvetemel
  • 25 g salt
  • 100 g smør
  • 5 dl vann

Butterdeig-fyll

  • 0.75 kg smør, til rulling

Pynt

  • melis
Unngå at skjermen går i dvale

Vaniljekrem

  • 2 l melk
  • 2 stykker vaniljestang
  • 8 stykker egg
  • 500 g sukker
  • 200 g maizenna
  • 50 g rom

Butterdeig

  • 1 kg hvetemel
  • 25 g salt
  • 100 g smør
  • 5 dl vann

Butterdeig-fyll

  • 0.75 kg smør, til rulling

Pynt

  • melis
Lag vaniljekrem: Kok opp melk og vaniljestang.
I mellomtiden pisk sammen egg og sukker til sukkeret er oppløst, men ikke pisk til eggedosis. Ha maizenna i eggeblandingen.
Hell halvparten av melken i eggeblandinger og rør godt. Ha alt sammen tilbake i kjelen og kok opp på medium varme under omrøring.
Når vaniljekremen har tyknet, ta den av varmen. Ha den over i en bolle og dekk til tett med plastfolie, slik at det ikke danner seg snerk på toppen. Sett den i kjøleskapet til avkjøling.
Butterdeig: Bland mel, salt, smør og vann i en kjøkkenmaskin i cirka 3 minutter.
Lag en ball av deigen og pakk den inn i plastfolie. La den ligge på benken i 30 minutter.
Kjevl ut smøret til en tynn firkant, cirka 3 mm i tykkelse. Dette er lettest å få til dersom du legger smøret mellom to flak med bakepapir og kjevler ut smøret mellom disse.
Strekk deigen ut til en firkant, slik at du får plass til smøret. Ta hvert hjørne av deigen og brett dem inn mot midten, slik at den igjen former en firkant.
Så kjevler du deigen ned til 8 mm tykkelse. Fra høyre side, brett en tredjedel av deigen over mot midten, og så brett tredjedelen fra venstre side over det doble laget med deig, slik at du får tre lag.
Legg deigen i kjøleskapet i 30 minutter før du kjevler den ned til 8 mm tykkelse igjen. Brett begge kantene inn slik at de møtes på midten og brett deretter disse sammen som en bok, slik at du får fire lag.
Gjenta den første bretteprossessen, og så den andre. Dette skal gjøres to ganger hver, altså fire ganger med to forskjellige brettinger. La deigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter mellom hver bretting.
Etter siste avkjøling, legg butterdeigen på en bakepapirkledd stekeplate. Prikk masse hull i deigen med en gaffel. Stek på 230 grader i fem minutter.
Ta platen ut av ovnen, legg over et bakepapir og et stekebrett. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 15 minutter.
Del opp butterdeigen i passende rektangler med en skarp kniv. Ha et lag med butterdeig på tallerken, legg på vaniljekrem, legg et lag butterdeig over og pynt med melis.
woman cooking

Bon appetit!

Lag vaniljekrem: Kok opp melk og vaniljestang.
I mellomtiden pisk sammen egg og sukker til sukkeret er oppløst, men ikke pisk til eggedosis. Ha maizenna i eggeblandingen.
Hell halvparten av melken i eggeblandinger og rør godt. Ha alt sammen tilbake i kjelen og kok opp på medium varme under omrøring.
Når vaniljekremen har tyknet, ta den av varmen. Ha den over i en bolle og dekk til tett med plastfolie, slik at det ikke danner seg snerk på toppen. Sett den i kjøleskapet til avkjøling.
Butterdeig: Bland mel, salt, smør og vann i en kjøkkenmaskin i cirka 3 minutter.
Lag en ball av deigen og pakk den inn i plastfolie. La den ligge på benken i 30 minutter.
Kjevl ut smøret til en tynn firkant, cirka 3 mm i tykkelse. Dette er lettest å få til dersom du legger smøret mellom to flak med bakepapir og kjevler ut smøret mellom disse.
Strekk deigen ut til en firkant, slik at du får plass til smøret. Ta hvert hjørne av deigen og brett dem inn mot midten, slik at den igjen former en firkant.
Så kjevler du deigen ned til 8 mm tykkelse. Fra høyre side, brett en tredjedel av deigen over mot midten, og så brett tredjedelen fra venstre side over det doble laget med deig, slik at du får tre lag.
Legg deigen i kjøleskapet i 30 minutter før du kjevler den ned til 8 mm tykkelse igjen. Brett begge kantene inn slik at de møtes på midten og brett deretter disse sammen som en bok, slik at du får fire lag.
Gjenta den første bretteprossessen, og så den andre. Dette skal gjøres to ganger hver, altså fire ganger med to forskjellige brettinger. La deigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter mellom hver bretting.
Etter siste avkjøling, legg butterdeigen på en bakepapirkledd stekeplate. Prikk masse hull i deigen med en gaffel. Stek på 230 grader i fem minutter.
Ta platen ut av ovnen, legg over et bakepapir og et stekebrett. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 15 minutter.
Del opp butterdeigen i passende rektangler med en skarp kniv. Ha et lag med butterdeig på tallerken, legg på vaniljekrem, legg et lag butterdeig over og pynt med melis.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?