Til hovedinnhold

Millionaire’s shortbread: Millionærkjeks med karamell og sjokolade

4 h

Klassikeren «millionaire’s shortbread» er en helt nydelig karamellkjeks. Kombinasjonen luftig og sprø kjeksbunn toppet med en passe seig og fast karamell, og sjokolade på toppen der igjen, er akkurat så godt som det høres ut som. Og faktisk også forbausende enkelt å lage.

Liker du Twix-sjokoladen (eller Raider, som den het i gamle dager), kommer du til å elske millionærkjeksen. Jeg kan ikke love deg penger på konto, men ren nytelse i små firkanter eller tynne skiver, det tør jeg nærmest å garantere.

Denne oppskriften gir 1 firkantet form, cirka 22 x 22 cm.

Lagret av 2405 brukere
Millionaire’s shortbread med karamell og sjokolade
Foto: Johanna Siring

Klassikeren «millionaire’s shortbread» er en helt nydelig karamellkjeks. Kombinasjonen luftig og sprø kjeksbunn toppet med en passe seig og fast karamell, og sjokolade på toppen der igjen, er akkurat så godt som det høres ut som. Og faktisk også forbausende enkelt å lage.

Liker du Twix-sjokoladen (eller Raider, som den het i gamle dager), kommer du til å elske millionærkjeksen. Jeg kan ikke love deg penger på konto, men ren nytelse i små firkanter eller tynne skiver, det tør jeg nærmest å garantere.

Denne oppskriften gir 1 firkantet form, cirka 22 x 22 cm.

Lagret av 2405 brukere

Ingredienser

1
stk

Bunn

  • 160 g smør, romtemperert
  • 70 g sukker
  • 0.5 stk vaniljestang, frøene, evt. 1 ts vaniljesukker
  • 190 g mel
  • 0.5 ts bakepulver
  • 1 klype salt

Karamellfyll

  • 1 boks søt kondensert melk, cirka 400 gram
  • 100 g smør
  • 2 ss sirup
  • 50 g sukker
  • 1 klype salt

Topping

  • 200 g sjokolade, mørk eller melkesjokolade
  • 1 ss kokosfett, eller nøytral olje

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Bunn

  • 160 g smør, romtemperert
  • 70 g sukker
  • 0.5 stk vaniljestang, frøene, evt. 1 ts vaniljesukker
  • 190 g mel
  • 0.5 ts bakepulver
  • 1 klype salt

Karamellfyll

  • 1 boks søt kondensert melk, cirka 400 gram
  • 100 g smør
  • 2 ss sirup
  • 50 g sukker
  • 1 klype salt

Topping

  • 200 g sjokolade, mørk eller melkesjokolade
  • 1 ss kokosfett, eller nøytral olje
Varm ovnen til 175 grader.
Kle formen med bakepapir. Visp smør, sukker og vanilje lyst og luftig. Tilsett mel, bakepulver og salt og bland det raskt sammen til en jevn deig. Trykk deigen jevnt ut i formen. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15 minutter, eller til den er lett gyllen.
Kle formen med bakepapir. Visp smør, sukker og vanilje lyst og luftig. Tilsett mel, bakepulver og salt og bland det raskt sammen til en jevn deig. Trykk deigen jevnt ut i formen. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15 minutter, eller til den er lett gyllen.
Lag karamellfyllet. Bland kondensert melk, smør i terninger, sirup, sukker og salt i en tykkbunnet kasserolle. Kok blandingen forsiktig opp under omrøring over middels varme. La blandingen småboble/småkoke under konstant omrøring i 5 minutter, til karamellen tykner og får en lys gyllen farge.
Hell karamellmassen over kakebunnen og sett kaken tilbake midt i ovnen. Stek kaken i 10 minutter, til karamellen blir gyllen og virker fast. Avkjøl i romtemperatur.
Hell karamellmassen over kakebunnen og sett kaken tilbake midt i ovnen. Stek kaken i 10 minutter, til karamellen blir gyllen og virker fast. Avkjøl i romtemperatur.
Hakk sjokoladen, smelt den samme med fett/olje over vannbad og bre den smeltede sjokoladen jevnt utover karamellen.
Hakk sjokoladen, smelt den samme med fett/olje over vannbad og bre den smeltede sjokoladen jevnt utover karamellen.
Avkjøl kaken i kjøleskap i minst 3 timer før servering. Skjæres i små firkanter eller tynne skiver.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 175 grader.
Kle formen med bakepapir. Visp smør, sukker og vanilje lyst og luftig. Tilsett mel, bakepulver og salt og bland det raskt sammen til en jevn deig. Trykk deigen jevnt ut i formen. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15 minutter, eller til den er lett gyllen.
Kle formen med bakepapir. Visp smør, sukker og vanilje lyst og luftig. Tilsett mel, bakepulver og salt og bland det raskt sammen til en jevn deig. Trykk deigen jevnt ut i formen. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 15 minutter, eller til den er lett gyllen.
Lag karamellfyllet. Bland kondensert melk, smør i terninger, sirup, sukker og salt i en tykkbunnet kasserolle. Kok blandingen forsiktig opp under omrøring over middels varme. La blandingen småboble/småkoke under konstant omrøring i 5 minutter, til karamellen tykner og får en lys gyllen farge.
Hell karamellmassen over kakebunnen og sett kaken tilbake midt i ovnen. Stek kaken i 10 minutter, til karamellen blir gyllen og virker fast. Avkjøl i romtemperatur.
Hell karamellmassen over kakebunnen og sett kaken tilbake midt i ovnen. Stek kaken i 10 minutter, til karamellen blir gyllen og virker fast. Avkjøl i romtemperatur.
Hakk sjokoladen, smelt den samme med fett/olje over vannbad og bre den smeltede sjokoladen jevnt utover karamellen.
Hakk sjokoladen, smelt den samme med fett/olje over vannbad og bre den smeltede sjokoladen jevnt utover karamellen.
Avkjøl kaken i kjøleskap i minst 3 timer før servering. Skjæres i små firkanter eller tynne skiver.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?