Makroner uten egg og nøtter

2 t 30 min

Prøv konditor Jared Chuahs oppskrift på perfekte makroner uten egg og nøtter. Som en erstatning for eggehvite har han blandet sammen et såkalt «potato whip»-pulver og vann til en konsistens som minner om våt sand. Potato whip inneholder potetprotein og selges hos storkjøkkenforhandlere som Gastronaut og A La Carte Produkter. Dette er ikke det samme som potetmel. Konditoren tipser om at det er mulig for privatpersoner å kjøpe fra disse forhandlerne på spesifikke dager eller etter avtale. I stedet for mandelmel har han brukt malte solsikkefrø. Chuah anbefaler å bruke litt konditorfarge i både melblandingen og marengsen for å få ordentlig farge på makronene. Her har han laget fyll inspirert av den populære drikken «pumpkin spice latte». Du kan enten kjøpe ferdig gresskarpuré på boks, eller så kan du skjære flaskegresskar i to og bake dem i ovnen på 180 grader med aluminiumsfolie over i cirka 1 time. Skrap deretter ut kjøttet og mos det til en jevn puré. Fyllet må lages god tid i forveien da det må avkjøles før bruk.

Oppskriften gir cirka 100 makron-kjeks - altså omtrent 50 hele makroner til sammen. 

68 har lagret denne
Makroner uten egg og nøtter

Prøv konditor Jared Chuahs oppskrift på perfekte makroner uten egg og nøtter. Som en erstatning for eggehvite har han blandet sammen et såkalt «potato whip»-pulver og vann til en konsistens som minner om våt sand. Potato whip inneholder potetprotein og selges hos storkjøkkenforhandlere som Gastronaut og A La Carte Produkter. Dette er ikke det samme som potetmel. Konditoren tipser om at det er mulig for privatpersoner å kjøpe fra disse forhandlerne på spesifikke dager eller etter avtale. I stedet for mandelmel har han brukt malte solsikkefrø. Chuah anbefaler å bruke litt konditorfarge i både melblandingen og marengsen for å få ordentlig farge på makronene. Her har han laget fyll inspirert av den populære drikken «pumpkin spice latte». Du kan enten kjøpe ferdig gresskarpuré på boks, eller så kan du skjære flaskegresskar i to og bake dem i ovnen på 180 grader med aluminiumsfolie over i cirka 1 time. Skrap deretter ut kjøttet og mos det til en jevn puré. Fyllet må lages god tid i forveien da det må avkjøles før bruk.

Oppskriften gir cirka 100 makron-kjeks - altså omtrent 50 hele makroner til sammen. 

68 har lagret denne
50
stk
  • 500 g solsikkefrø, malte
  • 500 g melis
  • 5 g konditorfarge, gul

Sirup

  • 500 g sukker
  • 150 g vann

Eggehvite-erstatning

  • 450 g vann
  • 50 g Sosa potato whip

Pumpkin spice-fyll

  • 1 kg gresskarpuré
  • 1 kg appelsinjuice
  • 400 g syltesukker, med pektin
  • 5 g kanel
Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g solsikkefrø, malte
  • 500 g melis
  • 5 g konditorfarge, gul

Sirup

  • 500 g sukker
  • 150 g vann

Eggehvite-erstatning

  • 450 g vann
  • 50 g Sosa potato whip

Pumpkin spice-fyll

  • 1 kg gresskarpuré
  • 1 kg appelsinjuice
  • 400 g syltesukker, med pektin
  • 5 g kanel

Pumpkin spice-fyll

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet i en stor gryte og la det koke under omrøring til blandingen når 105 grader. Det tar cirka 1 time. La fyllet avkjøle seg før du har det over i sprøyteposer.

Makroner

Bland potato whip-pulveret med vann og visp det forsiktig sammen for å unngå klumper. La det stå å trekke i cirka 30 minutter før bruk. Dette er erstatningen for eggehvite til makronene.
Bland malte solsikkefrø og melis til du får en finkornete, sandete konsistens, men pass på å ikke blande for mye slik at den blir oljete.
Miks sammen halvparten av «eggehviten», konditorfarge og solsikkefrø- og melis-blandingen til du får en våt marsipan. Dekk til med plastfolie og sett til side.
Lag sirup: Bland sukker og vann sammen i en liten kjele og la det koke til 115 grader.
Mens sirupen koker, har du resten av «eggehviten» i en kjøkkenmaskin med visp og lar den kjøre på medium hastighet. Når sirupen er ferdig, heller du den forsiktig på siden av bollen mens kjøkkenmaskinen går. 
Skru opp til full hastighet og fortsett å piske marengsen til den kjennes lunken å ta på. Tilsett gjerne litt konditorfarge i den hvite marengsen.
Brett marengsen inn i marsipanen, som du satte til side tidligere, til all marengsen er ordentlig blandet inn i marsipanen. Her må du bruke litt muskelkraft.
Fortsett å brett blandingene sammen til makron-deigen er løs, men fortsatt fast nok at den trekker seg litt tilbake når du løfter på deigen.
Fyll opp en sprøytepose med rund tipp og sprøyt ut makroner i ønsket størrelse på silikonmatte eller bakepapir.
Slå forsiktig under brettet for å slå ut litt av luften. La makronene hvile i 10-15 minutter for å danne en hinne utenpå.
Stek makronene på 127 grader varmluft i 13 minutter. Stek på 135 grader hvis du bruker ovn uten varmluft. Legg på noen minutter på steketiden hvis makronene er større.
Når de er ferdigstekte, tar du makronene ut av ovnen og lar de avkjøle på brettet i 10 minutter. Deretter lar du dem avkjøle på silikonmatten eller bakepapiret uten brettet under. Bruk en liten kniv til å løfte av makronene fra papiret.
Finn to og to makroner som passer sammen i størrelse. Sprøyt litt fyll på den ene kjeksen og legg den andre oppå.
Oppbevar makronene i fryseren frem til servering. La de tine i kjøleskapet et par timer før de skal serveres. Makroner kan oppbevares i fryseren i to måneder.
woman cooking

Bon appetit!

Pumpkin spice-fyll

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet i en stor gryte og la det koke under omrøring til blandingen når 105 grader. Det tar cirka 1 time. La fyllet avkjøle seg før du har det over i sprøyteposer.

Makroner

Bland potato whip-pulveret med vann og visp det forsiktig sammen for å unngå klumper. La det stå å trekke i cirka 30 minutter før bruk. Dette er erstatningen for eggehvite til makronene.
Bland malte solsikkefrø og melis til du får en finkornete, sandete konsistens, men pass på å ikke blande for mye slik at den blir oljete.
Miks sammen halvparten av «eggehviten», konditorfarge og solsikkefrø- og melis-blandingen til du får en våt marsipan. Dekk til med plastfolie og sett til side.
Lag sirup: Bland sukker og vann sammen i en liten kjele og la det koke til 115 grader.
Mens sirupen koker, har du resten av «eggehviten» i en kjøkkenmaskin med visp og lar den kjøre på medium hastighet. Når sirupen er ferdig, heller du den forsiktig på siden av bollen mens kjøkkenmaskinen går. 
Skru opp til full hastighet og fortsett å piske marengsen til den kjennes lunken å ta på. Tilsett gjerne litt konditorfarge i den hvite marengsen.
Brett marengsen inn i marsipanen, som du satte til side tidligere, til all marengsen er ordentlig blandet inn i marsipanen. Her må du bruke litt muskelkraft.
Fortsett å brett blandingene sammen til makron-deigen er løs, men fortsatt fast nok at den trekker seg litt tilbake når du løfter på deigen.
Fyll opp en sprøytepose med rund tipp og sprøyt ut makroner i ønsket størrelse på silikonmatte eller bakepapir.
Slå forsiktig under brettet for å slå ut litt av luften. La makronene hvile i 10-15 minutter for å danne en hinne utenpå.
Stek makronene på 127 grader varmluft i 13 minutter. Stek på 135 grader hvis du bruker ovn uten varmluft. Legg på noen minutter på steketiden hvis makronene er større.
Når de er ferdigstekte, tar du makronene ut av ovnen og lar de avkjøle på brettet i 10 minutter. Deretter lar du dem avkjøle på silikonmatten eller bakepapiret uten brettet under. Bruk en liten kniv til å løfte av makronene fra papiret.
Finn to og to makroner som passer sammen i størrelse. Sprøyt litt fyll på den ene kjeksen og legg den andre oppå.
Oppbevar makronene i fryseren frem til servering. La de tine i kjøleskapet et par timer før de skal serveres. Makroner kan oppbevares i fryseren i to måneder.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?