Makroner med sjokoladefyll

1 t 30 min

Dette er Ida Gran-Jansens oppskrift på makroner med sjokoladefyll. I perioder får Gran-Jansen dilla på ting, og ofte er det makronene som hun kommer tilbake til. Da tester hun gjerne forskjellige varianter og smaker. Disse er fine å pakke inn i en fin cellofanpose og gi bort til jul.

Føtter er den delen av makronen som er helt nederst, den litt ruglete delen. Enhver vellykket makron skal ha fine føtter. Føttene dannes som følge av at du har latt makronene tørke før de stekes. Når de tørker, dannes det en hinne på toppen av hver makron som gjør at luften presses nedover og foten oppstår. Om du ikke har latt makronene tørke vil luften presses oppover og makroene sprekker.

446 har lagret denne
Makroner med sjokoladefyll
Foto: TV3

Dette er Ida Gran-Jansens oppskrift på makroner med sjokoladefyll. I perioder får Gran-Jansen dilla på ting, og ofte er det makronene som hun kommer tilbake til. Da tester hun gjerne forskjellige varianter og smaker. Disse er fine å pakke inn i en fin cellofanpose og gi bort til jul.

Føtter er den delen av makronen som er helt nederst, den litt ruglete delen. Enhver vellykket makron skal ha fine føtter. Føttene dannes som følge av at du har latt makronene tørke før de stekes. Når de tørker, dannes det en hinne på toppen av hver makron som gjør at luften presses nedover og foten oppstår. Om du ikke har latt makronene tørke vil luften presses oppover og makroene sprekker.

446 har lagret denne
12
porsjoner
  • 100 g mandelmel
  • 100 g melis
  • 80 g eggehvite, fordelt i to deler av 40 gram hver
  • 100 g sukker
  • 25 g vann

Sjokoladeganache

  • 100 g mørk kokesjokolade
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts smør
  • 1 klype salt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g mandelmel
  • 100 g melis
  • 80 g eggehvite, fordelt i to deler av 40 gram hver
  • 100 g sukker
  • 25 g vann

Sjokoladeganache

  • 100 g mørk kokesjokolade
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts smør
  • 1 klype salt
Bland sammen mandelmel og melis og sikt det over i en annen bolle. Hiv eventuelle store klumper.
Bland inn 40 gram eggehvite, og rør med en slikkepott til du får en klissete masse. Sett til side.
Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp og la koke til sukkerlaken måler 118 grader. Bruk et mattermometer.
Pisk resten av eggehvitene, 40 gram, i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp. Eggehviten skal bli skummete og litt stiv.
Hell den varme, 118 graders, sukkerlaken ned i eggehvitene i en tynn stråle mens maskinen går på lav til medium hastighet.
Når all laken er tilsatt, setter du hastigheten opp til høy. Pisk i ca. 7 minutter. Du har nå laget det som heter en italiensk marengs, som skal være stiv, hvit og blank.
Rør inn 1/3 av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som flyter litt utover. Når du holder slikkepotten opp, skal røren falle forsiktig ned igjen med noen mellomrom. Da er røren klar. Jo mer du rører, jo tynnere blir røren.
Ha røren i en sprøytepose med rund tip og sprøyt runde makroner på et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir. Dunk under stekebrettet noen ganger for å fjerne luftbobler.
La makronene tørke til de får en tørr hinne på toppen. Det tar alt fra 40-75 minutter.
Stek makronene på 150 grader i ca. 13-14 minutter. Avkjøl helt før du tar dem av matten.
Sjokoladeganache: Varm opp kremfløten til kokepunktet. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og la stå i to minutter før du rører.
Ha i smør og salt og bland godt. Bruk gjerne en stavmikser til å få ganachen helt jevn og blank.
La stivne enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, til du får en fast ganache som kan sprøytes mellom to makronskall.
woman cooking

Bon appetit!

Bland sammen mandelmel og melis og sikt det over i en annen bolle. Hiv eventuelle store klumper.
Bland inn 40 gram eggehvite, og rør med en slikkepott til du får en klissete masse. Sett til side.
Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp og la koke til sukkerlaken måler 118 grader. Bruk et mattermometer.
Pisk resten av eggehvitene, 40 gram, i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp. Eggehviten skal bli skummete og litt stiv.
Hell den varme, 118 graders, sukkerlaken ned i eggehvitene i en tynn stråle mens maskinen går på lav til medium hastighet.
Når all laken er tilsatt, setter du hastigheten opp til høy. Pisk i ca. 7 minutter. Du har nå laget det som heter en italiensk marengs, som skal være stiv, hvit og blank.
Rør inn 1/3 av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som flyter litt utover. Når du holder slikkepotten opp, skal røren falle forsiktig ned igjen med noen mellomrom. Da er røren klar. Jo mer du rører, jo tynnere blir røren.
Ha røren i en sprøytepose med rund tip og sprøyt runde makroner på et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir. Dunk under stekebrettet noen ganger for å fjerne luftbobler.
La makronene tørke til de får en tørr hinne på toppen. Det tar alt fra 40-75 minutter.
Stek makronene på 150 grader i ca. 13-14 minutter. Avkjøl helt før du tar dem av matten.
Sjokoladeganache: Varm opp kremfløten til kokepunktet. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og la stå i to minutter før du rører.
Ha i smør og salt og bland godt. Bruk gjerne en stavmikser til å få ganachen helt jevn og blank.
La stivne enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, til du får en fast ganache som kan sprøytes mellom to makronskall.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?