Til hovedinnhold

Sofia Woods sitronkake med olivenolje

1 h

– Kaken er enkel, men vakker og kjennes virkelig festlig takket være de vakre skivene av glossy, karamellisert sitron. Jeg skal lage den til påske i år, sier kokebokforfatter og matblogger Sofia Wood, som står bak denne sitronkaken.

Wood velger olje istedenfor smør fordi det gjør at kaken blir saftig, holder seg lengre og generelt får en bedre tekstur.

– Jeg brukte sitron-olivenolje, men det går bra å erstatte det med vanlig olivenolje også. Sitronene kommer til å være tydelige i kaken likevel. Vær likevel nøye med å bruke olivenolje med bra kvalitet, om du ikke har det er det bedre å erstatte med en nøytral matolje, tipser hun.

Oppskrift: Sofia Wood

Lagret av 264 brukere
Sitronkake med karamelliserte sitronskiver
Foto: Sofia Wood

– Kaken er enkel, men vakker og kjennes virkelig festlig takket være de vakre skivene av glossy, karamellisert sitron. Jeg skal lage den til påske i år, sier kokebokforfatter og matblogger Sofia Wood, som står bak denne sitronkaken.

Wood velger olje istedenfor smør fordi det gjør at kaken blir saftig, holder seg lengre og generelt får en bedre tekstur.

– Jeg brukte sitron-olivenolje, men det går bra å erstatte det med vanlig olivenolje også. Sitronene kommer til å være tydelige i kaken likevel. Vær likevel nøye med å bruke olivenolje med bra kvalitet, om du ikke har det er det bedre å erstatte med en nøytral matolje, tipser hun.

Oppskrift: Sofia Wood

Lagret av 264 brukere

Ingredienser

1
porsjoner

Sukkerlake

  • 3 stk sitron
  • 2.5 dl sukker
  • 2.5 dl vann
  • 1 krm vaniljepulver

Røre

  • 2 stk egg
  • 1.5 dl sukker
  • 1 ts flaksalt
  • 1 dl oliven, sitronolivenolje, eller en mild variant
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 krm natron
  • 0.5 ts bakepulver
  • 2 dl hvetemel
  • sitronsaft, eller sitronzest

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Sukkerlake

  • 3 stk sitron
  • 2.5 dl sukker
  • 2.5 dl vann
  • 1 krm vaniljepulver

Røre

  • 2 stk egg
  • 1.5 dl sukker
  • 1 ts flaksalt
  • 1 dl oliven, sitronolivenolje, eller en mild variant
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 krm natron
  • 0.5 ts bakepulver
  • 2 dl hvetemel
  • sitronsaft, eller sitronzest
Begynn med å karamellisere sitronene. Skjær de i skiver som er cirka 3 millimeter tykke, men spar de ytterste endebitene der skivene blir for små. De skal vi presse den siste saften ut av senere.
Hell vann og sukker i en kaserolle og la koke opp på mellomhøy varme. Rør inn vaniljesukker.
Hell vann og sukker i en kaserolle og la koke opp på mellomhøy varme. Rør inn vaniljesukker.
Legg i sitronskivene i et jevnt lag, se til at alle skivene dekkes av sukkerlaken og la det karamellisere på lav varme i 15 minutter. Det er viktig at det ikke koker hardt fordi da går skivene i stykker. Ta av varmen og la det avkjøles noe for å kunne håndtere skivene.
Varm ovnen til 170 grader varmluft.
Visp så egg og sukker til det blir lyst, lett og luftig. Hell i olivenolje forsiktig i en tynn stråle mens du visper.
Press sitronsaften fra endebitene av sitronene, og riv skallet. Cirka en spiseskje sitronzest og to spiseskjeer sitronsaft.
Sikt sammen de tørre ingrediensene og bland forsiktig inn i røren.
Sikt sammen de tørre ingrediensene og bland forsiktig inn i røren.
Pensle en springform med olivenolje og kle bunnen og sidene med bakepapir. Det er veldig viktig å kle hele formen helt tett ettersom sukkerlaken ellers kommer til å svi seg fast. Kle gjerne formen ved å klippe en litt for stor cartouche og deretter høye remser til kantene.
(En cartouche lager du ved å brette papiret i to, og så i to igjen, og så som en triangel to ganger til du har en likestilt triangel som du måler spissen mot midten av formen og klipper kanten i linje med formens bunn og senere bretter ut til en perfekt sirkel)
 (En cartouche lager du ved å brette papiret i to, og så i to igjen, og så som en triangel to ganger til du har en likestilt triangel som du måler spissen mot midten av formen og klipper kanten i linje med formens bunn og senere bretter ut til en perfekt sirkel)
Kle hele bunnen i et tynt lag av sitronskiver. Vær forsiktig når du håndterer skivene, så de ikke går i stykker. Har du mange sitronskiver så kan du også kle kantene på kaken. Spar sukkerlaken som blir til overs.
Hell forsiktig i røren og stek i cirka 30 minutter i ovnen til du kan stikke en pinne i den, og pinner er tørr. Pensle bunnen (det som nå er toppen, kaken skal snus) av kaken med et lag sukkerlake.
La kaken avkjøles i 15 minutter før du snur den og tar av bakepapiret. Pensle oversiden og kantene med sukkerlake så kaken blir glansfull og saftig.
La kaken avkjøles i 15 minutter før du snur den og tar av bakepapiret. Pensle oversiden og kantene med sukkerlake så kaken blir glansfull og saftig.
Server som den er eller med litt yoghurt, pisket krem eller crème fraîche som vispes eller til og med is om du vil ha det.
Server som den er eller med litt yoghurt, pisket krem eller crème fraîche som vispes eller til og med is om du vil ha det.
Lykke til!
woman cooking

Bon appetit!

Begynn med å karamellisere sitronene. Skjær de i skiver som er cirka 3 millimeter tykke, men spar de ytterste endebitene der skivene blir for små. De skal vi presse den siste saften ut av senere.
Hell vann og sukker i en kaserolle og la koke opp på mellomhøy varme. Rør inn vaniljesukker.
Hell vann og sukker i en kaserolle og la koke opp på mellomhøy varme. Rør inn vaniljesukker.
Legg i sitronskivene i et jevnt lag, se til at alle skivene dekkes av sukkerlaken og la det karamellisere på lav varme i 15 minutter. Det er viktig at det ikke koker hardt fordi da går skivene i stykker. Ta av varmen og la det avkjøles noe for å kunne håndtere skivene.
Varm ovnen til 170 grader varmluft.
Visp så egg og sukker til det blir lyst, lett og luftig. Hell i olivenolje forsiktig i en tynn stråle mens du visper.
Press sitronsaften fra endebitene av sitronene, og riv skallet. Cirka en spiseskje sitronzest og to spiseskjeer sitronsaft.
Sikt sammen de tørre ingrediensene og bland forsiktig inn i røren.
Sikt sammen de tørre ingrediensene og bland forsiktig inn i røren.
Pensle en springform med olivenolje og kle bunnen og sidene med bakepapir. Det er veldig viktig å kle hele formen helt tett ettersom sukkerlaken ellers kommer til å svi seg fast. Kle gjerne formen ved å klippe en litt for stor cartouche og deretter høye remser til kantene.
(En cartouche lager du ved å brette papiret i to, og så i to igjen, og så som en triangel to ganger til du har en likestilt triangel som du måler spissen mot midten av formen og klipper kanten i linje med formens bunn og senere bretter ut til en perfekt sirkel)
 (En cartouche lager du ved å brette papiret i to, og så i to igjen, og så som en triangel to ganger til du har en likestilt triangel som du måler spissen mot midten av formen og klipper kanten i linje med formens bunn og senere bretter ut til en perfekt sirkel)
Kle hele bunnen i et tynt lag av sitronskiver. Vær forsiktig når du håndterer skivene, så de ikke går i stykker. Har du mange sitronskiver så kan du også kle kantene på kaken. Spar sukkerlaken som blir til overs.
Hell forsiktig i røren og stek i cirka 30 minutter i ovnen til du kan stikke en pinne i den, og pinner er tørr. Pensle bunnen (det som nå er toppen, kaken skal snus) av kaken med et lag sukkerlake.
La kaken avkjøles i 15 minutter før du snur den og tar av bakepapiret. Pensle oversiden og kantene med sukkerlake så kaken blir glansfull og saftig.
La kaken avkjøles i 15 minutter før du snur den og tar av bakepapiret. Pensle oversiden og kantene med sukkerlake så kaken blir glansfull og saftig.
Server som den er eller med litt yoghurt, pisket krem eller crème fraîche som vispes eller til og med is om du vil ha det.
Server som den er eller med litt yoghurt, pisket krem eller crème fraîche som vispes eller til og med is om du vil ha det.
Lykke til!
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?