1 stk vaniljestang, frøene, eller 1,5 ts ekte vaniljesukker
5 stk egg, mellomstore
2 stk sitron, saften
1 stk sitronskall, finrevet
120 g hvetemel
80 g potetmel
2 ts bakepulver
smør, til smøring av formen
mel, til smøring av formen
Glasur og pynt
200 g melis
sitronsaft
2 ss valmuefrø
sitron, karamelliserte skiver (kan sløyfes)
Karamelliserte sitronskiver
3 dl sukker
1 dl vann
2 stk sitron, helst økologiske
Varm ovnen til 170 grader. Smør formen godt med mykt smør og mel den lett. Har du silikonform er det ikke nødvendig med ekstra smøring.
Riv marsipanen og visp marsipan, smør, sukker og vanilje godt sammen. Visp inn ett og ett egg. Visp godt mellom hvert egg. Rør inn sitronsaft fra to sitroner og sitronskallet fra en sitron. Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver, og rør det tørre inn i røren. Bland alt godt sammen til røren blir glatt og jevn.
Hell røren over i formen, bre den jevnt utover og stek kaken midt i ovnen i cirka 45 minutter - sjekk med en kakepinne. Avkjøl kaken på rist og vend den ut av formen.
Visp sammen melis og litt sitronsaft til en glatt og tykk melisglasur. Bre melisglasuren forsiktig over kaken og dryss over valmuefrø. Pynt med karamelliserte sitronskiver hvis ønskelig.
Karamelliserte sitronskiver
Varm ovnen til 150 grader (varmluft). Kok opp sukker og vann i litt vid kasserolle. La det koke til alt sukkeret er oppløst. Vask sitronene godt og skjær dem i tynne skiver. Legg sitronskivene over i sukkerlaken og la skivene trekke i laken i 10 minutter.
Kle et stekebrett med bakepapir. Løft sitronskivene forsiktig opp av laken og legg dem utover bakepapiret. Stek skivene midt i ovn til skivene blir sprø og karamelliserte - de vil stivne ytterligere eter at de har blitt avkjølt. Det tar cirka 45 minutter, men vil variere. Sjekk skivene med jevne mellomrom og ta ut én og én skive etter hvert som de blir ferdige. Oppbevar de karamelliserte skivene tørt i en lufttett beholder.
Bon appetit!
Varm ovnen til 170 grader. Smør formen godt med mykt smør og mel den lett. Har du silikonform er det ikke nødvendig med ekstra smøring.
Riv marsipanen og visp marsipan, smør, sukker og vanilje godt sammen. Visp inn ett og ett egg. Visp godt mellom hvert egg. Rør inn sitronsaft fra to sitroner og sitronskallet fra en sitron. Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver, og rør det tørre inn i røren. Bland alt godt sammen til røren blir glatt og jevn.
Hell røren over i formen, bre den jevnt utover og stek kaken midt i ovnen i cirka 45 minutter - sjekk med en kakepinne. Avkjøl kaken på rist og vend den ut av formen.
Visp sammen melis og litt sitronsaft til en glatt og tykk melisglasur. Bre melisglasuren forsiktig over kaken og dryss over valmuefrø. Pynt med karamelliserte sitronskiver hvis ønskelig.
Karamelliserte sitronskiver
Varm ovnen til 150 grader (varmluft). Kok opp sukker og vann i litt vid kasserolle. La det koke til alt sukkeret er oppløst. Vask sitronene godt og skjær dem i tynne skiver. Legg sitronskivene over i sukkerlaken og la skivene trekke i laken i 10 minutter.
Kle et stekebrett med bakepapir. Løft sitronskivene forsiktig opp av laken og legg dem utover bakepapiret. Stek skivene midt i ovn til skivene blir sprø og karamelliserte - de vil stivne ytterligere eter at de har blitt avkjølt. Det tar cirka 45 minutter, men vil variere. Sjekk skivene med jevne mellomrom og ta ut én og én skive etter hvert som de blir ferdige. Oppbevar de karamelliserte skivene tørt i en lufttett beholder.