Fruktkake

2 t 30 min

En fruktkake er en klassisk julekake med tørket frukt og nøtter dynket i alkohol. Kaken har overraskende lang holdbarhetstid og blir bare bedre og bedre etterhvert som den får satt seg. Bak den allerede nå og ta den frem til jul. Det går selvfølgelig også an å spise den med en gang den er bakt, så lenge den får avkjølt seg helt først. 

Ikke la deg skremme av den lange ingredienslisten. Du kan bruke de nøttene og den tørkede frukten du selv ønsker eller finner i skapet, så lenge det er samme mengde. Kaken tar to dager å lage, siden nøttene og den tørkede frukten skal stå og trekke i alkohol et døgn. 

Oppskrift: Julie Ilona Balas/Julies matblogg

228 har lagret denne
Fruktkake
Foto: Julie Ilona Balas/juliesmatblogg.no

En fruktkake er en klassisk julekake med tørket frukt og nøtter dynket i alkohol. Kaken har overraskende lang holdbarhetstid og blir bare bedre og bedre etterhvert som den får satt seg. Bak den allerede nå og ta den frem til jul. Det går selvfølgelig også an å spise den med en gang den er bakt, så lenge den får avkjølt seg helt først. 

Ikke la deg skremme av den lange ingredienslisten. Du kan bruke de nøttene og den tørkede frukten du selv ønsker eller finner i skapet, så lenge det er samme mengde. Kaken tar to dager å lage, siden nøttene og den tørkede frukten skal stå og trekke i alkohol et døgn. 

Oppskrift: Julie Ilona Balas/Julies matblogg

228 har lagret denne
8
porsjoner
  • 100 g tørket aprikos
  • 50 g pistasjkjerner
  • 150 g mandler
  • 125 g kirsebær, i lake
  • 150 g rosiner, eller korinter
  • 1 dl rom, eller konjakk
  • 200 g smør
  • 200 g brunt sukker
  • 3 stykker egg, store
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 ts malt nellik
  • 2 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • 250 g hvetemel
  • 1 stk appelsin, kun skallet!
  • 1 stk sitron, kun skallet!
Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g tørket aprikos
  • 50 g pistasjkjerner
  • 150 g mandler
  • 125 g kirsebær, i lake
  • 150 g rosiner, eller korinter
  • 1 dl rom, eller konjakk
  • 200 g smør
  • 200 g brunt sukker
  • 3 stykker egg, store
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 ts malt nellik
  • 2 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • 250 g hvetemel
  • 1 stk appelsin, kun skallet!
  • 1 stk sitron, kun skallet!
Start med å kutte tørket aprikos i terninger og grovhakk nøttene. Her er det brukt kirsebær i lake for å få litt forskjellig konsistens i kaken, men du kan bytte disse ut med vanlig tørket frukt.
Ha nøttene og frukten i en bolle og hell på 1 dl brun rom. Du kan også bruke konjakk eller annen type mørk sprit. La dette stå i et døgn og trekke.
Pisk mykt smør og sukker luftig, og ha i ett og ett egg av gangen. Tilsett mel, krydder og bakepulver og bland godt sammen. Vend til slutt inn frukt- og nøtteblandingen.
Kle en liten springform (20 cm diameter) med bakepapir i bunn. Smør kantene med smør eller olje. Ha deigen over i formen og jevn den ut på toppen. Stekes ved 150 grader i 1 time og 45 minutter.
Dekk til kaken med bakepapir den siste timen så den ikke blir så brun på toppen.
Dynk kaken i konjakk mens den fortsatt er varm. Du kan også bruke brun rom eller for eksempel amaretto som smaker som marsipan. La kaken avkjøles helt i formen før du tar den ut.
Oppbevar kaken i en lufttett boks eller plastikk, og den holder seg i månedsvis. Du kan dynke kaken i alkohol flere ganger.
Server gjerne julefruktkake med litt melisdryss på toppen, eller du kan pynte den med skoldede mandler.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å kutte tørket aprikos i terninger og grovhakk nøttene. Her er det brukt kirsebær i lake for å få litt forskjellig konsistens i kaken, men du kan bytte disse ut med vanlig tørket frukt.
Ha nøttene og frukten i en bolle og hell på 1 dl brun rom. Du kan også bruke konjakk eller annen type mørk sprit. La dette stå i et døgn og trekke.
Pisk mykt smør og sukker luftig, og ha i ett og ett egg av gangen. Tilsett mel, krydder og bakepulver og bland godt sammen. Vend til slutt inn frukt- og nøtteblandingen.
Kle en liten springform (20 cm diameter) med bakepapir i bunn. Smør kantene med smør eller olje. Ha deigen over i formen og jevn den ut på toppen. Stekes ved 150 grader i 1 time og 45 minutter.
Dekk til kaken med bakepapir den siste timen så den ikke blir så brun på toppen.
Dynk kaken i konjakk mens den fortsatt er varm. Du kan også bruke brun rom eller for eksempel amaretto som smaker som marsipan. La kaken avkjøles helt i formen før du tar den ut.
Oppbevar kaken i en lufttett boks eller plastikk, og den holder seg i månedsvis. Du kan dynke kaken i alkohol flere ganger.
Server gjerne julefruktkake med litt melisdryss på toppen, eller du kan pynte den med skoldede mandler.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?