– Dette var mammas signaturdessert. Vi ble alltid veldig imponerte. Den er ikke så vanskelig å få til som det kan virke, men den ser veldig bra ut, skriver Tom Victor Gausdal om morens vannbakkels-svaner i kokeboken "Tradisjonsmat".
– Dette var mammas signaturdessert. Vi ble alltid veldig imponerte. Den er ikke så vanskelig å få til som det kan virke, men den ser veldig bra ut, skriver Tom Victor Gausdal om morens vannbakkels-svaner i kokeboken "Tradisjonsmat".
Kok opp vann og smør. Ha i hvetemelet og rør energisk mens kjelen står på varmen. Når massen er seig og jevn, tar du den av. Kjøl litt ned (under 60 °C) og spe med eggene, ett av gangen, under intens røring.
Når røren er ferdig, kan du ha litt av den i en sprøytepose. Sprøyt ut tynne, lange halser til svanen, nesten som en S, på bakepapir. På et annet brett legger du på større ovale klumper som skal bli kroppen.
Stek kroppene først i 20–25 minutter, deretter halsene i 12 minutter på 170 °C til vannbakkelsene er gylne og sprø. Pass på ikke å åpne ovnsdøra underveis, for da vil de falle sammen.
Når de er sprø utenpå, åpner du ovnsdøra forsiktig og lar den stå litt på gløtt. La vannbakkelsene stå og tørke i fem minutter, slik at de holder fasongen til de skal brukes.
Når de er avkjølt, kan de fylles. Del den store delen i to horisontalt. Del lokket i to slik at du får vinger.
Pisk krem av fløte, sukker og vaniljesukker. Legg en god skje med krem på bunnen. Sett inn halsen, og sett fast vingene på skrått ned i kremen. Dryss med melis.
Bon appetit!
Kok opp vann og smør. Ha i hvetemelet og rør energisk mens kjelen står på varmen. Når massen er seig og jevn, tar du den av. Kjøl litt ned (under 60 °C) og spe med eggene, ett av gangen, under intens røring.
Når røren er ferdig, kan du ha litt av den i en sprøytepose. Sprøyt ut tynne, lange halser til svanen, nesten som en S, på bakepapir. På et annet brett legger du på større ovale klumper som skal bli kroppen.
Stek kroppene først i 20–25 minutter, deretter halsene i 12 minutter på 170 °C til vannbakkelsene er gylne og sprø. Pass på ikke å åpne ovnsdøra underveis, for da vil de falle sammen.
Når de er sprø utenpå, åpner du ovnsdøra forsiktig og lar den stå litt på gløtt. La vannbakkelsene stå og tørke i fem minutter, slik at de holder fasongen til de skal brukes.
Når de er avkjølt, kan de fylles. Del den store delen i to horisontalt. Del lokket i to slik at du får vinger.
Pisk krem av fløte, sukker og vaniljesukker. Legg en god skje med krem på bunnen. Sett inn halsen, og sett fast vingene på skrått ned i kremen. Dryss med melis.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto