Massamancurry med lam

4 timer

Massamancurry med lam lager du av sesongens fantastiske lammekjøtt. I utgangspunktet er dette en ganske mild lammecurry med smak av både salt og syrlig, kokos og peanøtter. Skiver av lammebog får kose seg helt til kjøttet faller av benet i den aromatiske sausen. Tilsett poteter mot slutten av koketiden, så de ikke koker helt i stykker. Server hurtigsyltet agurk og reddik som et frisk tilbehør. Husk at det er like greit å lage en stor porsjon når du først er i gang, for eventuelle rester smaken nesten enda bedre dagen etter.

347 har lagret denne
Massamancurry med lam

Massamancurry med lam lager du av sesongens fantastiske lammekjøtt. I utgangspunktet er dette en ganske mild lammecurry med smak av både salt og syrlig, kokos og peanøtter. Skiver av lammebog får kose seg helt til kjøttet faller av benet i den aromatiske sausen. Tilsett poteter mot slutten av koketiden, så de ikke koker helt i stykker. Server hurtigsyltet agurk og reddik som et frisk tilbehør. Husk at det er like greit å lage en stor porsjon når du først er i gang, for eventuelle rester smaken nesten enda bedre dagen etter.

347 har lagret denne
4
porsjoner
  • 4 stykker sjalottløk
  • 2 stykker rød chili
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ss ingefær, finrevet
  • 2 stykker sitrongress
  • 2 kg lammebog, skiver, evt. litt mer
  • 5 ss curry paste, massaman, evt. littmer
  • 150 g peanøtter, ristede og grovhakkede
  • 6 stykker kaffirlimeblader
  • 2 ss limesaft, eller tamarind pure
  • 5 dl lammekraft, eventuelt oksekraft/buljong eller vann
  • 400 ml kokosmelk
  • 400 ml kokoskrem
  • 0.5 dl fiskesaus
  • 1 stk lime
  • 2.5 ss brunt sukker
  • 800 g poteter, kokefaste
  • olje, til steking
  • koriander
  • sprøstekt løk
  • ris, til servering

Curry paste

  • 5 stykker rød chili, tørkede, eventuelt mer
  • 15 g ingefær
  • 6 fedd hvitløk
  • 4 stykker sjalottløk
  • 2 stykker sitrongress
  • 1 ss olje, nøytral
  • 1 ss korianderfrø
  • 2 ts spisskummen
  • 6 stykker nellik
  • 1 stk laurbær
  • 0.5 ts fennikelfrø
  • 0.75 ts hel sort pepper
  • 0.5 ts revet muskatnøtt
  • 0.5 ts kanel, malt
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts salt
  • 1 ss rekepaste, eller fishsauce
  • 1 ts brunt sukker
  • 1 ss korianderrøtter, hakkede (kan sløyfes)

Hurtigsyltede grønnsaker

  • 1 dl eddik 7%
  • 1 dl vann
  • 3 ss sukker
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 stk rødløk, liten
  • 0.5 stk agurk
  • 4 stykker reddik
  • 0.5 stk rød chili
Unngå at skjermen går i dvale
Bløtlegg chilien i varmt vann i cirka 30 minutter. Fjern frøene og grovhakk chilien.
Rens ingefær, hvitløk og sjalottløk. Skjær ingefær i skiver og del hvitløk og sjalottløk i grove biter.
Fjern de ytterste, trevlete bladene på sitrongresset og hakk den myke lyse kjernen. Vend chili, ingefær, hvitløk, sjalottløk og sitrongress med 1 ss olje i en liten langpanne eller på et stekebrett med bakepapir.
Stek grønnsakene ved 170 grader i ovn 10-15 minutter, til løken mykner noe og alt får litt farge.
Rist korianderfrø, spisskummen, nellik, laurbær, fennikelfrø og pepper i en tørr varm stekepanne til det dufter aromatisk. Rist litt på pannen underveis og pass på så det ikke svir seg. Knus krydderne i en morter eller krydderkvern.
Kjør de bakte grønnsakene sammen med de ristede krydderne og resten av ingrediensene i en hurtigmikser til en tykk og jevn blanding. Du kan også bruke stavmikserr.

Massaman lammecurry

Rens, hakk og kjør sjalottløk, chili, hvitløk, ingefær og den innerste, lyse og myke delen av sitrongress med en stavmikser til en jevn puré.
Varm litt olje i en tykkbunnet gryte og brun kjøttet godt på alle sider. Du må nok gjøre dette i flere omganger, slik at kjøttet blir godt brunet. Løft det brunede kjøttet over på et fat eller en tallerken så lenge.
Vask gryta, tørk den godt og varm en skvett olje. Fres chiliblandingen over middels høy varme i et par minutter. Rør hele tiden så ingenting fester seg i bunnen.
Tilsett currypaste og fres videre under omrøring i cirka fem minutter. Rør inn peanøtter, limeblader, tamarind, kraft, kokosmelk og kokoskrem. La det hele få et oppkok under omrøring.
Legg kjøttet tilbake i gryta og la det putre rolig til kjøttet blir helt mørt (cirka 2,5 timer). Rør med jevne mellomrom og dekk gryta delvis med et lokk eller aluminiumsfolie.
Fjern lokket og skru opp temperaturen noe.
Skrell potetene og skjær dem i tykke skiver eller grove biter. Ha potetene over i gryta og la det koke til potetene er møre og sausen har tyknet. Husk å røre med jevne mellomrom!
Juster smaken med fiskesaus, limesaft og sukker. Server curryen med hurtigsyltede grønnsaker og kokt ris. Nanbrød eller roti er fint som ekstra tilbehør.

Hurtigsyltede grønnsaker

Kok opp eddik, vann, sukker og stjerneanis. La det koke til alt sukkeret er oppløst og avkjøl laken.
Skrell og finsnitt rødløken. Del agurken på langs, skrap ut den bløte kjernen og skjær agurken i tynne skiver. Rens og skjær reddikene i tynne skiver og finsnitt chilien.
Bland alt sammen med den avkjølte laken, og la det marinere i 30 minutter før servering.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?