Sosekjøtt

3 timer

Sosekjøtt, eller kjøtt i mørke, er en tradisjonell og god gryterett som passer perfekt til søndagsmiddagen.
Som tilbehør til sosekjøtt passer det godt med kokte poteter eller hjemmelaget potetstappe smakt til med pepperrot. Kokte eller glaserte gulrøtter og purre er også helt supert.

3742 har lagret denne
Sosekjøtt - kjøtt i mørke
Foto: Sara Johannessen Meek

Sosekjøtt, eller kjøtt i mørke, er en tradisjonell og god gryterett som passer perfekt til søndagsmiddagen.
Som tilbehør til sosekjøtt passer det godt med kokte poteter eller hjemmelaget potetstappe smakt til med pepperrot. Kokte eller glaserte gulrøtter og purre er også helt supert.

3742 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1 kg høyrygg
  • salt
  • kvernet pepper
  • 6 ss hvetemel
  • 4 stk løk, store
  • 5 dl oksekraft, eller buljong
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 kvast timian, frisk
  • smør, til steking
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg høyrygg
  • salt
  • kvernet pepper
  • 6 ss hvetemel
  • 4 stk løk, store
  • 5 dl oksekraft, eller buljong
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 kvast timian, frisk
  • smør, til steking
Skjær kjøttet i grove biter/terninger eller 2 cm-tykke skiver på tvers av fibrene.
Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper og vend det i mel (et gammelt triks er å ha kjøtt, salt, pepper og mel i en brødpose for så og riste alt godt sammen).
Skrell og del løken i grove båter.
Brun kjøttet godt i en varm stekepanne. Vær gjerne litt raus med smøret. Stek i flere omganger og legg det brunede kjøttet over i en passende gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Kok gjerne ut pannen med en skvett vann eller litt av kraften mellom hver bruning, og hell det over kjøttet i gryten.
Fortsett med løken når alt kjøttet er brunet. Stek løken i smør til løken begynner å få farge og mykner noe.
Ha løken over i gryten med kjøttet. Tilsett laurbær og timian og tilsett kraft til det så vidt dekker kjøttet.
Kok opp og la det hele småputre under lokk i cirka 2,5 time, eller til kjøttet er helt mørt. Juster smaken med salt og pepper hvis nødvendig.
Dryss over litt hakket persille ved servering.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær kjøttet i grove biter/terninger eller 2 cm-tykke skiver på tvers av fibrene.
Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper og vend det i mel (et gammelt triks er å ha kjøtt, salt, pepper og mel i en brødpose for så og riste alt godt sammen).
Skrell og del løken i grove båter.
Brun kjøttet godt i en varm stekepanne. Vær gjerne litt raus med smøret. Stek i flere omganger og legg det brunede kjøttet over i en passende gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Kok gjerne ut pannen med en skvett vann eller litt av kraften mellom hver bruning, og hell det over kjøttet i gryten.
Fortsett med løken når alt kjøttet er brunet. Stek løken i smør til løken begynner å få farge og mykner noe.
Ha løken over i gryten med kjøttet. Tilsett laurbær og timian og tilsett kraft til det så vidt dekker kjøttet.
Kok opp og la det hele småputre under lokk i cirka 2,5 time, eller til kjøttet er helt mørt. Juster smaken med salt og pepper hvis nødvendig.
Dryss over litt hakket persille ved servering.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?