Til hovedinnhold

Bent Stiansens finnbiff-gryte med tilbehør

1 h 30 min

Bent Stiansen er en av Norges aller beste kokker. Han har vunnet Bocuse d’Or, kokkenes VM, og driver landets lengstlevende Michelin-restaurant, Statholdergaarden.

Men Stiansen lager ikke bare mat til konkurranser og på restaurant - han er også veldig glad i invitere gjester hjem. Og da er finnbiff en av de tingene han gjerne serverer. Og den skal helst serveres rett fra gryta.
Oppskriften er hentet fra Stiansens kokebok «Søndagsmiddag» (Font forlag). Styling og foto: Ann Kristin Møsth Wang og Sara Johannessen.

Lagret av 3918 brukere
Bent Stiansens finnbiff i stor, svart gryte

Bent Stiansen er en av Norges aller beste kokker. Han har vunnet Bocuse d’Or, kokkenes VM, og driver landets lengstlevende Michelin-restaurant, Statholdergaarden.

Men Stiansen lager ikke bare mat til konkurranser og på restaurant - han er også veldig glad i invitere gjester hjem. Og da er finnbiff en av de tingene han gjerne serverer. Og den skal helst serveres rett fra gryta.
Oppskriften er hentet fra Stiansens kokebok «Søndagsmiddag» (Font forlag). Styling og foto: Ann Kristin Møsth Wang og Sara Johannessen.

Lagret av 3918 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 kg reinsdyrskav
  • 1 dl solsikkeolje
  • 2 stykker løk
  • 10 stykker einerbær
  • 1 ts timian
  • 1 ss hvetemel
  • 0.5 ss salt
  • 1 ts sort pepper, kvernet
  • 2 dl eplemost
  • 4 dl fløte
  • 1 dl tyttebær, til pynt

Sitronsyltet rødløk

  • 300 g rødløk
  • 0.5 dl sitronsaft
  • 0.5 dl sukker
  • 0.5 ts salt

Eple- og tyttebærkompott

  • 300 g eple
  • 1 dl tyttebær
  • 0.5 dl sukker
  • 0.5 dl eplemost

Glaserte gulrøtter

  • 500 g gulrøtter
  • 2 dl vann
  • 50 g smør
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 2 ss eddik 7%

Mandelpotetpuré med hasselnøtter

  • 500 g mandelpotet
  • 1.5 dl fløte
  • 50 g smør
  • 1 ts salt
  • hvit pepper
  • 1 dl hasselnøtter

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg reinsdyrskav
  • 1 dl solsikkeolje
  • 2 stykker løk
  • 10 stykker einerbær
  • 1 ts timian
  • 1 ss hvetemel
  • 0.5 ss salt
  • 1 ts sort pepper, kvernet
  • 2 dl eplemost
  • 4 dl fløte
  • 1 dl tyttebær, til pynt

Sitronsyltet rødløk

  • 300 g rødløk
  • 0.5 dl sitronsaft
  • 0.5 dl sukker
  • 0.5 ts salt

Eple- og tyttebærkompott

  • 300 g eple
  • 1 dl tyttebær
  • 0.5 dl sukker
  • 0.5 dl eplemost

Glaserte gulrøtter

  • 500 g gulrøtter
  • 2 dl vann
  • 50 g smør
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 2 ss eddik 7%

Mandelpotetpuré med hasselnøtter

  • 500 g mandelpotet
  • 1.5 dl fløte
  • 50 g smør
  • 1 ts salt
  • hvit pepper
  • 1 dl hasselnøtter
Kjøp ferdig oppkuttet reinsdyrskav eller skjær tynne skiver kjøtt fra et halvtint stykke reinsdyrstek. Varm en jerngryte med solsikkeolje og stek kjøttet i oljen, gjerne fordelt på to omganger. I sluttfasen av stekingen tilsettes snittet løk, finhakket einerbær og timian. La det hele frese sammen i 3 minutter. Dryss med hvetemel og bland godt.
Tilsett salt, pepper, eplemost og fløte og kok opp. La gryten småkoke i 1 time under lokk. Pass på at det ikke brenner seg eller at gryten koker tom for væske. Smak på kjøttet etter en times tid og sjekk hvor mørt det er. Pynt gryten med hele tyttebær ved servering.

Sitronsyltet rødløk

Rens rødløken og del den i båter som skilles fra hverandre. Ha løken i en kjele og tilsett sitronsaft, sukker og salt. Sett på lokk, kok opp og la det koke forsiktig i 5 minutter. Serveres varm til finnbiffen.

Eple- og tyttebærkompott

Skrell eplene og stikk ut kjernehuset. Del eplene i biter på cirka 1 cm. Ha de i en kjele med tyttebær, sukker og eplemost. Kok i 10 minutter under lokk til eplene moser seg. Rør med en visp til en kompott og server kaldt til finnbiffe

Glaserte gulrøtter

Skrell gulrøttene og kutt dem i skiver eller stenger. Ha de i en kjele med vann, smør, honning, salt og eddik. Kok opp og la gulrøttene koke uten lokk i 5 minutter. Det er fint om noe av vannet fordamper slik at væsken som er rundt gulrøttene tykner og glaserer dem.

Mandelpotetpuré

Fyll en kjele med vann, skrell potetene og kok de i cirka 15 minutter til de er møre og går i stykker. Sil av vannet og press potetene gjennom en fin sikt.
Kok opp fløte med smør, salt og pepper og bland inn i potetpureen.
Varm ovnen til 230 grader varmluft. Grovhakk hasselnøttene og legg de på et stekebrett. Bak de lysebrune i ovnen ved 230 grader i 3-5 minutter. Dryss ristede hasselnøtter over potetmosen ved servering.
woman cooking

Bon appetit!

Kjøp ferdig oppkuttet reinsdyrskav eller skjær tynne skiver kjøtt fra et halvtint stykke reinsdyrstek. Varm en jerngryte med solsikkeolje og stek kjøttet i oljen, gjerne fordelt på to omganger. I sluttfasen av stekingen tilsettes snittet løk, finhakket einerbær og timian. La det hele frese sammen i 3 minutter. Dryss med hvetemel og bland godt.
Tilsett salt, pepper, eplemost og fløte og kok opp. La gryten småkoke i 1 time under lokk. Pass på at det ikke brenner seg eller at gryten koker tom for væske. Smak på kjøttet etter en times tid og sjekk hvor mørt det er. Pynt gryten med hele tyttebær ved servering.

Sitronsyltet rødløk

Rens rødløken og del den i båter som skilles fra hverandre. Ha løken i en kjele og tilsett sitronsaft, sukker og salt. Sett på lokk, kok opp og la det koke forsiktig i 5 minutter. Serveres varm til finnbiffen.

Eple- og tyttebærkompott

Skrell eplene og stikk ut kjernehuset. Del eplene i biter på cirka 1 cm. Ha de i en kjele med tyttebær, sukker og eplemost. Kok i 10 minutter under lokk til eplene moser seg. Rør med en visp til en kompott og server kaldt til finnbiffe

Glaserte gulrøtter

Skrell gulrøttene og kutt dem i skiver eller stenger. Ha de i en kjele med vann, smør, honning, salt og eddik. Kok opp og la gulrøttene koke uten lokk i 5 minutter. Det er fint om noe av vannet fordamper slik at væsken som er rundt gulrøttene tykner og glaserer dem.

Mandelpotetpuré

Fyll en kjele med vann, skrell potetene og kok de i cirka 15 minutter til de er møre og går i stykker. Sil av vannet og press potetene gjennom en fin sikt.
Kok opp fløte med smør, salt og pepper og bland inn i potetpureen.
Varm ovnen til 230 grader varmluft. Grovhakk hasselnøttene og legg de på et stekebrett. Bak de lysebrune i ovnen ved 230 grader i 3-5 minutter. Dryss ristede hasselnøtter over potetmosen ved servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?