Prøv en marokkansk vri på klassisk chili con carne. Chiligryten inneholder kikerter i stedet for bønner, krydder som kanel og ingefær, og masse sitron og rosiner. Her er gryten servert med urtequinoa med aprikos ved siden av, som et glutenfritt alternativ til den mer autentiske couscousen.
Prøv en marokkansk vri på klassisk chili con carne. Chiligryten inneholder kikerter i stedet for bønner, krydder som kanel og ingefær, og masse sitron og rosiner. Her er gryten servert med urtequinoa med aprikos ved siden av, som et glutenfritt alternativ til den mer autentiske couscousen.
1 klype salt og kvernet pepper, til bruning av kjøttet
2 ss olje, eller smør til bruning av kjøttet
2 stykker løk
3 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
3 - 4 bokser hermetiske tomater
2 - 3 dl vann, eller kraft
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ss ingefær, raspes (kan utelates)
1 ts chilipulver
1 ts spisskummen
1 ts malt koriander
2 ss agavesirup, eller honning
1 stk sitron, økologisk!
100 g rosiner
1 stk søtpotet, stor
2 stykker gul paprika
100 g kikerter, eller 1 boks hermetiske
2 dl quinoa
50 g tørket aprikos
1 kvast mynte
1 kvast koriander
Start med å bløtlegge kikertene over natten om du bruker tørre kikerter. Bruk dobbelt så mye vann som kikerter, og husk å legge dem i en stor beholder for de eser skikkelig ut.
Finn frem en stor gryte eller dyp panne, aller helst av jern. Varm opp og ha i litt olje eller smør.
Kutt kjøttet i mindre terninger eller strimler. Jo mindre biter, dess kortere koketid, men denne gryta må uansett stå en stund og putre.
Brun kjøttet litt på alle kanter og krydre med litt salt og pepper. Legg kjøttet til side.
Finhakk løk og hvitløk og surr til det er mykt og blankt. Ha oppi kjøttet igjen og tilsett alt krydderet. Her er det brukt både ingefærkrydder og litt fersk raspet ingefær, men det går fint an å bare bruke en av delene.
Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, vann og agavesirup. Rør godt ut.
Vask sitronen godt og rasp skallet oppi gryta. Pass på å ikke få med det hvite, bitre mellom skallet og kjøttet. Skvis så sitronsaften oppi gryta. La det koke opp før du skrur ned temperaturen så det bare såvidt småputrer.
Vask søtpotet og paprika godt. Del i terninger. Ha det over i gryta. Tilsett rosiner og kikerter. Vent med å tilsette kikerter helt mot slutten om du bruker hermetiske kikerter.
Nå skal gryta stå og putre i minst to timer, men gjerne lenger om du har tid til det, så blir kjøttet så mørt og godt. Grønnsakene slipper en del væske underveis, og dette skal kokes inn slik at gryta får en tykk konsistens.
Så til tilbehøret: Quinoa med urter og aprikos. Bløtlegg helst quinoa over natten, før du skyller den godt. Dette er for å fjerne bitterstoffer og bryte ned fytinsyren. Har du ikke tid til dette, så bare hopp over det.
Varm opp en stor gryte eller panne og ha i litt olje. Ha frøene i gryta og rør rundt til det begynner å poppe og lukte popcorn. Dette tar naturligvis litt lenger tid om quinoaen er våt, da alt vannet må fordampe først.
Når det begynner å poppe, heller du på halvannen gang så mye vann som quinoa. Ikke dobbelt så mye vann som det ofte står på pakningen, for da blir det litt grøtete. I denne oppskriften er det brukt tricolor-quinoa, men det går fint an å bruke kun svart, rød eller hvit quinoa.
Kutt aprikos i strimler og ha det i gryta. La det småputre uten lokk til alt vannet har kokt inn. Rør rundt i quinoaen med en gaffel for å gjøre den fluffy.
Finhakk mynte og koriander og rør det inn til slutt.
Bon appetit!
Start med å bløtlegge kikertene over natten om du bruker tørre kikerter. Bruk dobbelt så mye vann som kikerter, og husk å legge dem i en stor beholder for de eser skikkelig ut.
Finn frem en stor gryte eller dyp panne, aller helst av jern. Varm opp og ha i litt olje eller smør.
Kutt kjøttet i mindre terninger eller strimler. Jo mindre biter, dess kortere koketid, men denne gryta må uansett stå en stund og putre.
Brun kjøttet litt på alle kanter og krydre med litt salt og pepper. Legg kjøttet til side.
Finhakk løk og hvitløk og surr til det er mykt og blankt. Ha oppi kjøttet igjen og tilsett alt krydderet. Her er det brukt både ingefærkrydder og litt fersk raspet ingefær, men det går fint an å bare bruke en av delene.
Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, vann og agavesirup. Rør godt ut.
Vask sitronen godt og rasp skallet oppi gryta. Pass på å ikke få med det hvite, bitre mellom skallet og kjøttet. Skvis så sitronsaften oppi gryta. La det koke opp før du skrur ned temperaturen så det bare såvidt småputrer.
Vask søtpotet og paprika godt. Del i terninger. Ha det over i gryta. Tilsett rosiner og kikerter. Vent med å tilsette kikerter helt mot slutten om du bruker hermetiske kikerter.
Nå skal gryta stå og putre i minst to timer, men gjerne lenger om du har tid til det, så blir kjøttet så mørt og godt. Grønnsakene slipper en del væske underveis, og dette skal kokes inn slik at gryta får en tykk konsistens.
Så til tilbehøret: Quinoa med urter og aprikos. Bløtlegg helst quinoa over natten, før du skyller den godt. Dette er for å fjerne bitterstoffer og bryte ned fytinsyren. Har du ikke tid til dette, så bare hopp over det.
Varm opp en stor gryte eller panne og ha i litt olje. Ha frøene i gryta og rør rundt til det begynner å poppe og lukte popcorn. Dette tar naturligvis litt lenger tid om quinoaen er våt, da alt vannet må fordampe først.
Når det begynner å poppe, heller du på halvannen gang så mye vann som quinoa. Ikke dobbelt så mye vann som det ofte står på pakningen, for da blir det litt grøtete. I denne oppskriften er det brukt tricolor-quinoa, men det går fint an å bruke kun svart, rød eller hvit quinoa.
Kutt aprikos i strimler og ha det i gryta. La det småputre uten lokk til alt vannet har kokt inn. Rør rundt i quinoaen med en gaffel for å gjøre den fluffy.
Finhakk mynte og koriander og rør det inn til slutt.