Til hovedinnhold

Bønnegryte med kjøttboller

1 h

Denne oppskriften på bønnegryte med kjøttboller er inspirert av en lunsjrett matblogger Julie Ilona Balas fikk servert i Italia for noen år siden. Hun husket kun kombinasjonen tomat, smørbønner og grønnkål og har utviklet denne gryten over tid i etterkant. 

Utelater du kjøttbollene fra retten har du en smakfull bønnegryte som kan nytes alene eller som tilbehør til andre retter.

Lagret av 610 brukere
Bønnegryte med kjøttboller

Denne oppskriften på bønnegryte med kjøttboller er inspirert av en lunsjrett matblogger Julie Ilona Balas fikk servert i Italia for noen år siden. Hun husket kun kombinasjonen tomat, smørbønner og grønnkål og har utviklet denne gryten over tid i etterkant. 

Utelater du kjøttbollene fra retten har du en smakfull bønnegryte som kan nytes alene eller som tilbehør til andre retter.

Lagret av 610 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 2 stykker løk, gul eller rød
  • 2 stykker hvitløksfedd
  • 2 stykker fennikel
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts oregano, tørket
  • 1 ts timian, tørket
  • 1 ts chiliflak, tørket
  • 2 stykker squash
  • 2 stykker rød paprika
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 ss eplecidereddik
  • 3 - 4 dl vann, eller kraft
  • 5 håndfull grønnkål
  • 2 bokser hvite bønner, smørbønner/limabønner
  • 1 ss honning, eller sukker
  • havsalt, smak til!
  • pepper, smak til!
  • 6 ss olivenolje extra virgin

Kjøttboller

  • 400 g kjøttdeig, lam
  • 0.5 stk rødløk
  • 1 stk egg
  • 1 ss havremel, eller mandelmel
  • 0.5 ts pepper
  • 0.5 ts havsalt
  • 0.5 ts kajennepepper
  • 1 håndfull mynte, fersk
  • 1 håndfull koriander, fersk
  • 1 håndfull persille, fersk

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 stykker løk, gul eller rød
  • 2 stykker hvitløksfedd
  • 2 stykker fennikel
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts oregano, tørket
  • 1 ts timian, tørket
  • 1 ts chiliflak, tørket
  • 2 stykker squash
  • 2 stykker rød paprika
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 ss eplecidereddik
  • 3 - 4 dl vann, eller kraft
  • 5 håndfull grønnkål
  • 2 bokser hvite bønner, smørbønner/limabønner
  • 1 ss honning, eller sukker
  • havsalt, smak til!
  • pepper, smak til!
  • 6 ss olivenolje extra virgin

Kjøttboller

  • 400 g kjøttdeig, lam
  • 0.5 stk rødløk
  • 1 stk egg
  • 1 ss havremel, eller mandelmel
  • 0.5 ts pepper
  • 0.5 ts havsalt
  • 0.5 ts kajennepepper
  • 1 håndfull mynte, fersk
  • 1 håndfull koriander, fersk
  • 1 håndfull persille, fersk
Start med å finhakke løk og hvitløk. Varm opp olje i en stor jerngryte og surr løken til den er myk og blank.
Skjær fennikel, squash og paprika i passelig store biter. Bland det inn i løken sammen med alt krydderet.
Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, eddik og vann eller kraft. Gryta blir fyldigere med kraft, men blir utrolig smaksrik med kun vann også. Kok opp.
Skru ned temperaturen og la det putre i ca 30 minutter før du tilsetter resten av ingrediensene.
Rens grønnkålbladene fra stilken og vask den godt. Tørk den lett og ha den over i en bolle. Dryss litt olivenolje, salt og pepper over og kna den godt. Da blir den så mye bedre og mykere oppi gryta.
Skyll bønnene godt og ha dem oppi gryta sammen med grønnkålen. Smak til med honning, salt og pepper. La det putre ca 5-10 minutter og så er gryta ferdig.
Lag så kjøttbollene. Finhakk løk og urter. Bland det sammen med egg, krydder og havremel. Bland inn kjøttdeigen og kna det godt sammen.
Lag så kjøttbollene. Finhakk løk og urter. Bland det sammen med egg, krydder og havremel. Bland inn kjøttdeigen og kna det godt sammen.
Form små boller og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Stekes på 200 °C i 10–20 minutter avhengig av størrelsen.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å finhakke løk og hvitløk. Varm opp olje i en stor jerngryte og surr løken til den er myk og blank.
Skjær fennikel, squash og paprika i passelig store biter. Bland det inn i løken sammen med alt krydderet.
Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, eddik og vann eller kraft. Gryta blir fyldigere med kraft, men blir utrolig smaksrik med kun vann også. Kok opp.
Skru ned temperaturen og la det putre i ca 30 minutter før du tilsetter resten av ingrediensene.
Rens grønnkålbladene fra stilken og vask den godt. Tørk den lett og ha den over i en bolle. Dryss litt olivenolje, salt og pepper over og kna den godt. Da blir den så mye bedre og mykere oppi gryta.
Skyll bønnene godt og ha dem oppi gryta sammen med grønnkålen. Smak til med honning, salt og pepper. La det putre ca 5-10 minutter og så er gryta ferdig.
Lag så kjøttbollene. Finhakk løk og urter. Bland det sammen med egg, krydder og havremel. Bland inn kjøttdeigen og kna det godt sammen.
Lag så kjøttbollene. Finhakk løk og urter. Bland det sammen med egg, krydder og havremel. Bland inn kjøttdeigen og kna det godt sammen.
Form små boller og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Stekes på 200 °C i 10–20 minutter avhengig av størrelsen.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?