Chili con carne med høyrygg

2 timer

Chili con carne med høyrygg er en skikkelig vintervarmer-klassiker. Det som er så deilig med hjemmelaget mat, er at du kan få den til å smake akkurat sånn som du liker best. Her er alle smakene balansert ved hjelp av mørk sjokolade. Hvor sterk du vil ha gryta er opptil deg, men utgangspunktet her er ganske snilt og familievennlig.

Denne gryten er veldig god å lage på viltkjøtt som rein eller elg. Husk at chili utvikler seg over tid, og gryten blir nesten bedre hvis den lages dagen i forveien.

1770 har lagret denne
Chili con carne med høyrygg

Chili con carne med høyrygg er en skikkelig vintervarmer-klassiker. Det som er så deilig med hjemmelaget mat, er at du kan få den til å smake akkurat sånn som du liker best. Her er alle smakene balansert ved hjelp av mørk sjokolade. Hvor sterk du vil ha gryta er opptil deg, men utgangspunktet her er ganske snilt og familievennlig.

Denne gryten er veldig god å lage på viltkjøtt som rein eller elg. Husk at chili utvikler seg over tid, og gryten blir nesten bedre hvis den lages dagen i forveien.

1770 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 800 g høyrygg, eventuelt bog eller karbonadedeig
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rød chili
  • 1 ts korianderfrø, knuste
  • 1 stk kanelstang
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk grønn paprika
  • 1 boks brune bønner
  • 2.5 dl oksekraft
  • 40 g mørk sjokolade
  • salt
  • pepper
  • olje
  • salt

Chilitopping

  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk grønn chili
  • 1 ts spisskummen, ristet, hel
  • 0.5 dl koriander

Banan- og avokadosalsa

  • 1 stk banan
  • 1 stk avokado
  • 1 stk rødløk, finhakket
  • 1 stk rød chili, uten frø, finhakket
  • 1 stk lime
  • 1 dl koriander
  • 1 ss olivenolje

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 800 g høyrygg, eventuelt bog eller karbonadedeig
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rød chili
  • 1 ts korianderfrø, knuste
  • 1 stk kanelstang
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk grønn paprika
  • 1 boks brune bønner
  • 2.5 dl oksekraft
  • 40 g mørk sjokolade
  • salt
  • pepper
  • olje
  • salt

Chilitopping

  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk grønn chili
  • 1 ts spisskummen, ristet, hel
  • 0.5 dl koriander

Banan- og avokadosalsa

  • 1 stk banan
  • 1 stk avokado
  • 1 stk rødløk, finhakket
  • 1 stk rød chili, uten frø, finhakket
  • 1 stk lime
  • 1 dl koriander
  • 1 ss olivenolje
Skjær kjøttet i små biter. Rens og skjær løk og paprikaene i jevne biter. Finsnitt/hakk chili og hvitløk.
Bruk en romslig gryte og fres løk, chili og hvitløk i en god skvett olje.
Tilsett de tørkede krydderiene og kjøttet. Fres videre til kjøttet er brunet.
Rør inn tomatpuré og tilsett hakkede tomater, paprika, buljong, sukker og en god klype salt. Gi gryten et oppkok, legg på lokk og la gryten putre stille og rolig i en times tid. Rør om av og til.
Ta av lokket og la gryten putre videre en halv times tid, eller til kjøttet er helt mørt. Juster smaken med salt og pepper.
Skyll bønnene godt i kaldt vann og rør dem inn i gryten mot sutten av koketiden. Finhakk sjokoladen og rør den inn helt til slutt. Spar gjerne litt som du drysser på toppen ved servering.
Finhakk hvitløk og chili og knus alle ingrediensene til chilitoppingen godt sammen i en morter.
Rens og skjær banan og avokado i små terninger. Press over limesaft og rør forsiktig inn rødløk, chili, urter og olivenolje. Smak til med salt. Salsaen bør ikke stå mer enn et par timer før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær kjøttet i små biter. Rens og skjær løk og paprikaene i jevne biter. Finsnitt/hakk chili og hvitløk.
Bruk en romslig gryte og fres løk, chili og hvitløk i en god skvett olje.
Tilsett de tørkede krydderiene og kjøttet. Fres videre til kjøttet er brunet.
Rør inn tomatpuré og tilsett hakkede tomater, paprika, buljong, sukker og en god klype salt. Gi gryten et oppkok, legg på lokk og la gryten putre stille og rolig i en times tid. Rør om av og til.
Ta av lokket og la gryten putre videre en halv times tid, eller til kjøttet er helt mørt. Juster smaken med salt og pepper.
Skyll bønnene godt i kaldt vann og rør dem inn i gryten mot sutten av koketiden. Finhakk sjokoladen og rør den inn helt til slutt. Spar gjerne litt som du drysser på toppen ved servering.
Finhakk hvitløk og chili og knus alle ingrediensene til chilitoppingen godt sammen i en morter.
Rens og skjær banan og avokado i små terninger. Press over limesaft og rør forsiktig inn rødløk, chili, urter og olivenolje. Smak til med salt. Salsaen bør ikke stå mer enn et par timer før servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?